e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Ομιλία για τον Διονύσιο Σολωμό στον Λόφο του Στράνη

Το 2007 έχει χαρακτηρισθεί Έτος Σολωμού και Φώσκολου. Διάφορες σημαντικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο νησί μας από πολιτιστικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία, μεταξύ των οποίων το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.


Το Δ.Σ. του Μουσείου, ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους των Γραμμάτων, κάλεσε προ καιρού τον Εφημέριό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, να παρουσιάσει -ως ένας από τους σύγχρονους Ζακυνθίους Ποιητές- μια δική του προσέγγιση στον μεγάλο βάρδο της Ελευθερίας και μάλιστα στόν Λόφο του Στράνη, όπου θεωρείται ότι ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον Ύμνο.

Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πράγματι, με πολλή επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους εραστών της σολωμικής Ποίησης, κατά το απόβραδο της Τετάρτης, 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο μάλιστα του "Ποιητικού Ιουλίου 2007" του Μουσείου. Στο μικρό Αμφιθέατρο του ιερού εκείνου Λόφου, λοιπόν, και υπό τις ύστατες ακτίνες του ήλιου, ο π. Παναγιώτης παρουσίασε το θέμα: "Ο Διονύσιος Σολωμός από την ΄κλειδαρότρουπα΄, ελλείψει των κατάλληλων κλειδιών" .
Μετά τον π. Παναγιώτη, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε, ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από τις "Τελευταίες Επιστολές του Τζάκοπο Όρτις" του Ούγου Φώσκολου από την μεγάλη Κυρία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου Τζένη Ρουσέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: