e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Το 16ο Ετήσιο Πνευματικό Συμπόσιο της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων ΒΔ Λονδίνου

Την περασμένη Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων (ΒΔ Λονδίνου) το 16ο Ετήσιο Πνευματικό Συμπόσιο, με γενικό θέμα : «2008: ΕΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» .
Στη διάρκεια των εργασιών του Συμποσίου δόθηκαν οι εξής ομιλίες :

1. «Η προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου», με ομιλητή τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Τροπαίου κ. Αθανάσιο, Θεολόγο - Αρχιερατικώς Προϊστάμενο Καθεδρικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Βορείου Λονδίνου.

2. «Ο Απόστολος Παύλος και η Κύπρος», με ομιλητή τον π. Ανδρέα Μιχαηλίδη, Θεολόγο - Συγγραφέα - Ποιητή.

3. «Ο Ύμνος της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου», με ομιλήτρια την Δρα. Νίκη Κατσαούνη, Μορφωτικό Σύμβουλο της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας Λονδίνου. Στην διάρκεια της ομιλίας αυτής ο Λαμπαδάριος του Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος Δρ. Παναγιώτης Προκοπίου έψαλε τον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου (Α’ Κορ. 13, 1-8).

Τις εργασίες του Συμποσίου, τις οποίες παρακολούθησαν 100 περίπου Ομογενείς, συντόνισε ο κ. Κώστας Καββάδας, Νομικός - Λαογράφος.
Το Συμπόσιο τίμησαν με την παρουσία τους κληρικοί, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι του Ομογενειακού τύπου, άρχοντες, μέλη και φίλοι της διοργανώτριας Κοινότητας.

Ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Οικονόμος Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, καλωσορίζοντας τους παρισταμένους, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Σας καλωσορίζουμε όλους με πολλή αγάπη στο 16ο Πνευματικό Συμπόσιό μας. Μας τιμά ιδιαίτερα η παρουσία όλων σας στην εκδήλωσή μας αυτή.
Για 16 χρόνια τώρα η Κοινότητά μας πρωτοπόρα -όπως πάντα- σε τέτοιου είδους πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δίνει την ευκαιρία στους Ομογενείς μας να συναντηθούν και να συσκεφθούν για μεγάλα και σπουδαία θέματα, με χαρακτήρα και ενδιαφέρον εκκλησιαστικό, αλλά και εθνικό και κοινωνικό.
Αφορμή για το φετινό μας Συμπόσιο λάβαμε από την περσινή χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος εκτός των άλλων ανέφερε σ’ αυτήν πως “εις υπόμνησιν των λόγων και των εξ αγάπης έργων του Αγίου Αποστόλου Παύλου και επί τη συμπληρώσει δύο χιλιάδων ετών από της γεννήσεώς του ανακηρύσσομεν το ερχόμενον έτος 2008 ως έτος του Αποστόλου Παύλου”.
Έτσι κι εμείς σκεφθήκαμε και αποφασίσαμε να αφιερώσουμε το Συμπόσιο αυτό στον Απόστολο των Εθνών Παύλο. Ο Παύλος, όπως είναι γνωστό, είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Χριστιανισμού, ο οποίος σήκωσε στους ώμους του την ευθύνη της διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
Για τον Χριστιανισμό, υπήρξε μέγας Απόστολος και φωτιστής, ο κατεξοχήν διδάσκαλος της εκκλησιολογίας, της ιεραποστολής, της αγάπης, της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ποιμαντικής μέριμνας. Το ιεραποστολικό έργο του χαρακτηρίζεται ως τεράστιος άθλος. Ένας σημαντικός καρπός του έργου του ήταν και η γόνιμη συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού, μέσω των χριστιανικών κοινοτήτων που ίδρυσε, στις ελληνικές πόλεις που περιόδευσε. Πρόκειται για κοσμογονικό γεγονός πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε στη συνέχεια ο βυζαντινός και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. Ιδιαίτερα, είναι σημαντικό για την Κύπρο μας, αφού η μετάβασή του στο νησί υπήρξε βασικός παράγοντας για την σύσταση και ισχυροποίηση του χριστιανικού στοιχείου και την οργάνωση της τοπικής Εκκλησίας, η οποία από τότε χαρακτηρίζεται ως αποστολική.
Για όλους αυτούς τους λόγους, το σεπτό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο όρισε το τρέχον έτος 2008 ως “Έτος Αποστόλου Παύλου” και προγραμμάτισε ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις. Μέσα στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων εντάσσεται και ο αποψινό μας Συμπόσιο.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθύνω θερμότατες ευχαριστίες προς τους ομιλητές, τον συντονιστή και όλους τους προσκεκλημένους μας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι μας θα απολαύσουμε πνευματικά την αποψινή εκδήλωση.
Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω από μέσης καρδίας και όλους εκείνους και εκείνες που συνέβαλαν στην προετοιμασία της εκδήλωσης, και ιδιαίτερα του δείπνου που θα ακολουθήσει, και αποτελεί προσφορά της Κοινότητά μας προς όλους μας».


Ακολούθησαν οι ομιλίες, οι οποίες είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και οι τρεις ομιλητές παρουσίασαν τα θέματά τους με μεγάλη επιστημοσύνη, αλλά και ήθος, και όλο το ακροατήριο συμμετείχε με μοναδικό τρόπο στις εργασίες του Συμποσίου. Στο τέλος των ομιλιών έγινε γενική συζήτηση. Πολλοί είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν σημαντικές ερωτήσεις στους ομιλητές και επίσης να κάνουν ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το θέμα. Οι ομιλίες θα συμπεριληφθούν στο επόμενο τεύχος του Κοινοτικού περιοδικού Σπουδάγματα, για να μπορέσουν όσοι επιθυμούν να τις μελετήσουν με προσοχή.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συμποσίου (που έλαβαν χώραν στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος), ακολούθησε δείπνο στο νεόδμητο Κοινοτικό Κέντρο, προσφορά της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος προς όλους τους συμμετασχόντες. Αξίζει να σημειωθεί οτι την εκδήλωση αυτή επιχορήγησαν: η Εκκλησιαστική Επιτροπή, η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών και ο εκ των Αντιπροέδρων της Κοινότητας κ. Πέτρος Χριστοφής.

2 σχόλια:

Anastasios είπε...

Αδελφέ μου,

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή να συμπεριλάβεις στο ιστολόγιό σου αυτό την ενημέρωση για το Πνευματικό Συμπόσιό μας.

Ευελπιστώ στο επόμενο να σε έχουμε μαζί μας.

P. Kapodistrias είπε...

Χαρά μου να δημοσιοποιώ δρώμενα Ουσίας!

Καλή συνέχεια σε Ό,τι!


υ.γ. Ως προς το άλλο, κερί αγίου μην τάξεις και μικρού παιδιού (έστω και παπά) κουλούρι!!!