e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Οι προετοιμασίες μας για τα Θεοφάνια



Προετοιμασίες για την αυριανή μεγάλη εορτή των Φώτων. Κάθε χρόνο κατασκευάζεται στους ναούς μας (εκτός από τις κατάφορτες με λουλούδια Αγιαστήρες - δείτε φωτογραφίες) ιδιαίτερο πάλκο, επάνω στο οποίο τελείται η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Τούτη η κατασκευή θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ των Ζακυνθινών Θεοφανείων, καταβάλλεται μάλιστα ιδιαίτερη προσπάθεια να είναι ωραία διακοσμημένο και κατάφορτο από νεραντζόφυλλα και νεράντσια ή και πορτοκάλια.
Πατροπαράδοτη αυτή η συνήθεια. Διαβάστε παρακάτω μια ανάλογη περίπτωση τζαντιώτικου Πάλκου των αρχών του 20ού αιώνα, όπως έχει αποτυπωθεί στο μικρό βιβλίο του Ανδρέου Α. Αβούρη, Τύποι Ιερέων, τύποις «Καθημερινής», Ζάκυνθος 1940, σ. 14-16:


Ανδρέου Α. Αβούρη,
[Ο ΠΑΠΑ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΚΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ]

(…)
Την εποχήν εκείνην συνήθειζον –όπως και τώρα- εις τας εκκλησίας την ημέραν των Θεοφανείων να στήνουν εις την μέσην παράλληλα του αρχιεπισκοπικού θρόνου το λεγόμενον πάλκο επί του οποίου ετελείτο η Βάπτισις. Μεταξύ δε των κεντρικών ναών εγεννάτο η άμιλλα εφημερίων και επιτρόπων περί του καλυτέρου, πλουσιωτέρου και υψηλοτέρου πάλκου.
Πάντοτε όμως νικητής ανεδεικνύετο ο παπά Σαράντης με το πάλκο που κατεσκεύαζε εις τους αγίους Πάντας. Κάποια χρονιά όμως που η άμιλλα επρομηνύετο ζωηροτέρα και ελέγετο ότι το πάλκο της Μητροπόλεως θα ήτο το καλύτερο, εβάλθηκε ο παπά Σαράντης να κατασκευάση το πάλκο των αγίων Πάντων ασυναγώνιστο.
Και το κατεσκεύασεν ως εξής.


Διαβάστε τη συνέχεια του στιγμιότυπου, κάνοντας κλικ εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: