e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ομιλία Άνδρου Παυλίδη στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow

Ανταπόκριση από Λονδίνο

Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγ. Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου Πνευματική Σύναξη, οργανωμένη από την Εκκλησιαστική Επιτροπή. Κατά τη Σύναξη αυτή ομίλησε ο διακεκριμένος ιστορικός Άνδρος Παυλίδης, ο οποίος ήλθε προς τον σκοπό αυτό ειδικά από την Κύπρο, με θέμα: «Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην Κατεχόμενη Μύρτου».

Στην αρχή της εκδήλωσης τελέσθηκε από τον Αρχιμ. Θεοφάνη Πέτρου και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα ειδική Παράκληση, υπέρ της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων και αγνοουμένων, υπέρ της επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και υπέρ της εκδίωξης των εισβολέων από τη Νήσο των Αγίων, την εσταυρωμένη Κύπρο μας.

Τον ομιλητή καλωσόρισε με εγκάρδια λόγια ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Παντελής Δημοσθένους. Στη συνέχεια ο κ. Παυλίδης ανέπτυξε το θέμα του, με ιδιαίτερη ευγλωττία και επιστημοσύνη. Κατ’ αρχάς ομίλησε για τον ίδιο τον Άγιο Παντελεήμονα και τους τίτλους που του αποδίδει η Εκκλησία μας (Ιαματικός, Θαυματουργός, Παντελεήμων κ.ά.).

Ύστερα αναφέρθηκε στην ιστορία και την σημερινή κατάσταση του Μοναστηριού στην Κατεχόμενη Μύρτου. Τόνισε δε ότι μετά την αποχώρηση από το Μοναστήρι των Τούρκων στρατιωτών, που στρατοπέδευαν εκεί για αρκετό διάστημα, το Μοναστήρι βρίσκεται σε κατάσταση εγκατάλειψης και κείται ετοιμόρροπο, ερειπωμένο και έτοιμο να καταρρεύσει. Τέλος δε, αναφέρθηκε στην κοινωνιολογία του πανηγυριού στην Κύπρο. Αξίζει να αναφερθεί πως η ομιλία του κ. Παυλίδη συνοδευόταν από σύντομα βιντεάκια και φωτογραφίες.

Στο τέλος ευχαρίστησαν τον ομιλητή ο Πρόεδρος και ο Ιερέας της Κοινότητας. Ο π. Αναστάσιος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Παυλίδη για τον κόπο του να μεταβεί στην Μύρτου και να συλλέξει χώμα από το Μοναστήρι, το οποίο τοποθετήθηκε στα θεμέλια του νεοανεγειρόμενου Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος στο Harrow.

Οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας «Η Αγία Αγάθη» δεξιώθηκαν στην συνέχεια τους 120 περίπου προσκεκλημένους, με πλούσια και νοστιμότατα νηστήσιμα κεράσματα. Στη διάρκεια της δεξίωσης οι καλεσμένοι θαύμαζαν, από τον πρώτο όροφο του Κοινοτικού κτιρίου, το νεόδμητο κτίσμα του Ιερού Ναού Αγ. Παντελεήμονος, το οποίο οικοδομείται με γοργούς ρυθμούς και πιστεύεται πως σε ένα χρόνο περίπου θα έχει πλήρως ολοκληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: