e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Αφιέρωμα στην παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μεγάλη Βρετανία, η 3η σύναξη του γ΄ κύκλου «Αληθώς»

Το Κέντρο Λόγου «Αληθώς», συνεχίζοντας τις μορφωτικές προσπάθειές του, παρουσιάζει την 3η εκδήλωση του γ΄ κύκλου δράσεών του, την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013, ώρα 7 το βράδυ, στον ιερό Ναό Παναγούλας Μπανάτου

Αυτή τη φορά φιλοξενείται ως ομιλητής ο Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Σαλαπάτας, Θεολόγος – Ποιητής – Εφημέριος Ι. Ναού Αγίου Παντελεήμονος Harrow Β.Δ. Λονδίνου, ο οποίος θα βρίσκεται στο νησί μας επικεφαλής πολυμελούς ομίλου Ελλήνων και Κυπρίων περιηγητών από την Αγγλία.

Ο ομιλητής θα αναπτύξει το θέμα: «Η παρουσία του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη Μεγάλη Βρετανία. Ιστορία και προοπτικές»

Στη συνέχεια και προς τιμήν των Επισκεπτών, θα υπάρξει μουσικό πρόγραμμα μικρής διάρκειας, με έργα Χατζηδάκι, Θεοδωράκη και Λάγιου. Στο πιάνο θα είναι ο Νίκος Ιατράς, στην τρομπέτα ο Άγγελος Σεβαστιάδης, στην κιθάρα ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος και στο τραγούδι η Ελένη Χαϊκάλη.

Οι συντελεστές του «Αληθώς» έχουν την τιμή να προσκαλέσουν τους φίλους και θιασώτες των δράσεων του Κέντρου, ευχαριστώντας εκ των προτέρων!

Όταν ο Άγιος Γεράσιμος συναπαντιέται με τον Αρχαίο Πτερνιστή...

  συγκλονιστικό!...  


Η πανήγυρις του Αγίου Γερασίμου τελείωνε χθες, μετά το επίσημο Αρχιερατικό Συλλείτουργο και τη λιτάνευση του ιερού Σκηνώματός Του! Ήταν καιρός να επιστρέψει στην Λάρνακά Του! Τον σήκωναν -συν τοις άλλοις- οι Σεβ. Μητροπολίτες Σεραφείμ και Ζακύνθου κ. Διονύσιος. Εκεί, έξω απ' τον παλαιό Ναό της Μονής των Ομαλών, ο Άγιος συναπαντήθηκε με τον Αρχαίο Πτερνιστή*... 

Δείτε όλο το βίντεο που ακολουθεί και μας απέστειλε ο Μιχαήλ Ζαφείρης!* Αρχαίος πτερνιστής αποκαλείται ο Διάβολος, παραπέμποντας στον διάλογο του Θεού με τον Όφι - διάβολο, μετά την πτώση των Πρωτοπλάστων: "Και έχθραν θέλω στήσει αναμέσον σου και της γυναικός, και αναμέσον του σπέρματός σου, και του σπέρματος αυτής. Αυτό, θέλει σου συντρίψει την κεφαλήν, και συ θέλεις κεντήσει την πτέρναν αυτού". (Γένεσις 3/γ΄ 15)

Η χειροτονία σε Διάκονο του π. Παναγιώτη Παράσχη

  Χθες το πρωί στον Ι. Ν. Αγίου Γερασίμου πόλεως Ζακύνθου  


Πραγματοποιήθηκε χθες, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Γερασίμου πόλεως Ζακύνθου, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, η χειροτονία σε Διάκονο του Παναγιώτη Παράσχη, ο οποίος κατάγεται από το Μπανάτο και απασχολείτο ως Μάγειρος, αλλά και Χορωδός στο αριστερό Ψαλτήρι της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου. 

Βαθιά συγκινημένος ο χειροτονούμενος έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, ευγνωμονώντας τόσο τον Θεό, όσο και τους δύο Μητροπολίτες μας, τον Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ (ο οποίος απουσίαζε στην πανήγυρι της Κεφαλληνίας), όσο και τον Σεβ. Δωδώνης, οι οποίοι ενωτίσθηκαν τον παιδικό πόθο της ψυχής του! 

Στο προσφώνημά του ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στην τιμή και την ευθύνη, την οποία επωμίζεται ο κάθε νέος Κληρικός, επισημαίνοντας ότι μες από το αμαρτωλό συνήθως ανθρώπινο υλικό επιλέγει ο Άγιος Θεός τους λειτουργούς των ουράνιων Αληθειών Του


Εκ μέρους των συντελεστών του Νυχθημερόν, αλλά και όλων των Μπανατιωτών, αναφωνούμε, μαζί με όσους παραστάθηκαν στη χαρά του νέου Διακόνου, το: ΑΞΙΟΣ!!!