e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Χρονικό Κυριακής Σαμαρείτιδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (14.5.2023)

Σε λαμπρή ατμόσφαιρα τιμήθηκε στο Κέντρο της Ορθοδοξίας η Κυριακή της Σαμαρείτιδος, ημέρα κατά την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει τη Σύναξη πάντων των Αγίων Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

Νουθετήριος Λόγος Οικουμενικού Πατριάρχου σε χειροτονούμενο Διάκονο (Φανάρι, 14.5.2023)

Νουθετήριος Λόγος τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά τήν εἰς διάκονον χειροτονίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Μαρίου Τσάτσα 
(Κυριακή τῆς Σαμαρείτιδος, 14 Μαΐου 2023)

* * *

Ομιλία Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών την Κυριακή της Σαμαρείτιδος (Φανάρι, 14.5.2023)

Τῶν σεπτῶν μυστηρίων ἀκούσωμεν, Ἰωάννου ἡμᾶς ἐκδιδάσκοντος, τά ἐν τῇ Σαμαρείᾳ γινόμενα, πῶς γυναικί ὡμίλει ὁ Κύριος, ὕδωρ αἰτήσας, ὁ τά ὕδατα εἰς τάς συναγωγάς αὐτῶν συνάξας, ὁ Πατρί καί τῷ Πνεύματι σύνθρονος· ἦλθε γὰρ ἐκζητῶν τήν εἰκόνα αὐτοῦ, αἰωνίως, ὡς ἀοίδιμος. 

(οἶκος τοῦ ὄρθρου τῆς Κυριακῆς τῆς Σαμαρείτιδος)

Βανάτο Ζακύνθου, 1.11.1992: Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου


Μια άλλη αξιομνημόνευτη -εξαιτίας των σωζόμενων φωτοαποτυπώσεων- λειτουργική / λατρευτική ημέρα της Ενορίας του Βανάτου ήταν η 1η Νοεμβρίου 1992, στον Ναό της Παναγούλας, οπότε και τότε -για μιαν επιπλέον φορά- τελέσθηκε η θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Προτροπές για ψήφο και πρόβλεψη για Έλληνα Χίτλερ από τον καταληψία της Μονής Εσφιγμένου "Μεθόδιο"


Ο καταληψίας της Μονής Εσφιγμένου "Μεθόδιος" (Ματθαίος Παπαλαμπρακόπουλος), μέλος "εκκλησίας ΓΟΧ", σε παλαιότερη συγκέντρωση στην Αθήνα προέτρεψε τον συγκεντρωμένο κόσμο να μην ψηφίσει ξανά τους ίδιους πολιτικούς, καθώς "υπάρχουν Έλληνες που πρέπει να ψηφίσουμε" και πως αυτή τη φορά "μπορεί να βγει ένας Έλληνας Χίτλερ". 

Η ανάγκη να τα κάνουμε όλα απλά

Έχει γίνει πολύ σύνθετος ο κόσμος και η ζωή μας. Οι περισσότεροι δεν το αντέχουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθούμε, υπεραπλουστεύοντας τα πράγματα, να διατυπώσουμε ερμηνείες, προτάσεις, λύσεις που να μπορούν να γίνουν κατανοητές. Αυτό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπως επίσης και στους σχολιασμούς των τρολ στις ειδήσεις, φθάνει στα όρια του "μαγικού". Ο σχολιαστής δείχνει απόλυτα πεπεισμένος για την βεβαιότητα της αλήθειας του. Έχει το ύφος του παντογνώστη. Την αίσθηση πως το θέμα στο οποίο αναφέρεται το κατέχει τόσο καλά που μπορεί να αποφανθεί με δέκα λέξεις, οι εννέα εκ των οποίων είναι απορριπτικές, υβριστικές, ειρωνικές. Ακόμη και αυτός που φιλοδοξεί να γίνει πολιτικός, διατυπώνει ή υποστηρίζει προτάσεις και προγράμματα, που αν τυχόν εφαρμοστούν, είναι μάλλον βέβαιο πως δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα την οποία θεωρητικώς θα θελήσουν να αναδιαμορφώσουν.

«Το έλεός σου Κύριε καταδιώξει με». Με αφορμή την κοίμηση του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα)

Γράφει ο Επίσκοπος Δυτικής Αμερικής Μάξιμος (Βασίλιεβιτς)


Ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας εκοιμήθη στις 2 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, κατά την εορτή της Σύναξης του Κυρίου, σε ηλικία 92 ετών, ενώ νοσηλευόταν σε κλινική της Αθήνας. Ο χωρισμός προκαλεί θλίψη σε πολλούς, αλλά τα λόγια του για τη σημασία του μέλλοντος και την έκπληξη της Ανάστασης αποτελούν πηγή ελπίδας ότι η εν Χριστώ ανθρωπότητα θα νικήσει τον θάνατο. Ο θάνατος «του πιο λαμπρού και δημιουργικού θεολόγου της Ορθόδοξης Εκκλησίας σήμερα», όπως τον περιγράφει ο Μητροπολίτης Κάλλιστος Γουέαρ, πυροδότησε μια σειρά από εκφράσεις συλλυπητηρίων σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.