e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄. ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ [Άρθρο άμα τη εκλογή του, 22.10.1991]


ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ Α΄ 
ΕΛΠΙΔΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ 

[Άρθρο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια στην εφημερίδα Ο Τύπος της Ζακύνθου, 27.10.1991, φύλλο 36]

Από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, 22 Οκτωβρίου, τον χηρεύοντα για είκοσι μέρες θρόνο του Αποστόλου Ανδρέα κατέχει, άξια και δίκαια πια, με ομόφωνη ψήφο της ενδημούσης στο Φανάρι Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ένας διακεκριμένος Ιεράρχης της Ορθοδοξίας, ο 52 ετών Μητροπολίτης από Φιλαδελφείας, Πρόεδρος Βενετίας και μετέπειτα Γέρων Χαλκηδόνος κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ (κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης). 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως - Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται, σε μια δυσχερέστατη καμπή του παγκόσμιου γίγνεσθαι, να περπατήσει στα ίχνη Αγίων και Μαρτύρων Προκατόχων του και μάλιστα να συνεχίσει και να επαυξήσει το έργο των μακαριστών Πατριαρχών Μεγάλου Αθηναγόρα Α΄ του Μεγαλοπρεπούς και Δημητρίου Α΄ του Ταπεινού. Η κατά Χριστόν μεγαλοπρέπεια του ενός και η ασκητική ταπείνωση του τελευταίου, αποτελούν οπωσδήποτε παρακαταθήκη για τον ερχόμενο και καθήκον πανίερο για συνέχεια και συνέπεια των αγώνων και της αγωνίας της αλωμένης Βασιλεύουσας. Ταγμένος και τούτος να περιφέρει στην Οικουμένη τον Σταυρό των δεδιωγμένων Ορθοδόξων, οπλισμένος με σπάνια ηγετικά προσόντα, ισχυρότατη θέληση, προσήλωση στη μακραίωνη Παράδοση του Ιερού Κέντρου, αλλά και με περισσή θεολογική επιστημοσύνη, έρχεται να εργασθεί με αυταπάρνηση για την "ειρήνην του σύμπαντος κόσμου", την ενότητα και συσπείρωση των απανταχού Χριστιανών ανεξάρτητα από δόγμα ή ομολογία, την ειρηνική συνύπαρξη και αδελφοσύνη των λαών ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή και γλώσσα, αλλά πάντοτε κάτω από το πρίσμα της Αγάπης, της διαλεκτικότητας και της κοινωνίας των Προσώπων μέσα στο ίδιο και αδιαίρετο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία. 

Ο νέος Πατριάρχης, αμέσως μετά την εκλογή του, στην πρώτη του επικοινωνία με το λαό, αυτές τις υποσχέσεις έδωσε κι εκτιμήθηκε αμέσως απ' ολόκληρο το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Στο σεπτό Πρόσωπό Του οι λαοί προσβλέπουν με ελπίδα μια διαρκή άνοιξη στην πνευματική (και όχι μόνο) σκοτοδίνη των ημερών μας.

Προσευχή μας είναι, ο νέος πηδαλιούχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας να δειχθεί άξιος της κλήσης του και "στύλος ακλόνητος" στις παντοειδείς θύελλες, που αναμφίβολα θα ξεσπάσουν επάνω του. Ολόθερμα γι' αυτό ευχόμαστε: "ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη".





Δεν υπάρχουν σχόλια: