e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επιτυχημένη η 4η εκδήλωση του γ' κύκλου του "Αληθώς"

   Απόψε στη Φανερωμένη Μπανάτου   
Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας 
[Τα videos της εκδήλωσης ετοιμάζονται]Το Κέντρο Λόγου Μπανάτου «Αληθώς», με πολλή επιτυχία παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, 10ης Νοεμβρίου 2013, την 4η εκδήλωση του γ΄ κύκλου δράσεών του, στον κατάμεστο Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ιατρομουσικής αυτής βραδιάς, την σύναξη άνοιξε η ιατρός Ειρήνη Κατσαρού, Νεφρολόγος – Διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Ζακύνθου, η οποία, με επιστημοσύνη και συνάμα εκλαϊκευτικά παρουσίασε το, άγνωστο στο ευρύ κοινό, θέμα: «Από την Ουροσκοπία των πρώιμων Βυζαντινών Αιώνων στη σύγχρονη Ιατρική. Η περίπτωση της υπέρτασης». Ερανιζόμαστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την διάλεξή της:
          «[...] Η Βυζαντινή ιατρική αποτελεί σημαντική γέφυρα για το πέρασμα από την αρχαία ελληνική στη λαϊκή ιατρική και εξελίσσεται σταδιακά από τέχνη σε επιστήμη. Για πρώτη φορά στην ιστορία, το κράτος, η θρησκεία και η ιατρική συνεργάζονται. Η ιατρική δεν βρισκόταν πλέον στα χέρια των ιατροφιλοσόφων και οι εμπειρικές γνώσεις των βυζαντινών ιατρών δεν χρειαζόταν να περιμένουν την εμφάνιση μιας επιδημίας, για να εφαρμοστούν.
          Η “Ουροσκοπία” αποτελεί όχι μόνο την παλαιότερη εργαστηριακή εξέταση αλλά και το παλαιότερο προγνωστικό εργαλείο στα χέρια της ιατρικής επιστήμης.
          Ο Θεόφιλος Πρωτοσπαθάριος (603-641 μ.Χ.) έθεσε τα θεμέλια της βυζαντινής ουροσκοπίας. Συνέλαβε την ιδέα ότι τα ούρα προέρχονται από τη διήθηση του αίματος, ενώ επίσης περιέγραψε την πρωτεϊνουρία (με τη θέρμανση των ούρων). Στο βιβλίο του “Περί Ούρων”, τα χαρακτηριστικά των ούρων συνδέονταν με συγκεκριμένες παθήσεις. Για πρώτη φορά, μετά από πολλούς αιώνες, ένας Έλληνας ιατρός προσθέτει νέες γνώσεις στο αρχαίο ιατρικό οικοδόμημα του Ιπποκράτη.
          Ο Θεόφιλος έγινε γνωστός με τον τίτλο του Πρωτοσπαθάριου - τιμητικό αξίωμα που απέκτησε υπηρετώντας ως αρχίατρος στην αυλή του αυτοκράτορα Ηράκλειου, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια της σύντομης ζωής του ασπάστηκε το μοναχικό σχήμα. [...]».

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς ακούστηκαν κλασικές μελωδίες από την εποχή του Μπαρόκ [i. Bach / Gounod: Ave Maria, ii. A. Scarlatti: O Cessate di Piagarmi, iii. A. Caldara: Sebben, Crudele, iv. J. S. Bach: Air from Suite no. 3,v. G. F. Händel: Aria from "Rinaldo" και vi. T. Albinoni: Adagio], τις οποίες απέδωσαν υποδειγματικά ο καθηγητής της Μουσικής Δημήτρης Αναστόπουλος (στο πιάνο) και η ταλαντούχα 17χρονη μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου Λόλι Ελέζι (στο βιολί και το τραγούδι).

Τον απουσιάζοντα στην Αθήνα -για τα συνοδικά καθήκοντά του- Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης – ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, ενώ παρέστησαν ο Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσιος Π. Στραβοπόδης, ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δημ. Κοντονής, ενώ ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο Δημήτριος Μαρίνος Κουρής – Καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, αρκετοί γιατροί και νοσηλευτές, όπως και διάφοροι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών του νησιού.

Ο υπεύθυνος και οι λοιποί συντελεστές του «Αληθώς» ευχαριστούν για πολλοστή φορά όσους στηρίζουν τις πολιτισμικές – μορφωτικές προσπάθειες του Κέντρου!

Γιορτή των Νέων, η Σύναξη για τους Αρχαγγέλους στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό των Ορθοδόξων της Μοζαμβίκης

  Καθεδρικός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Maputo  
 Πρωί Κυριακής, 10ης Νοεμβρίου 2013
Τα φτερά των Αρχαγγέλων σκέπασαν και φέτος την εορταστική σύναξη σήμερα στο Μαπούτο, όπου τα παιδιά της Eκκλησίας μας προσευχήθηκαν για την προστασία των απαχθέντων κυρίως ανηλίκων παιδιών και όχι μόνο, κάτι που τελευταίως πλήττει την πόλη μας.

Στην ομιλία του ο θεοφ. Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης μετέφερε την αγωνία και τον αγώνα του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β' για τα παιδιά όλης της Αφρικής, τονίζοντας ότι το μέλλον ανήκει σε αυτά.

Τα παιδιά ζήτησαν να μεταφέρει στον Πατέρα και Πατριάρχη τους την προσμονή τους ότι η επίσκεψή του στη χώρα, στον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα δημιουργήσει κλίμα καταλλαγής και αγάπης.

Τέλος, όπως κάθε Κυριακή, έτσι και σήμερα έγινε η καθιερωμένη σύναξη των εκκλησιασθέντων στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού, ελλείψει στέγης, έως ότου ολοκληρωθεί το Πνευματικό Κέντρο της Επισκοπής, τα δε παιδιά μοίρασαν το γιορτόψωμο σε όλο τον κόσμο, με την ευχή να είναι σύντομα έτοιμο το σπίτι των Αρχαγγέλων!