e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου

«Iδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται Υιόν, και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο εστί μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός». [Μτ.1,23]

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον προφήτη Ησαΐα και ειπώθηκαν οχτακόσια χρόνια προτού συμβούν. Με τα προφητικά μάτια της ψυχής του είδε τον ερχομό στον κόσμο μας του ίδιου του Θεού, μέσω της Παρθένου Μητρός.
«Μεθ’ ημών ο Θεός» επί δύο χιλιετίες διακηρύσσουμε κάθε χρόνο οι χριστιανοί, επισημαίνοντας ξανά και ξανά την ανάγκη εισόδου όλων μας στο Μυστήριο της Σάρκωσης του Λόγου του Θεού.

Χριστούγεννα ξανά! Κοσμικές χαρές μάς περιστοιχίζουν, διακοπές, οικογενειακές στιγμές.
Όμως, αν κοιτάξουμε πίσω από τα φαινόμενα, θα διακρίνουμε να υπερισχύσει μια έκπτωση πνευματική, η οποία σαν επιδημία μεταδίδεται σε όλες τις κοινωνικές διαστρωματώσεις, από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες μέχρι τον «τελευταίο τροχό της αμάξης» της σύγχρονης ζωής: Διαφθορά, ανηθικότητα, εύκολος υπερπλουτισμός… Και από την άλλη, βιώνουμε μια κρίση διεθνή ως προς την Οικονομία, την Οικολογία, την Ανθρωπιά μας γενικότερα…
2008 χρόνια μετά Χριστόν, ο σύγχρονος άνθρωπος, με δική του υπαιτιότητα, αυτοτιμωρείται, έχοντας εγκλωβιστεί στο λαβύρινθο της αναισθησίας του έναντι της Θείας Γέννας. Η Χάρη του Θεού παρέχεται, ο Ιησούς ξαναπαρίσταται ανάμεσά μας ως Θεάνθρωπος και πρόξενος θαυμάτων και δωρεών, επιμένοντας κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες, ότι μπορούμε δι’ Αυτού κάτι επιτέλους να διασώσουμε από τη χαμένη μας αθωότητα, προτού γκρεμισθούμε στην υπαρξιακή άβυσσο. Όντας στο χείλος της πτώσης δεν μάς προσφέρει απλά το χέρι Του για να μας συγκρατήσει, αλλά τι κάνει; «Ο λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού» (Ιω 1,14). Όλος Του ο Εαυτός κατασκηνώνει εντός μας, ώστε να μπορούμε στο εξής να βιώνουμε την δόξα Του.

Τούτο σημαίνει, ότι προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζεται (ή πρέπει να εστιάζεται) ο καθημερινός μας αγώνας: Στην προσπάθεια βίωσης μιας ένθεης ζωής, παρά τις πολλές και ποικίλες Σειρήνες, που διαρκώς πασχίζουν να μας γοητεύουν, αποπροσανατολίζοντάς μας, προς την απώλεια.
Ό,τι κακό ή γκρίζο και να συμβαίνει τριγύρω μας, ας κρατάμε ζεστή μέσα μας την πεποίθηση του Προφήτη, ότι «μεθ’ ημών ο Θεός» και τότε θα παρηγορούμαστε και θα δυναμώνουμε στην πνευματική μας (και όχι μόνο) προσπάθεια.

Ετούτη ακριβώς είναι η ευχή και η προσευχή μου, αγαπητοί Συνεορταστές, και κατ’ αυτή την αγία Εορτή. Και συνάμα, να φωτιζόμαστε όλοι δημιουργικά από τον Αστέρα της Βηθλεέμ, ώστε να μπορούμε να φωτίζουμε τους γύρω και την κοινωνία μας.

Με θερμά εόρτια αισθήματα
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος

Δεν υπάρχουν σχόλια: