e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Αγιογραφίες Διονύση Πάλμα σε ναό του Germiston (Johannesburg)

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Όπως και σε άλλη περίπτωση από τους ιστοτόπους μας έχουμε παρουσιάσει, ο ταλαντούχος Ζακύνθιος εικαστικός Διονύσης Πάλμας, ξέχωρα από τις εργασίες που έχει ξεκινήσει στον ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Μπανάτο και ήδη συνεχίζει, κατά τον τελευταίο χρόνο εργάσθηκε πολύ εντατικά στον ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Ελληνική Κοινότητα του Germiston στο Johannesburg, όπου κυριολεκτικά αναμόρφωσε τον ναό.


Ο ναός αυτός, στον οποίον εφημερεύει ο επίσης Ζακύνθιος πανάξιος  και αφοσιωμένος Κληρικός Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης, υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, διακρίνεται για τα γοτθικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του. Είναι τεράστιος και καλύπτει επαρκώς τις αυξημένες ανάγκες των Ελλήνων στο γραφικό προάστιο του Germiston, στην αφρικανική μεγαλούπολη του Johannesburg! Μάς δόθηκε η ευκαιρία να το διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι πριν από δύο εβδομάδες, κατά το ταξίδι μας επιτόπου.


Ο Διονύσης Πάλμας παρενέβη αναμορφωτικά στο εσωτερικό του ναού, δημιουργώντας από το τίποτε τεράστιες επιτοίχιες επιφάνειες, οι οποίες ύστερα κατέστη δυνατόν να ιστορηθούν αγιογραφικά από τον ίδιο, προκαλώντας μιαν ιδιαίτερα πνευματική - κατανυκτική ατμόσφαιρα στον γοτθικίζοντα αυτό ναό.


Οι άγιοι αγκαλιάζουν πλέον με την καλοστημένη παρουσία τους και τη στοργικότητα των βλεμμάτων τους το εκκλησίασμα! Και το κυριότερο: βρίσκονται ολόρθοι, σε απόσταση αναπνοής, από τους συμμετέχοντες στη θεία λατρεία, ούτως ώστε, με τον φιλικότερο τρόπο, να δικαιώνεται η θεολογική διάσταση της εικονογραφίας περί συναντήσεως της στρατευομένης με την θριαμβεύουσα Εκκλησία, πόσω μάλλον με τις δεδοξασμένες και πνευματοφόρες φυσιογνωμίες των Αγίων μας!


Ανάμεσα στους πολλούς Αγίους, που έχουν ήδη τοιχογραφηθεί, περίοπτη θέση κατέχει ο Άγιος Διονύσιος ο θαυματουργός, προστάτης και πολιούχος των απανταχού Ζακυνθίων, για να θυμίζει αφενός μεν την καταγωγή Εφημερίου και Αγιογράφου, αφετέρου δε (και κυρίως) το μεγαλειώδες παράστημα και παράδειγμα ενός Αγίου, ο οποίος κατόρθωσε τέτοιο ύψος ανεξικακίας και συγχωρητικότητας, ώστε να υπερβεί με απαράμιλλη ψυχραιμία τον φόνο του ίδιου του αδελφού του και να συγχωρήσει τον φονιά, διασώζοντάς τον εντέλει ψυχή τε και σώματι!


Ας κάνουμε παρακάτω μιαν εικονική περιήγηση στις δια χειρός Πάλμα Εικόνες, ώστε να μεταλάβουμε όλοι τής ιλαρής ευΜορφίας των αγιασμένων Προσώπων, ελπίζοντας κι ευχόμενοι ν' αποδεικνύονται κάθε μέρα φωτεινοί σηματοδότες ενός εκάστου από τους Ορθοδόξους του Germiston και όχι μόνον, δια της διασώζουσας αναγωγικότητας την οποία διαθέτουν!