e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Αρχιεπισκοπή Καναδά: Απονομή πτυχίων Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο

Η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία Τορόντο διανύει το 26ο έτος της λειτουργίας της. Έχουν αποφοιτήσει εξήντα τρεις (63) νέοι. Έχουν χειροτονηθεί και υπηρετούν τις εκκλησίες μας στον Καναδά τριάντα επτά (37).

Μαχαιράδο Ζακύνθου: Αρχιερατικός Εσπερινός των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας


Εσπέρας Σαββάτου προ του Θωμά, στον Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου Ζακύνθου, εψάλη ο πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός αφενός μεν της μνήμης των Αγίων Καλλινίκων αυτών Μαρτύρων, μεταφερθείσης από την 3η Μαΐου, η οποία φέτος ήταν Μεγάλη Παρασκευή, αφετέρου δε της αυριανής Κυριακής του Θωμά. 
        Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, τον δε επίκαιρο θείο λόγο έκαμε απ' άμβωνος ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής.
        Ο οικείος Εφημέριος, π. Νικόλαος Μόνος, με τους πολύτιμους συνεργάτες του, είχαν φροντίσει για τα πάντα κατά τάξιν.
[Φωτο-αναταποκριτής: Κωνσταντίνος Γιατράς]

Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για τη χειροτονία Διακόνισσας στη Ζιμπάμπουε

Τις τελευταίες ημέρες ηγέρθη λόγος εξ αφορμής της ενεργείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ, ο οποίος προέβη κατά την παρελθούσα Μ. Πέμπτη, 2α Μαΐου 2024, σε χειροτονία διακονίσσης για τις ιεραποστολικές ανάγκες της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως. Το γεγονός προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, έδωσε δε αφορμή για την διατύπωση ελευθέρως διαφόρων απόψεων και προσεγγίσεων.

Προς αποφυγήν συγχύσεων λοιπόν διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Γράμμα Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Εγκρίθηκε στις 11 Μαΐου 2024,

στη Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου.

Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικέ Πατριάρχα, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος, κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΕ, την Υμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα ενθέρμως εν Κυρίω περιπτυσσόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Με την παρούσα επιστολή, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, συνελθούσα στην τακτική ετήσια συνεδρίασή της, την 11η Μαΐου 2024, εντός των τειχών της Ιεράς Μονής των Σπηλαίων του Κιέβου, απευθύνεται προς Εσάς και προς την Αγία και Ιερά Σύνοδο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εν Κωνσταντινουπόλει, καταδικάζοντας το δόγμα του «ρωσικού κόσμου» ως αντίθετο προς την ορθόδοξη χριστιανική διδασκαλία.

Πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Επισκόπων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας - Για Πούτιν: "Αυτοεξορίστηκε από την Εκκλησία"

Στις 11 Μαΐου 2024, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος των Επισκόπων της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αντωνίου και Θεοδοσίου της Λαύρας Κοιμήσεως της Θεοτόκου των Σπηλαίων του Κιέβου.

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, συναντήθηκε στο Πατριαρχείο με τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄.

Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι φωτιστές των Σλάβων

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ, Θεολόγου - Καθηγητού

Ο εκχριστιανισμός των Σλαβικών λαών είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, τόσο για την Εκκλησία, όσο και για την πολιτική ιστορία. Η μεγάλη ομοεθνία των Σλάβων άφησαν πίσω τους το βάρβαρο και ειδωλολατρικό παρελθόν και εντάχτηκαν στον πολιτισμένο κόσμο και το σπουδαιότερο: γνώρισαν τη σώζουσα αλήθεια του Ευαγγελίου, χάρις στους δύο μεγάλους άνδρες, τους αγίους θεσσαλονικείς αδελφούς Κύριλλο και Μεθόδιο.