e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Συγκινητική η εκδήλωση για τον Ζακύνθου Χρυσόστομο! Ολόδροσα τα "Φιόρα Τιμής"!

Ζήθι ολβιοπρεπώς αγαπητέ και άξιε Χρυσόστομε! Έτσι τραγούδησαν απόψε Οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος στον Μητροπολίτη τους Ζακύνθου Χρυσόστομο τον Β΄.

Στο πανέμορφο και υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αρκαδίων η αποψινή εκδήλωση για τα 50χρονα ιερωσύνης, τα 15χρονα ποιμαντορίας στη γενέτειρα Ζάκυνθο, τα 70χρονα και τα ονομαστήρια του Ζακύνθου Χρυσοστόμου, είχε πολύ κόσμο, πολλή συγκίνηση, πολλή αλήθεια, πολύ πάθος!


Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος, ο Αθηνών Ιερώνυμος, ο Σιναίου Δαμιανός, μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για την προσφορά του Ζακύνθου Χρυσοστόμου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ορθοδοξίας!
Η εκδήλωση άνοιξε με την παρουσίαση του χαριστηρίου Τόμου "Φιόρα τιμής για τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο Β' Συνετό" από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εορτασμού Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια και στη συνέχεια από τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριο Γόνη.
Ακολούθησε η επίσημη παράδοση του Χαριστήριου Τόμου στον τιμώμενο ιεράρχη, από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρο, ο οποίος μίλησε από καρδιάς, εκφράζοντας τη βαθειά του ευγνωμοσύνη στον Ζακύνθου Χρυσόστομο για την αμέριστη υποστήριξή του επί σειρά ετών τόσο στον ίδιο προσωπικά στο ξεκίνημα ιδιαιτέρως της διακονίας του, όσο και στο παλαίφατο Πατριαρχείο της Μεγάλης πόλεως Αλεξανδρείας.

Ο Πατριάρχης απένειμε στον Μητροπολίτη Ζακύνθου τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου. Το σχετικό πατριαρχικό ψήφισμα ανέγνωσε ο Επίσκοπος Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ.Ακολούθησε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε για την υπερσαραντάχρονη αδιατάρακτη φιλική σχέση του με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τον οποίο θαύμαζε για την παρρησία του από τα φοιτητικά τους κιόλας χρόνια. "Η Ιθάκη σου ήταν λίγο πιο κάτω απ' το ανέφικτο και πολύ πιο πάνω από το εφικτό", είπε ο Κύπρου στον Ζακύνθου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τόνισε ότι ο Ζακύνθου δεν φοβάται τίποτα και κανέναν: "Οταν κάνει κάτι δεν το κάνει από φόβο και δε φοβάται. Όταν κάνει κάτι δεν το κάνει γιατί περιμένει ανταλλαγή, το κάνει γιατί το πιστεύει και το αγαπάει και αυτό με κάνει να είμαι σίγουρος ότι μέχρι τώρα και για όσο ο Κύριος ευδοκήσει, η σχέση του με το Θεό θα έχει αυτή τη διάσταση", τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, διάβασε συγχαρητήριο μήνυμα του Πατριάρχου του Γένους και μεταξύ άλλων ο Περγάμου είπε για τον Ζακύνθου Χρυσόστομος: "Εμφορούμενος από την ορθή εκκλησιολογική συνείδηση, κατά την οποία ουδεμία Αυτοκέφαλος Εκκλησία δεν είναι αυτάρκης, αλλά αντλεί την υπόστασή της από την Κοινωνία της μετά των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών και καλλιέργησε με επιμέλεια τις Διορθόδοξες επαφές. Και η παρούσα τελετή αποτελεί μια ακόμα ένδειξη αυτού του γεγονότος".


Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, εξήρε με τρόπο γλαφυρό την προσωπικότητα και την προσφορά του Μητροπολίτου Ζακύνθου στην Εκκλησία, θεωρώντας πολύτιμη την παρουσία του και στο μέλλον "εις έτη πολλά"! Και τούτο, δεδομένης της δέσμευσης του Ζακύνθου, να παραιτηθεί οσονούπω, κάτι που ασφαλώς οι πάντες απεύχονται.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός, μίλησε για την από κοινού διακονία του με τον Μητροπολίτη Ζακύνθου στην περιώνυμη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, μονή της μετανοίας και των δύο ιεραρχών, αναφερόμενος μάλιστα σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα αυτής της πορείας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τρία εξαίρετα μουσικά σχήματα: την Χορωδία του Αγίου Διονυσίου, την Χορωδία της Φανερωμένης και τους Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος έκλεισε τη βραδυά, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις αρχές της ζωής του, της καθόλου εκκλησιαστικής διακονίας του και ευχαριστώντας κατασυγκινημένος τους πάντες για την ολόθερμη εκδήλωση της αγάπης τους προς το πρόσωπό του.

4 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Εγώ έχω δει μιά φορά στη ζωή μου τον Μητροπολίτη σας, και μου έδωσε την εντύπωση.."καιρικού φαινομένου", μεταξύ αστραπής και κεραυνού ενώ και βροντές ακούστηκαν, και μετά μία σιγή πολύ εύγλωττη. Μου άρεσε όλο αυτό γιατί είπε κάτι πράγματα με τόνομά τους!
Σεις τον ξέρετε, όπως και του άν του ταιριάζει η φράση:
"Η Ιθάκη σου ήταν λίγο πιο κάτω απ' το ανέφικτο και πολύ πιο πάνω από το εφικτό"
Αλλά η φράση είναι κορυφαία!
Αυτή εγώ κρατάω για .."πάσαν νόμιμη χρήση"..
Καλημέρα
Καλή Σαρακοστή.

Ανώνυμος είπε...

Ομολογουμένως,ο Ζακύνθου Χρυσόστομος είναι συλλεκτικό πρόσωπο επισκόπου στις ημέρες μας. Ο.ανθρωπος έχει πιάσει το νόημα, γι'αυτό δεν λέει βλακείες. Δυστυχώς όμως η συντηρητηκούρα δεν τον ακούει. Είναι άρχοντας σε όλα του και ταυτόχρονα ένας ευπρόσιτος άνθρωπος. Ο Θεός να τον έχει καλά γιατί τον χρειάζεται η Εκκλησία.

spyros είπε...

Άξιος εί και Πανάξιος Σεβασμιώτατε Δέσποτα.
Όπως άλλωστε κατά την αντιφώνηση του, σας εδήλωσε ο Μακαριώτατος Πάπας Θεόδωρος.

Captain I.Leftakis είπε...

Μια μονο αναφωνηση απο τα μυχια της ψυχης μου κα της καρδιας μου για τον Δεσποτη μας¨

Ζηθι Σεβασμιωτατε Αυθεντα τε και Δεσποτα, Ζηθι ιεροπρεπως και Μαθουσαλειως ινα την Ζακυνθον λαμπρινης.

Τρισαξιος, τρισαξιος, τρισαξιος.

Εις ετη πολλα.