e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων στην Ενορία Βανάτου


Κατά την σημερινή εορτή της Πεντηκοστής, 4.6.2023, στο Βανάτου Ζακύνθου, δεχθήκαμε την επίσκεψη του Δημάρχου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη, ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Εφημέριό μας, π. Παναγιώτη Καποδίστρια. 

Πεντηκοστή 2023 στον μυρτοστόλιστο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου

Ευφρόσυνο πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 4ης Ιουνίου 2023, στον μυρτοστόλιστο κι ευκατάνυκτο Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, για την εορτή της επιφοιτήσεως του Αγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, τρίτου Προσώπου της Παναγίας και Ζωοποιού Τριάδος.

Πεντηκοστή 2023: 100+ πατριαρχικές φωτοστιγμές εκ Φαναρίου

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας για την εορτή της Πεντηκοστής, σήμερα, 4 Ιουνίου 2023, στον Πατριαρχικό Ναό, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου και Ικονίου κ. Θεολήπτου. 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού του Αγίου Πνεύματος, κατά την οποία ανέγνωσε και τις ευχές της Γονυκλισίας. 

Κίεβο: Πεντηκοστή 2023 στο Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 
Κυριακή της Πεντηκοστής 2023, στον μνημειώδη Ναό του Αγίου Ανδρέου Κιέβου, ο οποίος είναι η καθέδρα του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Λειτούργησε ο Έξαρχος του Οικουμενικού Θρόνου στο Κίεβο, Θεοφ. Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ (Ανισένκο).

Κίεβο: Πεντηκοστή 2023 στην Καθέδρα της Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]

Την Ημέρα της Αγίας Τριάδας - Πεντηκοστή, 4 Ιουνίου 2023, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μιχαήλ της πρωτεύουσας.

Κέρκυρα: Πεντηκοστή 2023 στον Ναό του Αγ. Ελευθερίου πόλεως


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 4.6.2023, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ: 

Πεντηκοστή 2023 στο Bristol της Αγγλίας

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, 4η Ιουνίου 2023, στον Ιερό Ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο Bristol, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Αναστασίου Σαλαπάτα.

"Προς Εκκλησιασμόν" με την θεολόγο Ντένια Αθανασοπούλου-Κυπρίου [video, 4.6.23]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην 66η εκπομπή προσκεκλημένη η θεολόγος Σπυριδούλα (Ντένια) Αθανασοπούλου-Κυπρίου. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 

Πεντηκοστή 2023 στο Λονδίνο | Pentecost Sunday in London

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ι. Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.

Πεντηκοστή 2023 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κος Δημήτριος, προέστη της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής της Πεντηκοστής,4ης αρξαμένου μηνός Ιουνίου, εν τω Μητροπολιτικώ Ι. Ναώ του Αγίου Δημητρίου Πριγκήπου, ως και κατά τον Μ. Εσπερινόν της Γονυκλισίας, ευθύς μετά το πέρας  αυτής, αναγνώσας κατ’ αυτόν και τας ειθισμένας θεοπνεύστους ευχάς.

Ο Σεβ.Μητροπολίτης ημών, εχοροστάτησεν ωσαύτως εν αυτώ, κατά την Θ. Λειτουργίαν του Σαββάτου των Ψυχών, 3ην Ιουνίου, καθώς και σήμερον, Δευτέραν του Αγίου Πνεύματος, 5ην ιδίου.

Πεντηκοστή 2023 στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως

Την Κυριακή, 4 Ιουνίου 2023, Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Μεγαλωνύμου Κοινότητας Σταυροδρομίου της ΚΠόλεως, Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, έδωσε το οφφίκιο του Σακελλαρίου στον ιερέα π. Νικόδημο Σαϊντάμ.

Πολύς κόσμος από την Πόλη και το εξωτερικό στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου αναφώνησε το «Άξιος» ευχόμενος δύναμη παρά Κυρίου.

Πεντηκοστή 2023 στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ανήμερα της Κυριακής της Πεντηκοστή, 4ης Ιουνίου 2023, ο εν ενεργεία Ηγούμενος της Λαύρας του Κιέβου-Πετσέρσκ, Αρχιμανδρίτης Αβραάμ, με συλλειτουργία άλλων κληρικών, τέλεσε θεία λειτουργία στον κυρίως ναό της Λαύρας - τον Καθεδρικό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πεντηκοστή 2023 στη Μητρόπολη Προύσης

Με λαμπρότητα και με τη συμμετοχή προσκυνητών από την Ελλάδα, γιορτάστηκε η Κυριακή της Πεντηκοστής, 4.6.2023, στην Προύσα.

