e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Ξαναδιαβάζοντας το "Ανθολόγιο ποιημάτων για τον Άγιο Διονύσιο"

Αξιόλογη και ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση της μορφής του βίου και των θαυμάτων του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου μέσ' από την ποιητικά ευαίσθητη γραφή διαφόρων γνωστών (ή όχι) ποιητών και στιχογράφων, όλων Ζακυνθίων (εκτός από μία περίπτωση), που σε παραδοσιακούς έντεχνους ή απλούς στίχους εκφράζουν, καθένας με τον τρόπο του, την βαθιά τους πίστη και τον άπειρο θαυμασμό τους για τον θαυματουργό «Αγιο της Συγνώμης».


Μία προσεχτική επιλογή από σημαντικά, καλογραμμένα ή χαρακτηριστικά ποιήματα και στιχουργήματα αποτελεί το «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΙΟΝΥΣΙΟ» (έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, 1997), την επιμέλεια του οποίου είχε o Ζακυνθινός λογοτέχνης, φιλόλογος και εκδότης του περιοδικού Επτανησιακά Φύλλα Διονύσης Σέρρας.
Η ανθολόγηση των ποιημάτων έγινε μετά από πλατιά έρευνα σε ζακυνθινά κυρίως έντυπα (εφημερίδες και περιοδικά) και σε διάφορες άλλες εκδόσεις (ποιητικές συλλογές κ.λπ.), απ' όπου καταγράφηκαν όλα τα σχετικά με τον Αγιο Διονύσιο ποιητικά κείμενα, πρωτότυπα ή μεταφρασμένα, γιά να επιλεγούν τελικά τα αισθητικά αρτιότερα ή τα πιο αντιπροσωπευτικά (από άποψη μορφής και περιεχομένου).


Στις 112 σελίδες το «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ» αυτό (σχεδόν εξαντλημένο σήμερα) περιέχει:


1) εισαγωγή του ανθολόγου - επιμελητή Διονύση Σέρρα,
2) τριάντα έξι ποιήματα (ολόκληρα ή αποσπασματικά) γραμμένα για τον Αγιο Διονύσιο και δημοσιευμένα κατά καιρούς από την εποχή του Διονυσίου Σολωμού έως τις ημέρες μας,
3) σημειώσεις - σχόλια και
4) εικόνες - φωτογραφίες σχετικές με τον Αγιο Διονύσιο.


Τα αξιολογότερα ανθολογημένα ποιήματα ανήκουν στους ποιητές: Διονύσιο Σολωμό (1798-1857), Λουδοβίκο-Ιγνάτιο Μαρτζώκη (1804-1890), Ανδρέα Μαρτζώκη (1849-1913), Γιάννη Τσιλιμίγκρα (1872-1947), Ανδρέα Βιαγκίνη (1884-1939), Διονύσιο Τσακασιάνο (1900-1963) και Ντίνο Κονόμο (1918-1990).


Με το «ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ» αυτό ο υψηλός ή ο απλός ποιητικός τόνος, o γνήσιος λυρισμός και το βαθύ θρησκευτικό αίσθημα συνεκφράζονται συγκινητικά και υποβλητικά, απηχώντας τη δημιουργική επιρροή που διαχρονικά ασκεί στον ευαίσθητο «κόσμο» έντεχνων ή λαϊκών ποιητών της Ζακύνθου η ιερή παρουσία του προστάτη Αγίου του νησιού που, σημειωτέον, μεταξύ των τριών Αγίων της Επτανήσου είναι και ο ποιητικά περισσότερο υμνημένος.

1 σχόλιο:

panagiotisandriopoulos είπε...

Έχω κι εγώ το Ανθολόγιο και το θεωρώ πραγματικά εξαιρετικό από κάθε άποψη (ιστορική, συλλεκτική, ποιητική).
Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για άλλον Άγιο. Θα μ' ενδιέφερε να μάθω.