e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

"Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου"


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης εορτάσαμε σήμερα το πρωί στον ναό της Παναγούλας μας την ανάμνηση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, "επί πώλου όνου".


Το περιβάλλον του ναού μας ήταν κατάσπαρτο από αλυσίδες βαΐων από φοίνικα, αλλά και διάφορες άλλες κατασκευές: Αλογάκια, σταυρούς και βαϊοφόρες. Όλα μοιράστηκαν αργότερα και κατά την κρατούσα τάξη στους παρευρισκόμενους ενορίτες.


Προσευχηθήκαμε σήμερα για όλους τους φίλους, συνενορίτες, συμπατριώτες που δεν βρίσκονται κοντά μας, αλλά πολύ θα ήθελαν να είναι! Επίσης επικοινωνήσαμε νοερά με τους φίλους του "Νυχθημερόν", όπου γης! Σκεφτήκαμε μάλιστα να τούς αφιερώσουμε νοερά τη βαγιοφόρα που κρατά το εικονιζόμενο στη φωτό "δασκαλούδι" μας (δηλαδή: το παιδί του Ιερού) και μάλιστα στους φίλους Ζακυνθινούς: π. Ιωάννη Τσαφταρίδη στο Τζέρμιστον του Γιοχάνεσμπουργκ, π. Γεράσιμο Σκαρτσή στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας, Κλαίρη Σκανδάμη στη Βαρκελώνη, Καπετάν Γιάννη Λευτάκη στο Λονδίνο, Βασίλη Χρυσοβιτσιώτη στο Σέφιλντ της Αγγλίας, Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά στη Μελβούρνη, Διονύσιο Ποταμίτη (Σουμάκη) στην Αθήνα, Μαρίνο Καποδίστρια στην Αθήνα, Άννα Τσουκαλά-Κουφού στη Θεσσαλονίκη, και όσους άλλους δεν έχουν δηλώσει ότι μάς παρακολουθούν, αλλά -έστω και σκιωδώς- είναι καθημερινά κοντά μας! 




Κατά την διάρκεια του Ευαγγελίου της Εορτής και μάλιστα στο σημείο "... και έλαβον τα βαΐα των φοινίκων", οι δυνάμενοι εκκλησιαζόμενοι (σύμφωνα με το έθιμο) αποσπούν τις κατασκευές των βαγιώνε από τριγύρω τους, για ευλογία των σπιτιών τους, αλληλοευχόμενοι "και του χρόνου"! Δείτε ιδιαίτερα το σχετικό δεύτερο βίντεο, παραπάνω!

 



Αρκετοί εκκλησιαζόμενοι προσήλθαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας!

Πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στο εκκλησίασμα διακρίναμε ευάριθμους φίλους από το γειτονικό χωριό του Αγκερυκού (Αγίου Κηρύκου), ο ναός των οποίων δεν λειτούργησε σήμερα, λόγω ξαφνικής ασθένειας του Εφημερίου τους.




Μεταξύ των γειτόνων Αγκερυκωτών, που εκκλησιάστηκαν στην Ενορία μας, ήταν και το ζεύγος Βαρβάρας και Γεωργίου Παλαιοθοδώρου, οι οποίοι επί πολλά πολλά χρόνια τώρα, προσκομίζουν στον ναό μας κάθε Κυριακή και εορτή του λειτουργικού έτους το απαραίτητο υποδειγματικό πρόσφορο, μετά μεγάλης χαράς και αυταπάρνησης, αποτελώντας υπέροχο παράδειγμα προσήλωσης στις ιερές παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας, οι οποίες -ούτως ή άλλως- στηρίζουν την Πίστη μας διαιώνια!
Ο Εφημέριός μας, αφού ομίλησε για την ταπεινή προσωπικότητα του ζεύγους Παλαιοθοδώρου, τους τίμησε εκ μέρους της Ενορίας, δωρίζοντάς τους μιαν εικόνα της Θεομήτορος!

Φωτορεπορτάζ: Πορφύρης

8 σχόλια:

Captain I.Leftakis είπε...

Αφεντη μου σ᾽ευχαριστω, πολυ με συγκινησες.

Σ᾽εσε και στη φαμελια σου ευχομαστε φαμελικως χρονια πολλα με υγεια και καλη δυναμη για το Μεγαλοβδομαδο.

Καλη Λαμπρη.

Σου φιλουμε φαμελικως το χερι

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Εὑχαριστοῦμε, πάτερ, γιὰ τὶς ἰδιαίτερες εὐχὲς καὶ θέλουμε νὰ εὐχηθοῦμε στὸν ἐφημέριο τοῦ Ἁγ.Κερυκοῦ καλὴ ἀνάρρωση.
Καλὴ Μεγάλη Ἑβδομάδα!

P. Kapodistrias είπε...

Αγαπητέ Καπετάν Γιάννη,

Χρέος μου να Σάς σκεπτόμαστε εκεί στην ξενιτεία! Τι νομίζετε; Αυτή η σχέση μες από το "Νυχθημερόν" δεν στηρίζεται στην τυχαιότητα ή προσωρινότητα, αλλά έχει καταστεί (θέλουμε να πιστεύουμε) μια σχέση φιλίας ριζωμένη βαθιά!

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα φαμελικάτα!

P. Kapodistrias είπε...

Διονύσιε αγαπητέ,

Αυτές οι ευχές δεν είναι παρά το ολίγιστο μπροστά στο Πολύ της διαρκούς παρουσίας σας στην ιντερνετική μας Ενορία!

Καλήν Ανάσταση!

Anastasios είπε...

Χάρηκα που τίμησες τους σύγχρονους Μυροφόρους. Η Εκκλησία μας χρεωστά πολλά σε αυτούς και στηρίζεται στο πνεύμα της προσφοράς τους για την επιτέλεση των Ιερών Μυστηρίων.

Daniel είπε...

Πολύ-πολύ με συγκίνησε η προσφορά σου αγαπητότατε π. Π.
Αυτή η λεπτότητα εκ μέρους σου, άγγιξε την ψυχή μου πολύ βαθιά! Μ΄έκανες να νιώθω ότι βρίσκομαι "κοντά σας", ότι μετράμε κι εμείς που λόγω συνθηκών απουσιάζουμε, ιδιαίτερα εμείς οι πολύ...εκτός αγαπημένης πατρίδας...Ο καλός Θεός να σε ευλογεί οικογενειακώς και να σου δίνει δύναμη και κουράγιο πάντα.
Σε ευχαριστώ για τη σκέψη,
Καλή μας Ανάσταση,
Με πολλή αγάπη,
δ.μ.τ.

Daniel είπε...

Επανέρχομαι, για να διορθώσω μια σοβαρή παράλειψη εκ μέρους μου στο προηγούμενο μήνυμα.
Πορφύρη μου, πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες για το φωτορεπορτάζ σου! Θαυμάσιο όπως πάντα!
Γερός και χαρούμενος να είσαι, εύχομαι ό,τι το καλύτερο στη ζωή σου.
με αγάπη,
δ.μ.τ.

don basilio είπε...

Ευχαριστώ και του χρόνου από κοντά.

Καλή δύναμη για το Μεγαλοβδόμαδο και με το καλό η Αγία Ανάσταση.

ΒΔΧ