e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Πατριαρχικό και Συνοδικό Συλλείτουργο στο Κάιρο της Αιγύπτου

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον Ιερό Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Καΐρου, την 17η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, προέστη ο άγων τα ονομαστήριά Του Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β΄, συλλειτουργούντων απάντων των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστά.των Συνοδικών αρχιερέων του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, επί τη περατώσει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου (15-16 Φεβρουαρίου 2024).

Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη έλαβε χώρα και εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ευλαβεστ. Διακόνου π. Ειρηναίου, καταγομένου από την Γκάνα, πτυχιούχου της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανασιος», ο οποίος θα υπηρετήσει στην Ιερά Επισκοπή Αρούσσας της Τανζανίας.

Προ του πέρατος της Θείας Ευχαριστίας, την ΑΘΜ προσφώνησε ο Σεβ. Γέρων Μητροπολίτης Καισαρείας κ. Θεοφύλακτος, υπογραμμίσας ότι η αγάπη του τιμωμένου Αγίου Θεοδώρου για τον Χριστό τον οδήγησε στο μαρτύριο, αλλά και τον ενδυνάμωσε κατά την διάρκεια του.

"Ο Άγιος ήταν όντως ένα δώρο Θεού στην ζωή της Εκκλησίας. Δώρο Θεού για το Παλαίφατο των Αλεξανδρέων Πατριαρχείο είστε Εσείς, Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα μας. Την δική Σας θερμή αγάπη στον Χριστό μεταλαμπαδεύετε στις καρδιές όλων μας. Πολλα τα έτη Σας".

Με συγκίνηση απάντησε ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας όλους τους Αγίους Αρχιερείς για την αρμονική και λυσιτελή συνεργασία τους επ’ ωφελεία και προαγωγή του εν γένει ιεραποστολικού, ποιμαντικού και ανθρωπιστικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην πολύπαθη Αφρικανική γη, ως και για την αρραγή ενότητα και θαρραλέα αντιμετώπιση εκ μέρους τους ενώπιον φλεγόντων θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία ανακύπτουν, πάντοτε επί τη αμετακινήτω βάσει των Ιερών Κανόνων και της Αποστολικής και Πατερικής Ιεράς Παρακαθήκης και Παραδόσεως της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης, ευχαριστίες εξέφρασε και προς παρισταμένους Εξοχωτάτους Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου και Κύπρου Κα. Πολύ Πάνου, τον Εντιμολ. Γενοκό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Πυργάκη, τους εκπροσώπους της Ελληνικής και Αραβοφώνου Κοινότητος Καΐρου, την Εριτ. κα Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τους εκπροσώπους των τοπικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων και τους πιστούς, για την αγάπη, την πίστη και την αφοσιώσή τους στην Μητέρα Εκκλησία τους, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Μελετίου Μεταξάκη (1926-1935) στον αύλειο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.Δεν υπάρχουν σχόλια: