e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Για τον Κατάλογο του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου

Παρουσιάζει ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Μόλις βγήκε από το Τυπογραφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ένα βιβλίο - κόσμημα για την Εκκλησιαστική Τέχνη της Ζακύνθου και την εν γένει Ζακυνθινή Γραμματεία. Πρόκειται για τον τόμο "Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου", γραμμένον από την Ζωή Α. Μυλωνά, Αρχαιολόγο - Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων.

Όπως αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης μας, το πόνημα αποτελεί συλλεκτικό Κατάλογο των έργων τέχνης του Μουσείου της περιώνυμης Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, το οποίο ιδρύθηκε από δεκαετίας, με πρωτοβουλία και αυτεπιστασία του  Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου. Ο ίδιος είχε την επιθυμία να καταρτισθεί παράλληλα ένας καλλιτεχνικός Οδηγός, όπου να αποτυπωθούν οι πολυειδείς και πολύτιμοι -αθέατοι και απρόσιτοι μέχρι τότε- θησαυροί του Σκευοφυλακίου της εν λόγω Μονής. Προ μηνών, ο φιλότεχνος Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, μετά από πρόταση του Σεβ. Ζακύνθου, μετά χαράς ανέλαβε -μέσω της Αποστολικής Διακονίας- εξ ολοκλήρου την εκδοτική δαπάνη του έργου, που εν τω μεταξύ συνέγραφε η κ. Μυλωνά και ήδη παρήχθη ένα άριστο αποτέλεσμα, σε 248 ιλουστρασιόν σελίδων.

Με την περισσή επιστημοσύνη της έγκριτης και φιλόπονης αρχαιολόγου συγγραφέως και τις άριστες φωτογραφίες του Δημήτρη Μπενέτου, ένας ολόκληρος Κόσμος ιδιαίτερης και αξιομνημόνευτης Τέχνης γίνεται πλέον κτήμα τού κάθε φιλότεχνου, φιλίστορα και φιλοζακυνθινού!  Σε θερμό προλογικό σημείωμά του ο Μητροπολίτης Ζακύνθου εκφράζει μάλιστα τη χαρά του για την εκπόνηση τού ανά χείρας μεγαλεπήβολου έργου, του οποίου την εκδοτική επιμέλεια είχε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας τής Μητροπόλεως Ζακύνθου! 

Θεωρούμε ότι συμβάλλει κατά πολύ στις περί Τέχνης σπουδές και αξίζει να κοσμήσει όλες τις Βιβλιοθήκες, ζακυνθινές και μη! Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα, αφού συγχαρούμε όσους μόχθησαν για την δημιουργία και αρτίωσή του!!!

3 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Χριστὸς ἀνέστη!
Πάτερ, τὴν εὐχή σου!

Ανυπομονοῦμε νὰ τὸ ἀποκτήσουμε!

Haris Tortorelis είπε...

Τον περίμενα αυτόν τον κατάλογο, τον είχα ζητήσει πολλές φορές στο μουσείο. Πού μπορώ να τον βρω? Πωλείται και στην Αθήνα? Και αν γνωρίζετε πόσο κοστίζει? Ελπίζω να έχει κρατηθεί μία λογική τιμή.

Μαρία Σ είπε...

Πολύ ευτυχής στιγμή για τον πολιτισμό της Ζακύνθου.
Ανυπομονώ να τον πάρω στα χέρια μου.
Ξέρω οτι η φίλη μου Ζωή Μυλωνά θα δημιούργησε κάτι μνημειώδες .
Συγχαρητήρια θερμά στον Σεβασμιώτατο, στην Μονή Αγίου Διονυσίου και Στροφάδων, στην Ζωή Μυλωνά και σε οσους βοήθησαν για την δημιουργία αυτού του καταλόγου.