e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Η ανάμνηση του θαύματος της Αγίας Βαρβάρας της σωτηρίας των Ζακυνθινών από την επιδημία της Βλογιάς



Με σεμνοπρεπή γιορτή τιμήθηκε στην Ενορία μας, όπως και σε πολλές άλλες ενορίες της Ζακύνθου, η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας.

Η Ζάκυνθος ευλαβείται ιδιαίτερα την Αγία, διότι θυμάται ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη χάρη Της: Περιοδικά κατά την διάρκεια του 18ου αιώνα μάστιζε το νησί μας η επιδημία της ευφλογίας (κοινώς: βλογιά). Το 1795, η Βενετσιάνικη Γερουσία έδωσε με διάταγμά της (από 26ης Μαρτίου 1795) την άδεια, ώστε να λιτανευτεί στην πόλη η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας του Κρόκου, στο προάστιο των Κήπων. Αμέσως σταμάτησε το "θανατικό"!!! Η νόσος -ω, του θαύματος!- υποχώρησε άμεσα κι έκτοτε, όταν ξαναξεσπούσε το κακό, η καταφυγή στην Αγία Βαρβάρα εθεωρείτο πλέον το καλύτερο γιατρικό.

Στα μετέπειτα χρόνια Εικονίσματα της Αγίας ιστορήθηκαν σε πολλούς ενοριακούς ναούς του νησιού και στις 4 Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς γίνονται μικρά ή μεγαλύτερα πανηγύρια, αποδίδοντας έτσι ευγνωμοσύνη στη "γιάτρισσα" Αγία Βαρβάρα.

Στο ναό της Παναγούλας Μπανάτου υπάρχει μια τέτοια περίπυστη Εικόνα μέσα σε παραδοσιακή Καθέδρα ζακυνθινού τύπου.

Χθες το απόγευμα έγινε ο Εσπερινός και σήμερα το πρωί ο Όρθρος, η Αρτοκλασία και η Θεία Λειτουργία, στην οποίαν, εκτός από τον Εφημέριό μας, συλλειτούργησε ο συγχωριανός ιερέας Αιδεσιμώτατος Οικονόμος Ιωάννης Φρ. Ζαρκάδης (βλ. φωτό παραπάνω), ενώ στο Ιερό Βήμα συμπροσευχήθηκε ο ζακυνθινής καταγωγής Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης, Εφημέριος στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Έψαλε κατά το ζακυνθινό μουσικό μέλος ο Χορός των Ιεροψαλτών μας [βλ. φωτό παραπάνω: Στο κέντρο, ο Πρωτοψάλτης μας Παναγιώτης Στραβοπόδης. Αριστερά, ο Λαμπαδάριός μας Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης. Δεξιά, ο βοηθός Σπυρίδων Σαρατσένος].

Τον θείο Λόγο κήρυξε ο Εφημέριός μας π. Π.Κ. με θέμα: "Η Αγία Βαρβάρα, γιάτρισσα θαυματουργή και των σύγχρονων επιδημιών παντός τύπου" .

7 σχόλια:

Porfyrogennitos είπε...

Βοηθειά μας η Αγία Βαρβάρα και ας γιατρεύει και ας προστατεύει τον κόσμο από κάθε κακό. Κρίμα που δεν ήμουν κι εγώ στην λειτουργία.
Χρόνια Πολλά!

P. Kapodistrias είπε...

Πορφύρη μου, χρόνια πολλά και καλά να έχεις. Ξέρω πως ήθελες να ήσουν μαζί μας, είχα μάλιστα καλέσει και όλο το Γυμνάσιο Βανάτου, αλλά μού είπαν από τη Διεύθυνση, ότι είχαν διαγωνίσματα Α΄ Τριμήνου προγραμματισμένα κι έτσι δεν έγινε κατορθωτό να έλθουν οι μαθητές, να εκκλησιασθούν. Δεν πειράζει... Εμείς πάντως προσευχηθήκαμε για όλους!...

Δέσποινα είπε...

Xronia polla kai tou xronou!

P. Kapodistrias είπε...

Να είσαι κι εσύ ευλογημένη σε κάθε σου κίνηση κι έκφανση της καθημερινότητάς σου, καλή μας Δέσποινα!!!

θλιμμένος μπούφος είπε...

Χρόνια πολλά και του χρόνου! Βοήθειά μας η Αγία Βαρβάρα

Tasos Zarkadis είπε...

Ας γιατρεύει η Αγία τις πληγές της καθημερινότητας! Βοήθειά μας!

Ανώνυμος είπε...

@ The Blue.
Μακάρι έτσι να γίνεται αγαπητέ μας φίλε.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση προαπαιτείται η δική μας προαίρεση, η δική μας κατάφαση στό κάλεσμα τ' Ουρανού!