e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Βιωματικό σεμινάριο Δωδεκαημέρου στον Καθεδρικό Ναό Στοκχόλμης

Το απόγευμα της Παρασκευής, 8ης Δεκεμβρίου 2023, με την ευλογία και την τιμητική παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης βιωματικό σεμινάριο για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου.

Κέρκυρα: Εσπερινός Αγίας Άννης στον πανηγυρίζοντα Ναό της πόλης [video]

Εόρτιος Εσπερινός για την Αγία Άννα εψάλη απόψε, 8 Δεκεμβρίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας, από τον οικείο Εφημέριο, Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Δυο Βρεφοκρατούσες σε μιαν Εικόνα


Από απόψε και αύριο η Εκκλησία μας τιμά την σύλληψη τής Αγίας Άννης κι εμείς, εδώ στο Νυχθημερόν, ετοιμάζουμε το διαδικτυακό Εικονοστάσι μας. 

Χριστουγεννιάτικα ήθη και λατρευτικές πρακτικές στην ύστερη αρχαιότητα

Στις 16 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Διαδικτυακό Επιστημονικό Συμπόσιο, με θέμα «Early Christmas Customs and Practice». Στόχος του Συμποσίου είναι ο ανοιχτός επιστημονικός διάλογος γύρω από τις χριστουγεννιάτικες λατρευτικές πρακτικές των πρώτων χριστιανικών αιώνων, οι οποίες αποτέλεσαν τα θεμέλια του εορτασμού των Χριστουγέννων όπως τον βιώνουμε σήμερα.

Θεσμική οιμωγή

Ὑπό

Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

*     *     *

«Ὁ θρῆνος ἁπαλύνει τόν πόνον» (Seneca)

Γνωστόν ὅτι ἡ ἀρχιτεκτονική καί τά μνημεῖα της, σύν τοῖς ἄλλοις, «ὁμιλοῦν» τ.ἔ. ἔχουν καί συμβολικήν σημασίαν, ἡ ὁποία αὐξάνει στεντορίως, ὅταν συνδέεται πρός θεσμούς καί ἀποτελεῖ ἐκφραστήν αὐτῶν. Ὑπάρχουν δέ διάφοροι μορφαί της, ὅπως τῆς ἱσχύος, τῆς ἀναμνήσεως κ.ἄ.1 

Νέα Υόρκη: Ο Άγιος Νικόλαος τιμήθηκε στο “Σημείο Μηδέν” του Μανχάταν

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ . Του Χριστόδουλου Αθανασάτου

Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Άγιος Πατάπιος ο Θαυματουργός

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου – Καθηγητού 

Τα άφθαρτα λείψανα πάμπολλων αγίων της Εκκλησίας μας μαρτυρούν την παρουσία των ακτίστων ανεργιών του Θεού σ’ αυτούς, οι οποίοι υπήρξαν, με την πίστη τους και την αγία ζωή τους, σκεύη πολύτιμα της θείας χάριτος. Ένας από τους αγίους που αξιώθηκαν της αφθαρσίας είναι και ο άγιος Πατάπιος, του οποίου, το σεπτό σκήνωμα παραμένει άφθορο για χίλια επτακόσια χρόνια!