e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Πέρασμα από τον Ορθόδοξο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μονάχου / Salvatorkirche, München

  Φωτογραφίζει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας  


















Ο υστερογοτθικός αυτός μικρός ναός βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Μονάχου (Salvatorstr. 17 - 80333 München) και σήμερα ανήκει στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας - Αρχιερατική Περιφέρεια Βαυαρίας, με Εφημέριο τον Αρχιμανδρίτη Πέτρο Klitsch / Archimandtrit Petros Klitsch.

Οικοδομήθηκε το 1493 ως Frauenkirche - νεκροταφειακό παρεκκλήσιο του Καθεδρικού της πόλης, ώστε να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες λειτουργικές ανάγκες των κατοίκων. Παρά του ότι δεν είναι ακριβώς γνωστός ο αρχιτέκτονας, αποδίδεται στον Lukas Rottaler.

Το 1828, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Α΄ δώρισε τον κομψό αυτό ναό στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα του Μονάχου. Μετά από μικρές τροποποιήσεις στο εσωτερικό του ναού (εγκατάσταση τέμπλου και ορθόδοξων εικόνων), τις οποίες επέφερε ο γνωστός νεοκλασικιστής αρχιτέκτονας, ζωγράφος και συγγραφέας Leo von Klenze, εγκαινιάστηκε ως ορθόδοξη εκκλησία την 6η Δεκεμβρίου 1829, με την παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Βαυαρίας και των Ορθοδόξων του Μονάχου. Κατά τη ναζιστική περίοδο της Γερμανίας, ο διάσημος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (χωρίς σίγμα τελικό) εθήτευσε ως Εκκλησιαστικός Σύμβουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: