e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012

Οι προετοιμασίες των συνεργατών τού Κέντρου Λόγου «Αληθώς» για την φιλολογικομουσική βραδιά περί της Ζακυνθινής Τέχνης τού '40Από πολλές ημέρες πριν έχουμε ανακοινώσει την 3η για φέτος εκδήλωση τού Κέντρου Λόγου Μπανάτου «ΑΛΗΘΩΣ», η οποία μπορεί να εκληφθεί ως συμμετοχή μας στην επέτειο τού "ΟΧΙ" των Ελλήνων κατά τον απελευθερωτικό Αγώνα μας από την ιταλογερμανική επικυριαρχία, το 1940 και εντεύθεν. 

Πιο συγκεκριμένα, εμείς, ως Μορφωτικό Κέντρο, με τους έγκριτους συνεργάτες μας, πρόκειται να διερευνήσουμε / παρουσιάσουμε το πώς οι Ζακυνθινοί Καλλιτέχνες (εικαστικοί και ένας μουσουργός) απέδωσαν την αποτρόπαιη εμπειρία του Δευτέρου Παγκοσμίου ΠολέμουΘυμίζουμε ότι η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 28η Οκτωβρίου 2012, ώρα 7 το βράδυ ακριβώς, στον περικαλλή κι ευρύχωρο ναό τής Παναγούλας Μπανάτου

Ήδη η έμπειρη ερευνήτρια Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος – Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων και συνάμα αφοσιωμένη συνοδοιπόρος της πολιτιστικής απόπειρας του "Αληθώς", έχει σχεδόν ολοκληρώσει την συγγραφή τής διάλεξής της, με θέμα: «Η συμβολή των Ζακυνθίων Εικαστικών στον Πόλεμο του Σαράντα». Κατά πληροφορίες μας, μεταξύ των πολλών άλλων, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ανέκδοτα και άγνωστα σχέδια της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα, που αφορούν στο '40 και η ίδια η Ρουσέα παρεχώρησε -ως αρχειακό υλικό- στο Μουσείο Σολωμού. 

Εν τω μεταξύ, ο άξιος και πολλά υποσχόμενος Ζακυνθινός συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας είναι πανέτοιμος για την ομιλία του -εισαγωγή στο μουσικό μέρος της βραδιάς- με θέμα: «Ο μουσουργός Αλέκος Ξένος, ως μουσικός της Εθνικής Αντίστασης»


Ταυτόχρονα ο αγαπητός μας Διονύσης συνεχίζει τις πρόβες με τον τενόρο Αλέξανδρο Αμανατίδη (φωτό ανωτέρω) και την μέτζο σοπράνο Κατερίνα Μποτώνη (φωτό ανωτέρω), δεδομένου ότι, με τον ίδιο στο πιάνο, οι δύο νεαροί και φερέλπιδες Ζακυνθινοί Καλλιτέχνες, θα αποδώσουν ορισμένες αξιάκουστες συνθέσεις τού αλησμόνητου συνθέτη Αλέκου Ξένου. 


Σημειωτέον ότι εξαιρετικά τιμάται φέτος ο ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ (1912-1995), τόσο από την πνευματική Ζάκυνθο, τους απανταχού φιλόμουσους, όσο και από το δικό μας μικρό τόπο, το Μπανάτο (γενέθλιο χωριό της μητέρας του), καθώς συμπληρώνεται ένας πλήρης αιώνας από την γέννησή του. [Σχετικό αφιερωματικό άρθρο τού Διονύση Μπουκουβάλα, δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας "Παραθέματα Λόγου" κι εσείς μπορείτε να το μελετήσετε, κάνοντας κλικ εδώ]. 

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της οφειλόμενης αυτής τιμής προς τον μεγάλο Μουσουργό, η ταλαντούχα Ζακυνθινή ζωγράφος Θάλεια Ξενάκη (φωτό δίπλα) θα εκθέσει ένα σχέδιο της μορφής του.
π. Π. Κ.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ (μετά από την επίσκεψή του στο Ακριτοχώρι για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου και ύστερα για λίγο στην Μητρόπολη Λαγκαδά) βρίσκεται από χθες στην συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στον πάνδημο εορτασμό του Πολιούχου της πόλης και θαυματουργού Μεγαλομάρτυρος αγίου Δημητρίου. 

Από εκεί και μάλιστα την χθεσινή μεγαλοπρεπέστατη Λιτάνευση του Τιμωμένου Αγίου ανά την πόλη των Θεσσαλονικέων, είχε την ευγενή καλοσύνη να μάς αποστείλει εκφραστική φωτο-αναταπόκριση ο κ. Θωμάς Αναστασιάδης (συνταξιούχος διευθυντής Α.Τ.Ε. και παλαιός συνεργάτης της εφημερίδας Εκκλησιαστική Αλήθεια), τον οποίον ευχαριστούμε! 

Βοήθεια και πρεσβεία όλων να είναι ο Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλήτης!!!