e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Μια χαροποιός μεταμόσχευση

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

[Μεταμόσχευσις ποδός υπό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού
Λεπτομέρεια τοιχογραφίας δια χειρός Θεοδώρου Βογδάνου.]
Στις σημερινές διαδικτυακές εκδόσεις των Μ.Μ.Ε. διαβάζουμε: 

Δώρο ζωής από 40χρονο

Ο άνδρας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Παπανικολάου μετά από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου χάρισε ζωή αλλά και φως με τα όργανά του. Η καρδιά μεταμοσχεύτηκε με επιτυχία σε 42χρονο στο Ωνάσειο, το ήπαρ σε 62χρονη η οποία έπασχε από πρωτοπαθή χολική κίρρωση στο Ιπποκράτειο, ο ένας νεφρός σε 32χρονο στο Ιπποκράτειο και ο δεύτερος νεφρός σε 65χρονο στο νοσοκομείο του Ρίου. Οι κερατοειδείς θα μεταμοσχευτούν τις επόμενες μέρες στην Οφθαλμολογική του Παπανικολάου. [Δείτε περισσότερα εδώ].

Με χαρά αναγγέλλουμε ότι ο ανωτέρω αναφερόμενος 32χρονος, είναι ο Ζακυνθινός Θεολόγος Μ. Μπ., εποχιακός υπάλληλος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείτο αφάνταστα στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού της Θεσσαλονίκης και της Ζακύνθου, ήδη πάντως με επιτυχία δέχτηκε σήμερα το πρωί το μεγάλο αυτό και -γιατί όχι;- θείο δώρο, το οποίο αποκαθιστά την κλονισμένη υγεία του! 

Μια δική μας σκέψη: Ατυχώς, υπάρχουν και σήμερα κάποιοι θεολογούντες, οι οποίοι συχνά-πυκνά (επι)φέρουν κάποια θεολογικοφανή προσκόμματα στην ιερή αυτήν υπόθεση των Μεταμοσχεύσεων... Εάν όλοι όμως συλλογισθούμε ότι ο ίδιος ο Ιησούς, ο Χορηγός και Κυριάρχης της όντως Ζωής, σε κάθε ευχαριστιακή σύναξη "μελίζεται" και "μεταμοσχεύεται" Όλος εντός των πιστών, τότε "ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων" Του! Οι δε σκεπτικιστές θεολογούντες ας λένε... Ή, όπως λέει το λαϊκό ασμάτιο: "Αστους να λένε, άστους να πουν /  αυτοί δεν ξέρουν ν' αγαπούν"!!!... 

Η Ευχαριστιακή Σύναξη για την εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μπανάτο


Μια ηλιόλουστη μέρα κυριαρχούσε σήμερα πάνω από το Παρεκκλήσιο των Αγίων Ταξιαρχών, εδώ στο Μπανάτο. Στο Ψαλτήρι ήταν, εκτός από τον αριστερό Ψάλτη μας Βαλάντη Δρογγίτη, ο πρώην Πρωτοψάλτης μας Παναγιώτης Στραβοπόδης, Κτήτορας του ναού και Μέγας Ευεργέτης μας. Παρίστατο και η σύζυγός του, Αντωνία Στραβοπόδη, για την τέλεση (μετά τη Λειτουργία) του μνημοσύνου του αλησμόνητου γιου τους ΜΙΧΑΗΛ, εις μνήμην του οποίου ανηγέρθη προ 4ετίας ο εν λόγω μικρός ναός. Εκτός από ενορίτες μας, εκκλησιάστηκαν και πιστοί από διάφορα χωριά (π.χ. Ρόιδο, Μουζάκι, Αλυκανά), που ευλαβούνται τους Ταξιάρχες.

Ο π. Παναγιώτης, στην ομιλία του, επισήμανε τον φυλακτικό ρόλο των Αγγέλων και όλων των επουρανίων ασωμάτων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Ας επιτρέψουμε στους φύλακες αγγέλους μας να επιτελέσουν το έργο, το οποίο έχουν θεόθεν αναλάβει να επιτελέσουν υπέρ μας. Ας τους επικαλούμαστε στην καθημερινότητά μας, ώστε να μην εκπίπτουμε από την κατάσταση του Προσώπου. Οι Άγγελοι μπορούν να θωρακίσουν τον ευάλωτο άνθρωπο και να τον κρατήσουν στην περιωπή της ιερότητάς του ως θείας εικόνας. Ιδιαίτερα στους καιρούς της ηθικο-οικονομικής Κρίσης, κατά τους οποίους βιώνουμε καταστάσεις απανθρωπισμού και ενός ιδιότυπου εμφυλίου, οι Άγγελοι μπορούν και να επανευαγγελίζονται την παρουσία του δεδιωγμένου Θεού, ξανά στο επίκεντρο της ζωής μας, και  να αποδιώκουν κάθε ενάντια δύναμη που μας επαπειλεί".

Τέλος, στο προαύλιο του ναού προσφέρθηκαν κεράσματα, τα οποία προσέφερε η Οικογένεια των Κτητόρων!

Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας