e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αποχαιρετισμός στον Δάσκαλο Μαρίνο Νικ. Αβούρη

Γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΕΡΡΑΣ 

Συνοδεύοντας σήμερα (14-1-2013), σιωπηρά και λυπηρά, στην τελευταία του κατοικία, στο Μπανάτο Ζακύνθου, τον αείμνηστο Μαρίνο Νικ. Αβούρη, τον κρατάμε "ζωντανό" στη θύμησή μας ως ικανό και αξιόλογο Φιλόλογο καθηγητή μας (στα χρόνια τής δύσκολης δεκαετίας τού 1960), ως μετέπειτα Γενικό Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης, ως σεβαστό συμπατριώτη και συνάδελφο, ως ευπαίδευτο και φιλοπνευματικό παράγοντα τής πολιτιστικής Ζακύνθου, ως ένθερμο και ενθαρρυντικό υποστηρικτή κάθε δημιουργικής προσπάθειας, έχοντας και ο ίδιος προσφέρει ό,τι μπορούσε και ό,τι έκρινε σωστό και χρήσιμο στην εκπαιδευτική κοινότητα, στην κοινωνία και σε τομείς ή χώρους τού νεότερου τοπικού πολιτισμού, αξιολογημένος και από τον ιστοριοδίφη Λεωνίδα Χ. Ζώη, ο οποίος και τον μνημονεύει επαινετικά σε σχετικό λήμμα τού Λεξικού του. 

Τον αποχαιρετάμε, κρατώντας άσβηστη την εικόνα του από την διακριτή παρουσία του στο πρώτο μετασεισμικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ζακύνθου, στη χειμερινή κατοικία του στην οδό Φιλικών, στο φιλόξενο εξοχικό του σπίτι στο Μπανάτο, στις ήρεμες διαδρομές του στην πόλη, είτε μόνος του είτε με την πιστή σύζυγό του Αναστασία Νέγκα-Αβούρη (ώς την δική της πριν από λίγα χρόνια αναχώρηση από τη ζωή), και βέβαια από την παρουσία του σε διάφορες πνευματικές, καλλιτεχνικές κ.ά. εκδηλώσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη γη τού Σολωμού και τού Κάλβου και άλλων σημαντικών μορφών ή προσώπων, που ο αξιομνημόνευτος Μαρίνος Ν. Αβούρης είχε αγαπήσει και τιμήσει με τις σπουδές του, με τ' αναγνώσματά του, με το ήθος και τις διδαχές του...

Ας είναι ελαφρό και ανθηρό το χώμα που θα τον σκέπασε, πλήρη ημερών και προσωπικής ή γενικότερης εκτίμησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: