e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Η εορτή της Κυρίας των Αγγέλων στη Φανερωμένη Μπανάτου


Με κατάνυξη τιμήθηκαν σήμερα το πρωί στον εορτάζοντα ναό της Φανερωμένης Μπανάτου τα σεπτά Εισόδια της Θεομήτορος.


Ανέκαθεν οι ενορίτες μας τιμούν την μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας, αναγνωρίζοντας στη Μισοσπορίτισσα ή, αλλιώς, Κυρία των Αγγέλων, τη στοργική μάνα και το ασφαλές καταφύγιό τους.


Νωρίς, στον Όρθρο, ακούστηκαν οι Καταβασίες των Χριστουγέννων, ενώ οι καμπάνες προανήγγειλαν κι αυτές τον Ερχόμενο προς Σάρκωσιν Υιό και Λόγο του Θεού.


Τα ψάλματα των Εισοδίων αποδόθηκαν κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, που τόσο αρέσει στους ντόπιους, προκαλώντας τους μάλιστα σε συμμετοχή εν χορώ.


Στο κήρυγμά του ο Εφημέριός μας αναφέρθηκε στη σημασία των Εισοδίων για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους. "Αυτό το ιστορικό γεγονός" είπε "αποτελεί προαναγγελία της Θείας Γέννας και είναι ένα από τα στάδια του σχεδίου της θείας οικονομίας. Η πανάχραντη Κόρη της Ναζαρέτ προετοιμάζεται, ώστε εν καιρώ να χωρέσει τον Αχώρητο, καθιστάμενη δοχείο Χάριτος και δεξαμενή του Ζωντανού Νερού".

Τιμή σε προσωπικότητες της Ενορίας

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 500 χρόνια Ιστορίας της Ενορίας μας (1510-2010), εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αποδόθηκε  τιμή σε  δύο σημαντικά πρόσωπα της Ενορίας του Μπανάτου, με την απονομή αναμνηστικών χρυσών στεφανιών.Ο πρώτος που τιμήθηκε, ήταν ο κ. Παύλος Π. Δρογγίτης και δι' αυτού όλη η Οικογένειά του. Δικαιολογώντας την απόφαση ο Εφημέριος αναφέρθηκε στη μακρά, μακρότατη, συνεργασία του με τον τιμώμενο, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από όλα τα μέλη της Οικογένειάς του, υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση, τόσον ως πιστός Εκκλησιαστικός Σύμβουλος, όσο και σε όποια χειρωνακτική εργασία στους ναούς του Μπανάτου ή φιλανθρωπική δράση στην κοινωνία της Ενορίας χρειάσθηκε επί τρεις ολόκληρες δεκαετίες, πάντα με ευγένεια, χαμόγελο, χιούμορ και διάθεση προσφοράς! 


Ο δεύτερος που τιμήθηκε, ήταν ο ευγενικός ιερέας Οικονόμος Ιωάννης Ζαρκάδης, γόνος του Μπανάτου και Εφημέριος μέχρι πρότινος των μικρών γειτονικών Ενοριών Χουρχουλιδίου και Κουκουναρίας. Ο π. Ιωάννης διακρίθηκε πάντα για την καλοσύνη και την ταπεινοφροσύνη του. Χειροτονήθηκε Διάκονος τον Ιανουάριο του 1977 και Πρεσβύτερος τον Μάρτιο του ίδιου έτους από τον τότε τοποτηρητή της Μητρόπολης Ζακύνθου μακαριστό Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Παύλο Σοφό. Τώρα εφησυχάζει κι εκκλησιάζεται συχνά-πυκνά στους ναούς του γενέθλιου χωριού μας. Παροιμιώδες έχει μείνει ότι, όταν πριν μερικά χρόνια (2004) ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος, εκτιμώντας τον πολύ, θέλησε να τού απονείμει το οφίκιο του Σταυροφόρου, ο παπα Γιάννης αρνήθηκε ευγενικά, μη θεωρώντας τον εαυτό του ικανό για τέτοια χάρη, ο δε Μητροπολίτης εξέφρασε δημόσια τον θαυμασμό του γι' αυτό.

Φωτογραφίες: Βαλάντης Δρογγίτης