Πεντηκοστή 2023 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας


Στις 4 Ιουνίου 2023, ανήμερα της εορτής της Πεντηκοστής, ο Μητροπολίτης Βινίτσης και Μπαρ κ. Συμεών, μαζί με τον κλήρο της Μητροπόλεώς του, τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως Βίνιτσα. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος, ιερείς και πιστοί προσευχήθηκαν για τη νίκη της Ουκρανίας επί των Ρώσων κατακτητών. Μετά τη Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας. Τέλος, ο ευσεβής λαός που συμμετείχε, ραντίσθηκε -κατά το έθος- με Αγιασμό!

Ιεροσόλυμα: Πεντηκοστή 2023 στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως [video-photos]

Ἡ Κυριακή, 22α Μαΐου/ 4η Ἰουνίου 2023, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ὡς Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς, ἤτοι ὡς ἡμέρα τῆς συμπληρώσεως τῶν πεντήκοντα ἡμερῶν ἀπό τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Κυρίου καί δέκα ἡμερῶν ἀπό τῆς Ἀναλήψεως Αὐτοῦ καί ὡς ἡμέρα ἐπιφοιτήσεως τοῦ Ἁγίου Πνεύματος.

Πεντηκοστή 2023 στα νησιά Φίτζι

Με μεγάλη ευλάβεια και ιεροπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Saweni, στα νησιά Φίτζι, της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας.

Πεντηκοστή 2023 στην Αγία Τριάδα Χαλκηδόνος

Η εορτή της Πεντηκοστής, 4.5.2023, εορτάστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, προεστώτος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χαλκηδόνος κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, Άρχων Ρεφερενδάριος της Μ.τ.Χ.Ε., ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου και πολλοί πιστοί.

Αλεξάνδρεια: Πεντηκοστή 2023 με τα Μέλη της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής

Την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4η Ιουνίου 2023, ετελέσθη στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσία Σάββα Ηγιασμένου Αλεξανδρείας Πατριαρχική Θεία Λειτουργία και ο Μ. Εσπερινός της Γονυκλισίας, προεξάρχοντος του Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄ .

Πεντηκοστή 2023 στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας

Στην «πόλη των εκκλησιών», την Αδελαΐδα, όπου πραγματοποιεί τετραήμερη ποιμαντική επίσκεψη, εόρτασε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής.

Το πρωί της Κυριακής, 4 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου, στο προάστιο Prospect, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε στον Εσπερινό της Γονυκλισίας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Σινώπης κ. Σιλουανός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, καθώς και πλήθος ευσεβών πιστών οι οποίοι συνέρρευσαν τον Ιερό Ναό για να συνεορτάσουν με τον Ποιμενάρχη τους και να λάβουν την ευλογία του.

Πεντηκοστή 2023 στο Φανάρι [video-photos]


Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

Επί τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 4 Ιουνίου 2023, Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου και Ικονίου κ. Θεολήπτου.

Ακολούθησε ο Εσπερινός, κατά τον οποίο ο Πατριάρχης ανέγνωσε τις ευχές της Γονυκλισίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Πεντηκοστή 2023 στη Μονή Μέγγουλης - Ενορία Περιστερίου Πωγωνίου Ηπείρου


Ανταπόκριση: π. Ευάγγελος Κίτσος

Στην ιστορική από του 1595 Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου, πλέον Ενορία, της κώμης Περιστερίου Πωγωνίου (δικαιοδοσίας Ιεράς Μητροπόλεως Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης) τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, καθώς και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας, σήμερα Κυριακή της Πεντηκοστής, ιερουργούντος του οικείου εφημερίου π. Ευαγγέλου Κίτσου.
        Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησε η Πρεσβυτέρα Ειρήνη. Παρευρέθηκε ευάριθμος αριθμός συγχωριανών εξ Αθηνών, Χαλκίδος και των ενταύθα. Ομίλησε κατάλληλα ο εφημέριος στο τέλος της ακολουθίας.
        Ακολούθησε παραδοσιακό τραπέζι υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων το οποίο οργανώνει κατ' έτος η Αδελφότητα Αγία Τριάδα Περιστερίου Πωγωνίου.
        Χρόνια πολλά στους απανταχού συγχωριανούς!

