e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Υποδοχή απόψε του Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου στη γενέτειρα Ζάκυνθο
Μέσα σε κλίμα ικανοποίησης και αγαλλίασης, πραγματοποιήθηκε απόψε στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη του Zante  μας, η υποδοχή του νεοχειροτονηθέντος Επισκόπου Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου στη γενέτειρά του.

Τον νέο Ζακυνθινό Επίσκοπο υποδέχτηκαν στο πλοίο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος και ο Επίσκοπος Φωτικής κ. Διονύσιος, υπό τις φωταψίες πυροτεχνημάτων και τα γλυκόηχα καμπανίσματα του Καμπαναρίου του Πολιούχου. Στα προπύλαια του Αγίου προϋπάντησαν τον κ. Ιωάννη ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, αρκετοί Κληρικοί και πολλοί Ζακυνθινοί.

Αμέσως μετά ο οικείος Μητροπολίτης προσφώνησε με θερμότατα λόγια αγάπης τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης, ομιλώντας φανερά συγκινημένος τόσο για τον ίδιο τον νέο Αρχιερέα, όσο και για την Ιεραποστολή, όπου καλείται ν' αναπτύξει οσονούπω ποιμαντική προσπάθεια.

Τον λόγο ύστερα πήρε ο Θεοφιλέστατος, ο οποίος ευχαρίστησε τον Γέροντά του Μητροπολίτη Ζακύνθου, ο οποίος καθ' όλη την μέχρι τώρα πορεία του αναδείχτηκε ο βασικός και θεμελιακός βοηθός και συμπαραστάτης του. Ζήτησε, εξάλλου, τις προσευχές όλων δια πρεβειών του Προστάτη του Αγίου Διονυσίου, για την επιτυχία του ιεραποστολικού έργου, το οποίο καλείται να επιτελέσει στη μακρινή χώρα της Μοζαμβίκης.

Πιο συγκεκριμένα είπε τα εξής:

Πολυσέβαστέ μου Γέροντα, Άγιε Ζακύνθου,
Άγιε Φωτικής κ. Διονύσιε, αδελφέ μου αγαπημένε από τη Μονή Πεντέλης,
Άγιε Καθηγούμενε πατέρα Διονύσιε,
Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί,
Αγαπητοί μου συμπατριώτες,

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος, που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στον όμορφο και ευλογημένο Ναό του Πολιούχου μας. Ήρθα στην πατρίδα μας τη Ζάκυνθο, πριν ξεκινήσω την καινούργια μου διακονία, που μου εμπιστεύθηκε η Αγία μας Εκκλησία δι’ αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου του παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, εκλέγοντας εμένα τον ανάξιο, Επίσκοπο Μοζαμβίκης.

Ήρθα σήμερα να προσκυνήσω τον Άγιό μας, τον Προστάτη και Πολιούχο μας, κυρίως να Τον παρακαλέσω να μού σταθεί βοηθός και στυλοβάτης στο νέο ξεκίνημα της ζωής μου. Γιατί πράγματι έχω ανάγκη τη βοήθειά Του, επειδή εκεί που πηγαίνω, στη μακρινή Μοζαμβίκη, για να ξεκινήσω μία νέα ιεραποστολική προσπάθεια γνωρίζω τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Η Μοζαμβίκη είναι μια ευλογημένη χώρα, πανέμορφη, προικισμένη από τον πανάγαθο Θεό, η οποία έχει πολλές δυνατότητες και λαμπρό μέλλον.

Όλα αυτά τα 18 χρόνια που διακονώ την αφρικανική ήπειρο, πάντα ο προστάτης μου Άγιος της αγάπης και της συγγνώμης, Διονύσιος ο θαυματουργός, αλλά και η Ζάκυνθός μας, με τους ποιητές Της, τον Σολωμό, τον Φώσκολο, τον Κάλβο και τόσους άλλους, από τον Ξενόπουλο μέχρι το Ρώμα και τον Κονόμο, ήταν και θα είναι οι καθοδηγητές μου. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα, στο νησί μας, στο ξεκίνημα της νέας σποράς στον εκκλησιαστικό αγρό της Μοζαμβίκης, να ζητήσω και να πάρω κοντά μου, τη βοήθεια του Αγίου μας Διονυσίου, την ευλογία και την ευχή του Γέροντά μου και Μητροπολίτου μας κ.κ. Χρυσοστόμου, αλλά και το χαμόγελο όλων Εσάς των αγαπημένων μου συμπατριωτών να με συντροφεύουν στη νέα μου διακονία.

Θέλω να ευχαριστήσω βαθύτατα τον σεπτό μου Γέροντα, τον Άγιο Ζακύνθου. Είναι ο Ιεράρχης, ο οποίος από τα εφηβικά μου χρόνια με προστάτευσε ως στοργικός πατέρας και διδάσκαλος. Ήμουν δεκαπεντάχρονο αγόρι όταν έχασα την τριανταπεντάχρονη μητέρα μου, θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος – και ένοιωθα χαμένος μέσα στον κόσμο. Όταν πήγα στην Αθήνα, ως Ηγούμενος της Μονής Πεντέλης, ο Άγιος Ζακύνθου με ενίσχυσε και με καθοδήγησε πνευματικά. Είναι αυτός, που μου άνοιξε τις πύλες της Ιεραποστολής στην Αφρική, με καθοδήγησε στην εκεί διακονία μου, με ενίσχυσε διακριτικά στην εκκλησιαστική μου πορεία. Τι να τού ανταποδώσω για όσα έπραξε για το ταπεινό μου πρόσωπο;

Το μόνο, το οποίο, Σεπτέ μου Γέροντα, μπορώ να Σας υποσχεθώ ενώπιον Θεού και ανθρώπου, είναι ότι η ευγνωμοσύνη μου θα είναι διαρκής και μεγάλη. Προ του ιερού θυσιαστηρίου, θα προσεύχομαι συνεχώς προς τον Άγιο Θεό να Σας χαρίζει υγεία και μακρότητα ημερών, επ’ ωφελεία της μητρός Εκκλησίας και του φιλτάτου μας αγιοτόκου και μυροβόλου νησιού.

Εύχεσθε υπέρ εμού! Εις πολλά έτη Δέσποτα!

Ακολούθησε, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης, δέηση και προσκύνημα στο σεπτό Σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου και δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής, όπου ο Μοζαμβίκης δέχτηκε τις αγκαλιές και τους ασπασμούς των παρευρισκόμενων γνωστών, φίλων και συγγενών. Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Δημήτρης Βαρβαρίγος και ο Δήμαρχος Αρτεμισίων κ. Αντώνης Αντίοχος-Μπαλιακράς.

Την ερχόμενη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, στο χωρίο του, τον Αγκερυκό Ζακύνθου.

Οπτικοακουστικό υλικό: Νίκος Κεφαλληνός