e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Έγραψε ιστορία…

Του Ριχάρδου Σωμερίτη
[Αναδημοσίευση -λόγω του βαρυσήμαντου της γραφής- από την έγκριτη Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ (Ζάκυνθος, 19 Αυγούστου 2011, σελ. 5)]

Μάθημα ήθους και φιλοσοφία ζωής: ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ανακοίνωσε την επικείμενη παραίτησή του. Το είχε πει ότι θα αποχωρούσε όταν θα συμπλήρωνε 72 χρόνια βίου και αυτό δεν ήταν σχήμα λόγου. Είχε πει ότι θέλει την οριστική απόφαση να την πάρει όσο έχει τα μυαλά του και αυτό έκανε. Έχει έργο σημαντικό και ο καθένας είναι ελεύθερος να το κρίνει. Έργο τοπικό, στο νησί, αλλά έργο για το σύνολο της επικράτειας.

Δεν μου πέφτει λόγος αλλά συμμερίζομαι την άποψη ότι ο τολμηρά μαχητικός και ρέκτης Χρυσόστομος, εκλεγόμενος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα είχε ίσως συμφιλιώσει πολλούς πιστούς και μη συμπατριώτες μας με την Εκκλησία που πρόσφερε στην ακροδεξιά ο μακαρίτης Χριστόδουλος, ο Άνθιμος ή ο Αμβρόσιος.

Η αναγγελία της επικείμενης παραίτησης του Ζακύνθου και τόσο βαθιά ζακυνθινού Χρυσόστομου πρέπει να συγκριθεί με τόσες άλλες περιπτώσεις Μητροπολιτών που μόνο το φυσικό τέλος μπορεί να τους απαγκιστρώσει από τον θρόνο τους. «Έγραψε ιστορία» ήταν η αυθόρμητη αντίδραση πολλών, στην Αθήνα χτες Πέμπτη το πρωί. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσής του σε μια τηλεόραση. Συμμερίζομαι το άδολο σχόλιο.

Η σημερινή Ζάκυνθος δεν διαθέτει πολλές πανεθνικού κύρους προσωπικότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της. Οφείλει τώρα να αποδώσει τιμές στον απερχόμενο ιεράρχη της παραμερίζοντας φυσικά τα όσα επουσιώδη προκάλεσαν κάποιες μικροαντιδράσεις. Και να μην σπαταλήσει τις ανθρώπινες και, οι περισσότερες, τόσο σύγχρονες διδαχές του.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: