e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Στιγμές από την Παράκληση προς την Ελευθερώτρια Παναγία στην ομώνυμη Μονή εν Ζακύνθω

  Απόψε το δειλινό  
  Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας
Μεταξύ των σημερινών ζακυνθινών πανηγύρεων για το Γενέθλιο της Παναγίας, αγάλλεται και χαίρει εορταστικώς η γυναικεία Ιερά Μονή της Ελευθερωτρίας, στο Λαγοπόδο Ζακύνθου. Χθες το εσπέρας και σήμερα το πρωί προέστη του αναστάσιμου Εσπερινού και της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, συμπαραστατούμενος από ικανό αριθμό ιερέων και τον ήδη 100χρονο Κτήτορα και Γέροντα της Μονής Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκέλμπεση, ενώ για όλα είχαν μεριμνήσει οι σεμνές και φιλόπονες Μοναχές, υπό την επιστασία της πανάξιας Ηγουμένης τους Μοναχής Μαγδαληνής Μπακέα

Απόψε το βράδυ [δείτε τις ανωτέρω φωτογραφίες] εψάλη ο Εσπερινός και στη συνέχεια ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Ελευθερώτρια. Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας. Μεταξύ άλλων τόνισε: 

"Η Παναγία, με τη κατάφασή Της στην ουράνια Κλήση, τέμνει τις εποχές ή μάλλον αποκαθιστά -με τον τρόπο Της- την αρχαία αστοχία των Πρωτοπλάστων. Έτσι, καθίσταται τρόπος και τόπος αποτελεσματικής εφαρμογής του σχεδίου της θείας Οικονομίας για την διάσωση του ανθρώπινου γένους από την αυτο-εξορία και τον αυτο-χαμό. Γι' αυτό ακριβώς, οποιεσδήποτε καλολογίες και αν εφεύρει ο ανθρώπινος νους προς ύμνον των θαυμασίων Της θα είναι ελάχιστες ή πεπερασμένες μπροστά στο απροσμέτρητο μεγαλείο Της. Εκείνο που μόνον απομένει στον καθένα εξ ημών να πράξει (εάν θέλει να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του) είναι, με πνεύμα ταπεινώσεως και αυτομεμψίας, να κλίνει δεητικό γόνυ ενώπιόν Της και να την παρακαλέσει να μας χαριτώνει -και προσωπικά και συλλογικά- με όσα Εκείνη θεωρεί ωφελιμότερα και συμφερότερα για την πνευματική αρτίωσή μας και την εντέλει προσέγγιση όλων μας στην θεία Δόξα, για την οποία όλοι χρειάζεται να πασχίζει και που μας πρέπει. Ευχηθείτε, Σεβασμιώτατοι, Αγία Ηγουμένη, έτσι να γίνει"

Μετά το τέλος των ιερών Ακολουθιών η Μονή προσέφερε το καθιερωμένο κέρασμα με καλαματιανές δίπλες (σημειωτέον, η Ηγουμένη και ορισμένες Μοναχές έλκουν την καταγωγή τους από τη Μεσσηνία) στο φιλικότατο Αρχονταρίκι της Μονής!

Μεσημεριάτικο προσκύνημα στην πανηγυρίζουσα Παναγία τη Σπηλούλα Καληπάδου

Φωτοπεριδιάβαση σε άσπρο-μαύρο: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας


Πάλαι ποτέ Μονή η Παναγία η Σπηλούλα, σήμερα ιδιωτικό προσκύνημα στους λόφους του Καληπάδου (σε απόσταση αναπνοής από εδώ στο Μπανάτο), δεσπόζει της περιοχής και τιμάται απ' όλους τους γείτονες και μη. Σήμερα, κατά την τοπική ιδιάζουσα παράδοση, εκ μεταθέσεως από το Δεκαπενταύγουστο, πανηγυρίζει. Συμπίπτει όμως το πανηγύρι Της με την εορτή του Γενεθλίου της Παναγίας, οπότε η χαρά πολλαπλασιάζεται. 

Εκεί χθες ψάλθηκε ο αναστάσιμος Εσπερινός, σήμερα το πρωί η πανηγυρική θεία Λειτουργία και απόψε θα ψαλεί Παράκληση και θα γίνει η καθιερωμένη λιτανεία της Εικόνας της Παναγίας στον παρακείμενο ελαιώνα.

Το Νυχθημερόν ανέβηκε εκεί πριν λίγο, για προσκύνημα, απ' όπου και το σχετικό ατμοσφαιρικό φωτορεπορτάζ, που ασφαλώς μας βοηθάει σε ουσιαστική προσέγγιση της μητρικής φυσιογνωμίας της Θεομήτορος, ιδιαίτερα στις σκυφτές ημέρες μας! Βοήθειά μας και του χρόνου με υγεία και χαρά!

Η εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου και η μνήμη των Μικρασιατών Μαρτύρων στην Ενορία μας εν Βανάτω

   Σήμερα το πρωί  
   Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας
Σε κατανυκτικό κλίμα εκκλησιαστήκαμε κυριακάτικα σήμερα στο ναό της Φανερωμένης μας, εδώ στο Μπανάτο, εορτάζοντας με Αρτοκλασία το Γενέθλιο της Παναγίας και τους Μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922

Ομιλώντας ο π. Παναγιώτης από άμβωνος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Η Παρθένος Μαρία με τη γέννησή Της νοηματοδοτεί τον χρόνο των ανθρώπων, καθότι αργότερα δι' αυτής ενανθρωπίζεται ο Άχρονος κι έτσι λαμβάνουν νόημα και ανωτερότητα οι ανθρώπινες χαμέρπειες και μειονεξίες. Άρα η ταπεινή Μαρία αποτελεί την ευλογία ή, αν θέλετε, την παραχώρηση του Θεού στη γη μας"

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους σήμερα τιμώμενους Μάρτυρες Πατέρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, είπε χαρακτηριστικά: "Τον ηρωισμό και την αυταπάρνησή τους δεν δύναται η Ιστορία, η κάθε εκδοχή της Ιστορίας, ούτε να καταγράψει, μήτε να αμφισβητήσει. Σε ώρες και στιγμές Κρίσης ή εκτάκτου ανάγκης, ο καθένας πράττει κατά συνείδησιν και ο Θεός της Ιστορίας καταγράφει με φωτεινά ή σκοτεινά γράμματα τα μεγάλα συμβάντα που τον αφορούν και τη θυσία του στις ανεξίτηλες δέλτους της Αιωνιότητας".