e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η εορτή του θριάμβου της Ορθοδοξίας και η λιτάνευση των αγίων Εικόνων

  Σήμερα, 4.3.2012, το πρωί στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου 




















Όπως σε κάθε ορθόδοξο ναό, γιορτάσαμε σήμερα και στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των ιερών Εικόνων. Ευάριθμοι ενορίτες μας προσήλθαν στην επίσημη αυτήν Ευχαριστιακή Σύναξη και μάλιστα μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Ο π. Παναγιώτης, αναφερόμενος στην σημασία της εορτής, τόνισε την χρεία η Ορθόδοξη Εκκλησία να παρέχει "εις πάντα τα έθνη" λόγο παρηγορητικό, να σπέρνει Αλήθεια και Αγάπη, δηλαδή τον ίδιο τον Θεό, πασχίζοντας να μην περιορίζεται στην -κάποτε στείρα- συντήρηση της Ορθοδοξίας της, αλλά να αποβαίνει η κάθε εκκλησιαστική κίνησή της σε Ορθοπραξία κι εντέλει να τελεσφορεί. Η ιεραποστολική λοιπόν υπερπροσπάθειά της, που σήμερα μάλιστα υποστηρίζεται δια της περιφοράς ενός δίσκου ανά τους ναούς της ελληνικής επικράτειας, σε τούτο στοχεύει: Στην υποστήριξη των απεσταλμένων της Θείας Χάριτος ανά τους αγεώργητους αγρούς της οικουμένης, ώστε να γεωργηθούν κατά Χριστόν. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι, με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου, ένα μέρος από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σήμερα από τις εκκλησίες του νησιού μας, θα αποσταλούν στην Επισκοπή Μοζαμβίκης, για να ενισχύσουν το έργο του Ζακυνθίου Επισκόπου τής μακρινής αυτής χώρας κ. Ιωάννη

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου, έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση των Αγίων Εικόνων κατά το Αλεξανδρινό / Ιεροσολυμίτικο Τυπικό, αφού διανεμήθηκαν σε όλους τους παρευρισκόμενους εικονίδια διαφόρων αγίων μορφών, τα οποία υψώθηκαν κατά την Λιτανεία! 

Οπτικοακουστικό υλικό: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Δεν υπάρχουν σχόλια: