e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Βιέννη: Αγιασμός στο αρχαιότερο σχολείο της Ελληνικής Διασποράς

Το αρχαιότερο σχολείο της Ελληνικής Διασποράς βρίσκεται στη Βιέννη της Αυστρίας και, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το πρώτο κουδούνι «χτύπησε» μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία των μελών της σχολικής κοινότητας.

Εγκαίνια της έκθεσης «Χάλκη Βυζαντίδος Κόρη» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023, στο περίπτερο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα εγκαίνια της έκθεσης «Χάλκη Βυζαντίδος Κόρη» από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού κ. Κασσιανό, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, εκπρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμονα Φιλιππίδη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Φινλανδίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 11 Σεπτεμβρίου 2023, την έδρα της Ι. Αρχιεπισκοπής Φιλλανδίας, όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων, πλαισιούμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιο και Όουλου κ. Ηλία, και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Χάμινας κ. Σέργιο, μαζί με τον Γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Μιχαήλ Sundkvist και στελέχη της Αρχιεπισκοπής.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στο Φινλανδικό Κέντρο Φύσης Haltia (en) [+photos]


Keynote Address by His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the “PLANET OF THE YOUTH SEMINAR” in the Finnish Nature Center Haltia 
(September 11, 2023)

***

Honorable dignitaries,

Distinguished guests,

Dearest young men and women of Finland,

Εξεδήμησε προς Κύριον ο 94χρονος Αρχιμανδρίτης ΑΛΕΞΙΟΣ ΞΕΝΟΣ, πρ. Ιεροκήρυκας Ζακύνθου

Κείμενο: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Μετά από ολιγόμηνη ταλαιπωρία της υγείας του, ο Αρχιμανδρίτης ΑΛΕΞΙΟΣ ΞΕΝΟΣ, πρώην Ιεροκήρυκας Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, αφήκε την τελευταία πνοή του και εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα, 11.9.2023, στην προχωρημένη ηλικία των 94 ετών.  

Αγιασμός στο Νηπιαγωγείο Βανάτου για τη νέα χρονιά 2023-24


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 10, στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βανάτου, στο κέντρο της κωμόπολης. Ο τελέσας τον Αγιασμό. π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ευχήθηκε στα παιδάκια να δουν, όσα θα μάθουν στο σχολείο τους, σαν παιχνίδι κι έτσι όλα θα πάνε καλά, κάνοντας νέους φίλους.

Αγιασμός στο Γυμνάσιο Βανάτου για τη νέα χρονιά 2023-24


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 9.30, στο Γυμνάσιο Βανάτου. Ο τελέσας τον Αγιασμό Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας επισήμανε -ευχόμενος προς τα παιδιά- ότι η προσπάθεια της μάθησής τους χρειάζεται ιδιαίτερη επιμονή και επαγρύπνηση. Η λέξη μόρφωση δηλώνει ότι παίρνει κάποιος μορφή, σαν ένα κομμάτι ξύλο που το πελεκάει ο ειδικός και του δίνει μορφή. Σκοπός του σχολείου είναι να μη μείνουν οι μαθητές "ξύλο απελέκητο"!

Αγιασμός στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης" για τη νέα χρονιά 2023-24


Πρωί Δευτέρας, 11ης Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 9, στο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου "Παναγιώτης Χιώτης", στο Βανάτο Ζακύνθου. Ο τελέσας τον Αγιασμό Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ευχήθηκε στους μικρούς μαθητές, όσο και σε γονείς και δασκάλους, καλή σχολική χρονιά, με επιμονή και υπομονή, για το συμφέρον όλων και τελικά της κοινωνίας μας.

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου στη συνάντηση με τους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Φινλανδίας (11.9.2023) [en]


Keynote Address of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew at the Interfaith Breakfast with Religious Leaders of Finland 

(September 11, 2023)

* * *

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Εκπαιδευτικούς για το νέο σχολικό έτος 2023-24

Αγαπητοί μου εκπαιδευτικοί,

Είναι αλήθεια ότι στην παροχή παιδείας και αγωγής στους νέους συμμετέχουν, σε ενεργό βαθμό, η οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης, οι θεσμοί, η Πολιτεία, η θρησκευτική πίστη και άλλοι παράγοντες. Παρ’ ολ’ αυτά το σίγουρο είναι ότι, η προσφορά του σχολείου συνιστά καίριας σημασίας ευθύνη στην ορθή διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς και την διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων για το νέο έτος 2023-24

Αγαπητά μου παιδιά,

Νιώθω κι εγώ μαζί σας τη χαρά καθώς συναντιόμαστε πρώτη ημέρα της καινούριας χρονιάς στον όμορφο χώρο του σχολείου σας.

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων για το νέο έτος 2023-24

Αγαπημένα μου παιδιά,

Τούτη την ώρα τα συναισθήματά σας είναι φυσιολογικά ανάμεικτα. Αφήνετε πίσω την περίοδο των διακοπών, της ξεκούρασης και της ξεγνοιασιάς και αναλαμβάνετε ένα πεδίο δράσης που απαιτεί συγκέντρωση, προσοχή και προετοιμασία. Αυτή όμως είναι η φυσική πορεία όλης της ζωής μας. Από σήμερα και πάλι θα ξανοιχτείτε στον θαυμαστό και λαμπρό κόσμο των γνώσεων και των εμπειριών που θα αποκτήσετε στη διάρκεια και αυτής της σχολικής χρονιάς.

11 Σεπτεμβρίου 2004: Η πτώση του Σινούκ που «πάγωσε» την Ελλάδα

Δεκαεννιά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μοιραία πτώση του Σινούκ ανοιχτά του Αγίου Όρους, που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’.