e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Εικονισματάκια μέσα στις Εικόνες









Παρατηρώντας τις Ορθόδοξες Εικόνες, αίσθηση προκαλεί, ότι πλάι στα κεντρικά ιερά πρόσωπα ή στα κορυφαία γεγονότα που ιστορούνται πάνω στο ξύλο, στον τοίχο ή στο πανί, αναπτύσσονται δειλά-δειλά κάποιες άλλες φιγούρες (πρόσωπα, άγγελοι, ζώα ή πτηνά), στοιχεία του περιθωρίου, τα οποία πάντως έχουν λειτουργική και αδιάσπαστη, υπηρετική πάντως, σχέση με το κατ’ εξοχήν εικονιζόμενο.

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα μπορεί ν’ αντλήσει ο κάθε φιλότεχνος ή ο υποψιασμένος πιστός απ’ αυτά τα περιφερειακά εικονισματάκια των Εικονισμάτων. Άλλωστε, είναι κανόνας απαράβατος, ότι σε τελευταία ανάλυση από λεπτομέρειες και δευτερεύοντα στοιχεία συντίθεται συνήθως το όποιο Πρωτεύον και Κυριαρχικό, είτε μιλάμε για την Τέχνη, είτε για τη Ζωή.

Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες, φιλικές μινιατούρες μέσα σε πολύ ενδιαφέρουσες Εικόνες από το Ναό της Φανερωμένης στο Μπανάτο παρουσιάζουμε παραπάνω, για τους ενδιαφερόμενους φίλους Επισκέπτες του ενοριακού μας αυτού διαδικτυακού πολυ-περιοδικού.

3 σχόλια:

θλιμμένος μπούφος είπε...

Γκιολές...!!

don basilio είπε...

Ε όχι και Γκιολές, όχι και Γκιολές. Τι σου έκαμε ο δέσποτας και τονε λες Γκιολέ;

θλιμμένος μπούφος είπε...

Ο Γκιολές είναι καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και παιδεύτηκα πολύ για να τον περάσω. Βλέποντας τις εικόνες αυτός μου ήρθε στο μυαλό... Πώς να υπονοήσω κάτι για τον δέσποτα;; Συνθηματικό μεταξύ μας ήταν!