e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Το "American International School of Mozambique" στην Επισκοπή Μοζαμβίκης
Το American International School of Mozambique (AISM), στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού επιμορφωτικού προγράμματός του, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης, στην πρωτεύουσα Maputo.
Εκεί τους υποδέχτηκε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης,  ο οποίος, αφού απηύθυνε φιλικό κι εγκάρδιο χαιρετισμό στους μαθητές, τούς ξενάγησε σε όλους τους χώρους του ναού, παρέχοντας πάντα λεπτομερώς τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Ακολούθως ο συνεργάτης του Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Ακούντα πραγματοποίησε μια σύντομη εισήγηση περί της Ορθόδοξης Θεολογίας. Στη συνέχεια και επί πολλή ώρα απάντησε στις πολλές κι ενθουσιώδεις ερωτήσεις, που έκαναν τα παιδιά.
Κατά την διάρκεια της επίσκεψης μοιράστηκε σε κάθε μαθητή  εγχειρίδιο με την Ιστορία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής (που, σημειωτέον, αποτελεί την πρώτη εκδοτική προσπάθεια της Επισκοπής Μοζαμβίκης στην πορτογαλική γλώσσα), καθώς και μια μονογραφία του Επισκόπου, στην οποία αναλύεται η λατρευτική και μυστηριακή ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην αγγλική γλώσσα, με θερμό μάλιστα Πρόλογο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Στο τέλος της επίσκεψης ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης,  στο πνεύμα της Ελληνικής Φιλοξενίας, παρέθεσε το πατροπαράδοτο κέρασμα με γλυκά και αναψυκτικά.

Ένα διήγημα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν

Όλοι γνωρίζετε την πολύτιμη συνεργάτιδα του Νυχθημερόν, την λογοτέχνιδα Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά. Κατάγεται από την Κουκουναρία Μπανάτου, είναι κόρη του αείμνηστου λόγιου ιερέα Σπυρίδωνος Μούσουρα και ζει από αρκετές δεκαετίες στην Αυστραλία, όπου επιδίδεται στη συγγραφή διηγημάτων. Εδώ στο πολυπεριοδικό μας κρατά τη στήλη "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας", την οποία αγαπούν ιδιαίτερα οι αναγνώστες μας!


Άξια και δίκαια συμπεριελήφθη στο Οπτικοακουστικό Αρχείο Ζακυνθίων Λογοτεχνών, που καταρτίζουμε αυτό τον καιρό στον Ίσκιο μας. Εκεί στη μακρινή Μελβούρνη ετοιμάσθηκε το σχετικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει την φίλη διηγηματογράφο να διαβάζει για χάρη μας ένα δεκάλεπτο διήγημά της. Τιτλοφορείται "Ψευδαισθήσεις κι Ενοχές" και αφορά στην παραδοξότητα μιας κατ' ευφημισμόν αγάπης μεταξύ των συζύγων. Οι ήρωες του διηγήματος είναι οι γείτονες της διπλανής πόρτας ή και ακόμη εμείς οι ίδιοι εντός των τειχών μας!... Μια τραγικότητα, ένας εγκλωβισμός, επειδή έχει υπερισχύσει το Εγώ έναντι του Εσύ και του Εμείς...


Καθώς διάγουμε το εφετινό Τριώδιο, θεωρούμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε κι εδώ το διήγημα της Διονυσίας Μούσουρα-Τσουκαλά. Ο διεκτραγωδούμενος έως θανάτου εγωισμός ή μάλλον ο εγωισμός που οδηγεί στην απώλεια, μπορεί -πιστεύουμε- να λειτουργήσει θετικά προς τη Μετάνοια, δηλαδή την διασώζουσα αλλαγή νοοτροπίας!