e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Μακαρίζοντας την Παμμακάριστο!




Κατά την Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 30 Νοεμβρίου 2010, το Νυχθημερόν ταξίδεψε στο Φανάρι. Από το Φωτοαρχείο εκείνου του ταξιδιού, στο θεομητορικό Εικονοστάσι μας σήμερα προσκυνάμε την ψηφιδωτή Παναγία την Παμμακάριστο, η οποία στις ημέρες μας θησαυρίζεται στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προερχόμενη από την παλαίφατη Μονή Παμμακαρίστου!

Σύμφωνα με τον Μανουήλ Μαλαξό, ''...Και εν τω δεξιώ μέρει (του τέμπλου) η εικών της υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακάριστου, ωραιοτάτη και λαμπρά'', [βλ. Πατριαρχική ιστορία μέχρι το 1581]. Το 1798, ο άγιος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ μετέτρεψε το νότιο αυτό κλίτος του πατριαρχικού ναού σε παρεκκλήσιο, προς τιμήν της Παμμακαρίστου. Σήμερα η Εικόνα βρίσκεται στη μέση περίπου του νοτίου τοίχου, μέσα σε ξυλόγλυπτη καθέδρα, η δε Σύναξή Της γίνεται κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή της Ινδίκτου και Εκκλησιαστική Πρωτοχρονιά)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: