e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Στιγμές από την κατανυκτική Παράκληση προς την Παναγία των Βλαχερνών

  Απόψε στο παρεκκλήσιο της Παλαιάς Βλαχέραινας Μπανάτου  


Σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας ολοκληρώθηκαν απόψε το δειλινό στην Ενορία μας οι λειτουργικές συνάξεις προς τιμήν της Παναγίας των Βλαχερνών, επ' ευκαιρία της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος Της στον περιώνυμο ναό της Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως από 25ετίας έχει καθιερωθεί, εψάλη υπαίθρια Παράκληση προς την Παναγία, στον πάλαι ποτέ τόπο του παλαιού Μοναστηρίου της Βλαχέραινας, στο κέντρο του Μπανάτου, όπου σήμερα υπάρχει μικρό και απέριττο ναΰδριο - προσκυνητάριο. Συμμετείχαν ευάριθμοι ενορίτες, ψάλτες, φίλοι και γνωστοί. 

Ακολούθησε Αρτοκλασία και στο τέλος πλούσια κεράσματα, που ετοίμασαν τα ολοπρόθυμα μέλη της Οικογένειας Αναστασίου και Στέλλας Στραβοπόδη. Θυμίζουμε ότι η εν λόγω Οικογένεια έχει την υπευθυνότητα της ευπρέπειας και συντήρησης αυτού του ιερού χώρου, ως αναγνώριση της καταλυτικής παρέμβασής τους (προ 30ετίας) για τη σωτηρία του από τους κύκλωθεν καταπατητές. 

Μιλώντας, τέλος, ο Εφημέριος π. Παναγιώτης τόνισε την σημασία που έχει η αναφορά όλων μας στη Μητέρα του Θεού, σε καιρούς αλλοπρόσαλλους και τρικυμιώδεις. "Στρέφοντας τα μάτια της ψυχής και του σώματος προς την Παναγία" είπε, "λαμβάνουμε παρηγορία και βεβαιότητα ότι τίποτε δεν έχει χαθεί, η δε ελπίδα επιβιώνει διασώζουσα, παρότι όλα φαίνονται μαύρα και αδιέξοδα. Και τούτο επειδή η Παναγία είναι Εκείνη, η οποία μόνη αυτή δύναται να προσεγγίζει όσο κανείς άλλος άνθρωπος τον θρόνο της θείας Μεγαλειότητας και ν' αποθέτει εκεί -προς ανακούφιση και διέξοδο- τον προσωπικό και συλλογικό πόνο μας. Έτσι, για να τιμάμε και να δικαιώνουμε την μεσιτική προσπάθεια της Θεομήτορος έχουμε κι εμείς χρέος να αγωνιζόμαστε να αρτιώνουμε τον έσω άνθρωπο, ούτως ώστε να έχουμε τις προοπτικές της αποκατάστασης του εν Κρίσει κόσμου μας"!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]


1 σχόλιο:

Διονύσιος Χαϊκάλης είπε...

Αιδεσιμολογιώτατε Παναγιώτη Καποδίστρια,

Η φωτογραφική παρουσίαση των λειτουργικών συνάξεων προς τιμήν της Παναγίας των Βλαχερνών που
πραγματοποιήθηκαν στην ενορία σας ήταν εξαιρετική. Μετέφεραν με θετικότατο τρόπο το χριστιανικό- κοινοτικό
πνεύμα που έχετε μεταδώσει στους ενορίτες σας. Η ευταξία, η ευπρέπεια, στους ιδιωτικούς λειτουργικούς χώρους
ήταν εμφανής, γεγονός που δείχνει ότι το ποίμνιό σας έχει ορθόδοξη αυτοσυνειδησία. Η συμμετοχή των ενοριτών
κατά το δυνατό μεγάλη, η προσοχή και η ευλάβεια στα λειτουργικά τεκταινόμενα, εμφανέστατη στον απλό παρατηρητή.
Έχετε πολύ καλή ενορία. Συνεχίστε πάτερ το καλό έργο σας.