Πεντηκοστή 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής της Πεντηκοστής, 4.6.2023, στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, της Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Ακολούθησε ο Εσπερινός της Γονυκλισίας.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Δεμέτης]

Πεντηκοστή 2023 στην Ενορία Φαγιά Ζακύνθου


Κατά την σημερινή εορτή της Πεντηκοστής, 4.6.2023, στον περίοπτο Ναό της Αγίας Μαρίνας Φαγιά Ζακύνθου, ιερούργησε ο οικείος Εφημέριος, Οικονόμος Σταυροφόρος Ιωάννης Ρένεσης, εκκλησιασθέντων ευάριθμων πιστών. Ακολούθησαν τα διατεταγμένα της Γονυκλισίας και η λιτή της Εικόνας της Αγίας Τριάδος.

Μελβούρνη: Πεντηκοστή 2023 προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Ν. Ζηλανδίας

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Richmond της Μελβούρνης, η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, συνιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Σωζοπόλεως κ. Κυριακού, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Μελβούρνης.

Πεντηκοστή 2023 στη Λαμία

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στις πατρικές του ευχές προς το ποίμνιο ο Μητροπολίτης χαρακτηριστικά τόνισε:

Πεντηκοστή 2023 στην Παλαιά Μητρόπολη Βεροίας

Την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023 (Πεντηκοστής) το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας.

Μετά τη θεία Λειτουργία χοροστάτησε στον Εσπερινό της γονυκλισίας.

Πεντηκοστή 2023 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Αγίας Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, ο πανηγυρικός Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.

Πεντηκοστή 2023 στη Μητρόπολη Αθηνών [video-photos]

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Ευρίπου κ. Χρυσόστομος και Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η ΔΙΨΑ ΜΑΣ. Εισοδικές σκέψεις στην Πεντηκοστή

Γράφει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Η Αγία Τριάδα, σε αγιογράφηση Ορθόδοξης Μονής της Γαλλίας
«Εάν τις διψά, ερχέσθω προς με και πινέτω» (Ιω 7,37)

Με την φράση αυτήν ο ίδιος ο Θεάνθρωπος διανοίγει για χάρη της ανθρωπότητας, πενήντα μέρες μετά την Ανάστασή Του, δρόμο ευθύτατο προς το μέρος Του, υποδεικνύοντάς μας απλά και σταράτα τον μονόδρομο που πρέπει να διέλθουμε για να κατασιγάσουμε την υπαρξιακή μας δίψα, αφού είναι πλέον πραγματικότητα αναμφισβήτητη ότι ο άνθρωπος διψάει κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ. Λαχταρά οι σχέσεις με τον συνάνθρωπο να είναι σχέσεις αδελφών, αλλά συνήθως η μοναξιά τον κυριεύει. Μια έρημος αχανής, με ορατότητα μηδέν, περισφίγγει έως ασφυξίας τον καθένα από εμάς κι ας αναπνέουμε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον. Ο καθένας ορθώνει τείχη γύρω του και οχυρώνεται μέσα κατάμονος και συχνά αυτοκαταδιωκόμενος. Έχει εύστοχα γραφεί ότι «ποτέ οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν, τόσο κοντά η μια στην άλλη και ποτέ οι καρδιές τους τόσο μακριά» (Μενέλαος Λουντέμης).

ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ. Κυρίως στις δικές μας ημέρες ο άνθρωπος κλονίζεται υπαρξιακά. Δεν τα βρίσκει με τον εαυτό του, γιατί, απλούστατα βρίσκεται σε διάσταση με τον Ουρανό. Πλείστες όσες αντικρουόμενες δυνάμεις τον ρίχνουν από την αμφιβολία στη θλίψη, στην απογοήτευση, από εκεί στα ψυχοφάρμακα και ύστερα στα ψυχιατρεία, άρα βιώνει ολοένα τη φρικαλέα γεύση του μηδενός, η οποία τον εξωθεί από τα τιμαλφή της ουσιαστικής ζωής.
 
ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ, αγαθό πολυτιμότατο, αλλά που τόσο μας λείπει… Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες νέων δραμάτων. Λησμονώντας  ο άνθρωπος ότι ο θάνατος δεν σημαίνει την υπαρξιακή ή πνευματική κατάληξή του, τον φοβάται, ενώ «θρηνεί και οδύρεται», απελπιζόμενος. Τρέμει στην ιδέα της φθοράς. Χρησιμοποιώντας μάλιστα την εύκολη μέθοδο τής στρουθοκαμήλου, αρνείται ν’ αποδεχθεί την βεβαιότητα της εξόδου του από το βιολογικό σχήμα του, μη δεχόμενος να κατανοήσει τις ορθόδοξες προοπτικές αυτής της εξόδου.

"Επλήσθησαν άπαντες πνεύματος Αγίου"


 αὶ ὤφθησαν αὐτοῖς διαμεριζόμεναι γλῶσσαι ὡσεὶ πυρός, ἐκάθισέ τε ἐφ᾿ ἕνα ἕκαστον αὐτῶν, καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος ῾Αγίου, καὶ ἤρξαντο λαλεῖν ἑτέραις γλώσσαις καθὼς τὸ Πνεῦμα ἐδίδου αὐτοῖς ἀποφθέγγεσθαι(Πράξ. 2, 3-4)

"Επίσης τοὺς παρουσιάστηκαν γλῶσσες σὰν φλόγες φωτιᾶς, ποὺ μοιράστηκαν καὶ κάθισαν ἀπὸ μία στὸν καθένα ἀπ’ αὐτούς. ῞Ολοι τότε πλημμύρισαν ἀπὸ Πνεῦμα ῞Αγιο καὶ ἄρχισαν νὰ μιλοῦν σὲ ἄλλες γλῶσσες, ἀνάλογα μὲ τὴν ἱκανότητα ποὺ τοὺς ἔδινε τὸ Πνεῦμα" 

Εμπιστευόμαστε την Εκκλησία

ΟΜΙΛΙΑ

ΣΤΗΝ KΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

4 Ιουνίου 2023

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλές και μεγάλες αναμνηστικές θρησκευτικές εορτές είχε το ιουδαϊκό έθνος, ώστε να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Θεό για την σωτηρία του από τις περιπέτειες και τους κινδύνους. Οι γιορτές αυτές της Παλαιάς Διαθήκης ήταν συμβολικές και προετοίμαζαν τις απείρου βαθύτερης και πιο σωτηριώδους σημασίας, χριστιανικές εορτές.

Η φανέρωση του Πνεύματος

π. Δημητρίου Μπόκου

Ὁ Χριστὸς κάλεσε κάθε ἄνθρωπο ποὺ διψάει γιὰ πνευματική, αἰώνια ζωή, νὰ πάει κοντά του γιὰ νὰ τοῦ δώσει νὰ πιεῖ ζωντανὸ νερό. Ὑποσχέθηκε ὅτι ὁ ἄνθρωπος αὐτὸς δὲν θὰ ξαναδιψάσει ποτέ, γιατὶ θὰ γίνει ὁ ἴδιος ἀστείρευτη πηγή. Θὰ εἶναι «κῆπος μεθύων», πνιγμένος σὲ μεθυστικὴ βλάστηση, «πηγὴ ἣν μὴ ἐξέλιπεν ὕδωρ», πηγὴ ποὺ δὲν ξεραθεῖ ποτέ, κατὰ τὸν προφήτη Ἡσαΐα. «Ποταμοὶ ἐκ τῆς κοιλίας αὐτοῦ ῥεύσουσιν ὕδατος ζῶντος». Ἀπὸ μέσα του θὰ πηγάζουν ἀδιάκοπα ποταμοὶ μὲ τρεχούμενο νερό. Ἡ καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου αὐτοῦ, κατὰ τὸν σοφὸ Σολομῶντα, θὰ γίνει φρέαρ βαθύ, θὰ ἀναπηδάει ἀπὸ αὐτὴν ποταμὸς καὶ πηγὴ ζωῆς.

"Πεντηκοστήν εορτάζομεν και Πνεύματος επιδημίαν" ["Φωνή Κυρίου" Πεντηκοστής, 4.6.2023]

Θεολογικό σχόλιο στην εορτή της Πεντηκοστής

Του Λάμπρου Κ. Σκόντζου

Η αγία εορτή της Πεντηκοστής είναι ένας ξεχωριστός σταθμός στον εορτολογικό κύκλο του ενιαυτού για την Εκκλησία μας. Αυτή μαζί με το Πάσχα αποτελούν τις αρχαιότερες εορτές, οι οποίες ανάγονται ως τους αποστολικούς χρόνους.

Η μεγάλη αυτή εορτή προβάλλει ως ανακεφαλαίωση του λυτρωτικού επί γης έργου του Σωτήρος μας Χριστού και ως νέα δυναμική αφετηρία της υλοποιήσεως και ολοκληρώσεως του θείου σχεδίου για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους και ολοκλήρου της δημιουργίας.

Άγιος Μητροφάνης, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού

Ο σεπτός πατριαρχικός θρόνος της Κωνσταντινουπόλεως στη δισχιλιόχρονη ιστορική του πορεία ανάδειξε μια πληθώρα αγίων Επισκόπων, οι οποίοι λαμπρύνουν την Εκκλησία μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο άγιος Μητροφάνης, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ένας όντως σπουδαίος άνδρας, ο οποίος διαδραμάτισε το δικό του ρόλο στην μετά τους διωγμούς εποχή της Εκκλησίας μας.