e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄: "Καλώ όλους να αγνοήσουμε κάθε εγκόσμιο σωτήρα" [Μήνυμα Χριστουγέννων 2013 / video + κείμενο]




ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄
ΧΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙ ΘΕΟΥ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πρός
τό Τίμιο Πρεσβυτέριο, τίς Μοναστικές Ἀδελφότητες
καί τόν Εὐσεβέστατο Λαό τῆς ἐν Ζακύνθῳ Ἐκκλησίας

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,
«Μυστήριον ξένον, ρ κα παράδοξον! ορανν τ Σπήλαιον, θρόνον Χερουβικόν, τν Παρθένον, τν φάτνην χωρίον, ν νεκλίθη χώρnτος, Χριστς Θεός, ν νυμνοντες μεγαλύνομεν».
Η χάρη του Θεού μάς αξιώνει και φέτος να συνεορτάζουμε το «μέγα της ευσεβείας Μυστήριον», δηλαδή την φανέρωση εν σαρκί του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδος, σε εφαρμογή του σχεδίου τού Ουρανού για την λύτρωση του ανθρώπου και της όλης δημιουργίας. Ο Θείος Λόγος ενδύεται την φθαρτή ανθρώπινη φύση, με σκοπό να μας χαριτώσει με την αφθαρσία και την αιωνιότητα.
Εορτάζοντας, λοιπόν, Χριστούγεννα ξαναθυμόμαστε, αλλά και πρέπει ταυτόχρονα να βιώνουμε την αναγέννησή μας δια της θείας Ενανθρωπήσεως, γι΄ αυτό ακριβώς και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ονομάζει τα Χριστούγεννα «μητρόπολη των εορτών». Ανάμεσα στις λάμψεις της χαρμόσυνης γιορτής ο Κύριος Ιησούς, το ταπεινό Βρέφος της φάτνης, αποτελεί την όντως λάμψη της ζωής μας.
Μόνον Εκείνος μπορούσε να επαναφέρει την πεσμένη ανθρώπινη φύση, την εξορισμένη από την τρυφή του Παραδείσου, στην κατάσταση προ της πτώσεως. Έτσι έλαβε σώμα -πλην της αμαρτίας- και εισήλθε ταπεινά αλλά δυναμικά στην Ιστορία του κόσμου μας.
Μετά από δύο χιλιάδες χρόνια χριστιανικής εμπειρίας, η ανθρωπότητα και συνάμα η πατρίδα μας ταλανίζεται από μιαν επίφοβη Κρίση, η οποία εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα και με πολλά πλοκάμια. Αναμφίβολα, η ρίζα του κακού εντοπίζεται στην απομάκρυνση του Χριστού από την καθημερινότητα της ζωής μας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε, δυστυχώς, ότι η μόνη ουσιαστική διέξοδος, το μόνο πραγματικό φως στο τούνελ των αδιεξόδων μας είναι ο σαρκωμένος Θεός.
Δραττόμενος της ευκαιρίας αυτής της εορταστικής επικοινωνίας μας, καλώ όλους να αγνοήσουμε κάθε εγκόσμιο σωτήρα. «Άνω σχώμεν τας καρδίας», αγαπητοί συνεορταστές! Η βοήθειά μας και η σωτηρία μας άνωθεν έρχεται, «ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν»! Αυτός είναι ο μόνος δυνατός και κραταιός Σωτήρας! Αυτός, που εγκαθιστά την Βασιλεία των Εσχάτων! Αυτός, που δύναται να μας αποσπάσει από την εξουσία του σκότους κι έτσι μας καταξιώνει μετόχους της θείας Δόξας.
Δεν έχουμε παρά να στρέψουμε το νου και την καρδιά μας, τα μάτια της ψυχής μας προς το ταπεινό σπήλαιο της θείας Γέννας, εκεί όπου σαρκώνεται η Κεφαλή της Εκκλησίας ώστε να αντικρίσουμε τον πραγματικό Σωτήρα μας, ο Οποίος ίσταται χθες, σήμερα και στους αιώνες «κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών».
Χρόνια Πολλά, καλλίκαρπα και Ευλογημένα για όλους Σας εύχομαι από βάθους αγαλλομένης καρδίας. Με το καλό να εισέλθουμε και στο επί θύραις Νέον Έτος!

Ο Μητροπολίτης

+ο Ζακύνθου Διονύσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: