e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Εκδηλώσεις στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων (ΒΔ Λονδίνου)

Α. Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν

Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow το καθιερωμένο Πρωτοχρονιάτικο Ρεβεγιόν. Στην ωραία και ιδιαίτερα φιλική αυτή εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 120 άτομα. Τα φαγητά ετοίμασε ο εκ των Αντιπροέδρων της Κοινότητας κ. Ανδρέας Γεωργιάδης. Ο Ταμίας κ. Σωτήρης Κωνσταντίνου, η Βοηθητική Αδελφότητα Κυριών «Η Αγία Αγάθη» και άλλοι παράγοντες της Κοινότητας επιχορήγησαν οικονομικά την εκδήλωση. Την μουσική επιμελήθηκαν ο Γιώργος Γρηγορίου και ο Νίκος Σαββίδης.
Η Επιτροπή της Κοινότητας διοργάνωσε και λαχειοφόρο αγορά, με μεγάλο δώρο μια εβδομάδα διακοπές στο ξενοδοχείο «Ηλίας» στη Λεμεσό.




Β. Πνευματική Σύναξη
Την Κυριακή 4η Ιανουαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος η πρώτη Πνευματική Σύναξη της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Η Αγία Αγάθη» για το νέο έτος 2009. Οι Κυρίες είχαν ετοιμάσει πλούσια και νοστιμότατα κεράσματα. Πολλές δεκάδες μελών και φίλων της Κοινότητας τίμησαν την ωραία και Πνευματική αυτή Σύναξη.
Ομιλητής στην εκδήλωση αυτή ήταν ο Καθ. Κωνσταντίνος Νικολακόπουλος, Κοσμήτορας της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου Γερμανίας. Το θέμα που παρουσίασε ο Καθηγητής, με ιδιαίτερη γλαφυρότητα και επιστημοσύνη ήταν: «Από τα Θεοφάνεια στα Χριστούγεννα. Οι δύο εορτές του Δωδεκαημέρου (Γέννηση - Βάπτιση) στο Ορθόδοξο Εορτολόγιο».
Ο Καθ. Νικολακόπουλος παρουσίασε μέσα από τον λόγο και με την βοήθεια πολύ εύστοχων διαφανειών την γένεση και εξέλιξη της εορταστικής περιόδου του Δωδεκαημέρου. Ανέλυσε όλα τα ιστορικά δεδομένα για το γεγονός ότι οι τρεις πρώτοι χριστιανικοί αιώνες δεν γνώριζαν την Εορτή των Χριστουγέννων. Παρουσίασε ακόμα το σημαντικό γεγονός της χρονικής προτεραιότητας των Θεοφανείων έναντι των Χριστουγέννων (εξ ου και ο παραπάνω τίτλος της ομιλίας του), όπως επίσης και τον κατοπινό συνεορτασμό των δύο αυτών μεγάλων Εορτών, μέχρι να καθορισθεί, γύρω στα 330-335 μ.Χ., ο αυτόνομος εορτασμός των Χριστουγέννων, κατ’ αρχάς στην Ρώμη.
Στην συνέχεια ο ομιλητής παρουσίασε την σημερινή εορτολογική τέλεση του κύκλου Χριστούγεννα - Θεοφάνεια, αναλύοντας τον εκ των Χριστουγέννων εξαρτώμενο εορτολογικό κύκλο, καθώς και την ιδιαιτερότητα της χριστουγεννιάτικης λειτουργικής περιόδου.
Το κείμενο της εξαίρετης διάλεξης του Καθ. Νικολακόπουλου θα συμπεριληφθεί στο επόμενο τεύχος του Κοινοτικού περιοδικού «Cπουδάγματα», έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι όσοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν να το μελετήσουν με προσοχή.

Γ. Ομάδα Μελέτης Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως

Η Ομάδα Μελέτης Αγίας Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος θα έχει τακτικές συναντήσεις, κάθε Τετάρτη, κατά την διάρκεια του Σχολικού Έτους. Θα ακολουθεί δηλαδή τη λειτουργία των Σχολείων και θα αργεί όταν τα Σχολεία θα έχουν διακοπές.
Στην αρχή κάθε συνάντησης θα τελείται η Ιερά Παράκληση του Αγ. Παντελεήμονος και κατόπιν θα γίνεται η Μελέτη στην Αγγλική.
6.00 - 6.30 μ.μ.: Ιερά Παράκληση Αγ. Παντελεήμονος
6.30 - 7.00 μ.μ.: Μελέτη Αγ. Γραφής και Ιεράς Παραδόσεως
7.00 - 7.15 μ.μ.: Συζήτηση
Τετάρτη, 14η Ιανουαρίου: “Introduction to the Bible”
Τετάρτη, 21η Ιανουαρίου: “Introduction to the Pentateuch”
Τετάρτη, 28η Ιανουαρίου: “The Ten Commandments”


Δ. Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα Ηλικιωμένων

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 θα προσφερθεί στo νέο Κοινοτικό Κέντρο της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος το καθιερωμένο Ετήσιο Πρωτοχρονιάτικο Γεύμα στους συνταξιούχους και ηλικιωμένους της Κοινότητας.
Το Γεύμα θα προσφέρει ο εκ των Αντιπροέδρων και Ευεργέτης της Κοινότητας κ. Ανδρέας Γεωργιάδης και η οικογένειά του. Στην οργάνωση θα συμμετέχουν οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας Κυριών «Η Αγία Αγάθη».

Ε. Κοπή Βασιλόπιτας Ελληνικού Κολεγίου

Η Σχολική Επιτροπή του Ελληνικού Κολεγίου Αγ. Παντελεήμονος, στην οποία προεδρεύει ο διακεκριμένος Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, οργανώνει την Κυριακή 25η Ιανουαρίου τ.έ., 6.30 μ.μ., στο νέο Κοινοτικό, Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της Κοινότητας ειδική εορταστική εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας. Την Βασιλόπιτα θα ευλογήσει ο Διευθυντής του Σχολείου και Ιερατικώς Προϊστάμενος Οικον. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας. Θα προσφερθούν διάφορα κεράσματα Είσοδος δωρεάν.

ΣΤ. Ερανική Χοροεσπερίδα

Η Κοινοτική Επιτροπή Αγ. Παντελεήμονος οργανώνει την Κυριακή 8η Φεβρουαρίου τ.έ., 6.00 μ.μ., στο νέο Κοινοτικό, Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Κέντρο της Κοινότητας ειδική Ερανική Χοροεσπερίδα, με σκοπό την συλλογή χρημάτων για την οικονομική υποστήριξη του μεγαλόπνοου οικοδομικού έργου της Κοινότητας και ειδικότερα για την εκ θεμελίων ανέγερση του νέου βυζαντινού Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος.
Στην εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση για το μεγάλο δώρο, που είναι ένα αυτοκίνητο. Για πληροφορίες, εισιτήρια και λαχεία, τηλεφωνείστε στο τηλ. 020 - 8732 2833.

Δεν υπάρχουν σχόλια: