e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

"ΛΟΓΟθήκη / αληθώς", 10η εκπομπή: Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου"Αύτη η πίστις των Ορθοδόξων, αύτη η πίστις την οικουμένην εστήριξε"

  Σήμερα στη Φανερωμένη Μπανάτου 
  Φωτορεπορτάζ: Βαλάντης ΔρογγίτηςΜε κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, ο διαιώνιος θρίαμβος της Ορθοδοξίας. "Ο μέγας αυτός θρίαμβος κατέστη δυνατός, όχι εύκολα ή αναίμακτα, αλλά με το αίμα των μαρτύρων και το μαρτύριο της συνειδήσεως μυριάδων ομολογητών της Πίστης των Χριστιανών. Έτσι, δια των αγώνων όλων εκείνων και δια του προσωπικού αγώνα ενός εκάστου από εμάς όλους τους σύγχρονους Χριστιανούς, αποκαθίσταται η αμαυρωμένη εικόνα του Θεού εντός μας και πορευόμαστε προς τα Έσχατα, βιώνοντας λειτουργικά από τώρα την εμπειρία της μέλλουσας δόξας, την οποία μας παρέχει δωρεάν και κατά χάριν ο Ουρανός". Αυτά, μεταξύ άλλων, ανέφερε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης στο εορταστικό κήρυγμα του Θείου Λόγου.Ωραία και μελωδικά -σύμφωνα με το ιδιότυπο ζακύνθιο ύφος- έψαλε η Χορωδία του ναού μας, υπό τους Ψάλτες μας Δημήτρη Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη!

Τα "δασκαλούδια" (ελληνιστί: ιερόπαιδες), όπως πάντα, συντηρούσαν τον τόνο της αθωότητας μέσα στο Ιερό Βήμα.

Κατά την επικρατούσα τάξη της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Πρόεδρος του Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως, για να τονισθεί και δι' αυτού του τρόπου η συναλληλία και συνεργασία των τοπικών αρχόντων με την τοπική εκκλησία.

Ευάριθμοι εκκλησιαζόμενοι προσήλθαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και μετέλαβαν Σώματος και Αίματος Χριστού.

Ακολούθησε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων εντός του ναού, κατά την τάξη των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων. Σε όλους τους εκκλησιαζόμενους είχαν διανεμηθεί εικονίδια της Παναγίας, ώστε να τα κρατούν κατά την λειτουργική αναπαράσταση της Αναστηλώσεως των Εικόνων.


Κατά την διάρκεια της διανομής του Αντιδώρου, με θερμότητα και συγκίνηση ευχήθηκαν όλοι τα δέοντα στον Εφημέριο, καθώς σήμερα συμπληρώνονται 30 ολόκληρα χρόνια από την εισδοχή του τον ιερό Κλήρο (χειροτονία σε Διάκονο, Κυριακή της Ορθοδοξίας - 27 Μαρτίου 1983).

Κυριακή της Ορθοδοξίας και ανάμνηση της 25ης Μαρτίου 1821 στο Maputo της Μοζαμβίκης


Με απλότητα αλλά και ενθουσιασμό η μικρή πολυεθνική ορθόδοξη κοινότητα του Καθεδρικού Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μαπούτο Μοζαμβίκης γιόρτασε σήμερα, 24 Μαρτίου 2013 την Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά και τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου. 

Στον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, που εψάλη σε διάφορες γλώσσες, προεξήρχε ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο οποίος μετέφερε το μήνυμα της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης ευχαρίστησε για την παρουσία του, τον φίλο και συνεργάτη της Επισκοπής π. Σπυρίδωνα Τσιμούρη, κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά συμπαρίσταται στην εναγώνια προσπάθεια του επισκόπου για την ανάπτυξη του Ιεραποστολικού έργου. 

Μετά την πανηγυρική λιτάνευση των ιερών Εικόνων, ακολούθησε η δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή. Ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη κ. Γεράσιμος Μαρκέτος ανέγνωσε το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Τσιάρα, ενώ οι μαθητές του Σχολείου Ελληνικού Πολιτισμού της Ιεράς Επισκοπής, σε μια συγκινητική γιορτή, απέδωσαν σχετικούς ύμνους και ποιήματα. Ακολούθησε δεξίωση στο Επισκοπείο, το οποίο ασφυκτικά γέμισε με την παρουσία όλων των πιστών. Ελπίδα και ευχή του Επισκόπου Ιωάννη είναι σύντομα η Επισκοπή να έχει κατάλληλο χώρο για αντίστοιχες εκδηλώσεις, στο νεοαναγειρόμενο πνευματικό κέντρο όπισθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού, όπου εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης.

Στιγμιότυπα από τον εορτασμό στο Σίδνεϊ της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (Παρέλαση στο Martin Place και γιορτή στο Domain Park)

με την παρουσία πλήθους Ελλήνων, των Σχολείων και των Αρχών, καθώς και της Πρωθυπουργού της Χώρας Julia Gillard
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2013 στον Άγιο Νικόλαο Marrickville Σίδνεϊ

24 Μαρτίου 2013