Ιδιοκτήτης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου της Ι. Μ. Ζακύνθου. Είναι e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου. Οι κ.κ. δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα μόνο σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, κατόπιν συνεννοήσεως και πάντως με αναφορά του συγκεκριμένου συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Πανηγυρίζοντας την Παναγία την Σπηλούλα του χωριού Καληπάδος Ζακύνθου


Σήμερα τελείται η πανήγυρις της Παναγίας της Σπηλούλας, παλαιού μοναστηρίου και σήμερα ιδιόκτητου ναού, στον λόφο πάνω από το χωριό Καληπάδος, στο οποίο μάλιστα ανήκει γεωγραφικά. Γύρω από τον λόφο κείνται τα χωριά Μπανάτο, Τραγάκι και Πλάνος.
Η εορτή γίνεται εκ μεταθέσεως -κατά παράδοσιν- από το Δεκαπενταύγουστο. Το πρωί τελείται πάντα επίσημη Θεία Λειτουργία, όπου συρρέουν προσκυνητές απ' όλη την γύρω περιοχή, οι οποίοι ευλαβούνται ιδαίτερα την Σπηλούλα και τώρα, το δειλινό, ιερά Παράκληση προς την Παναγία και Λιτανεία της Εικόνας Της στον παρακείμενο ελαιώνα του λόφου.
Το Νυχθημερόν, δια του συνεργάτη του Ιωάννη Πορφύριου Κ. βρέθηκε για προσκύνημα εκεί, όπου αποτύπωσε μερικές χαρακτηριστικές εικόνες γραφικότητας και κατάνυξης! 


Φθάνοντας στην επάνω εκκλησία της ΣπηλούλαςΠροσκύνημα στη Σπηλιά της εύρεσης της Εικόνας της Παναγίας, απ' όπου έλαβε και το όνομά Της