e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αποφεύγουμε οτιδήποτε σκανδαλίζει τον συνάνθρωπο

  ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 23ης Φεβρουαρίου 2014
(ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΕΩ)
(Α΄ Κορινθ.  κ΄, 8 – θ΄ 2)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Μεγάλη ευθύνη καταλογίζεται από τον Θεό σ΄εκείνον που με την απρόσεκτη ζωή του γίνεται πρόξενος ακαταστασίας και σκανδάλων. Την εποχή των πρώτων Χριστιανών υπήρχαν πολλοί ειδωλολάτρες που πρόσφεραν θυσίες στα είδωλα. Έψηναν τα κρέατα των θυσιών προς τιμήν των θεών τους και μετά τα έτρωγαν. Τα κρέατα αυτά βέβαια δεν είχαν ιερότητα, ήταν κοινά κρέατα και τα έτρωγαν και Χριστιανοί πολλές φορές, για να δείξουν περιφρόνηση στην θρησκεία των ειδωλολατρών.
            Πολλοί όμως ταλαντευόμενοι και ασταθείς Χριστιανοί, βλέποντας τους άλλους να τρώγουν ειδωλόθυτα, σκανδαλίζονταν. Υπήρχε δε σοβαρός κίνδυνος να επιστρέψουν ξανά στην ειδωλολατρία και να χάσουν την σωτηρία τους.
            Όμως δεν είναι τα φαγητά που μας δίδουν αξία ενώπιον του Θεού. Ούτε αν φάμε σφάγια θυσιών προχωρούμε στην πνευματική ζωή, μήτε αν δεν τα φάμε καθυστερούμε στην ηθική και πνευματική μας πρόοδο. Το πράγμα καθ΄ αυτό είναι ηθικά αδιάφορο.
            Όμως χρειάζεται πολλή προσοχή, διότι ένα ασήμαντο και αδιάφορο πράγμα μπορεί να γίνει η πέτρα του σκανδάλου για άλλους ασταθείς πιστούς, οι οποίοι, βλέποντας τους σταθερούς πιστούς να πράττουν κάτι παρεξηγήσιμο, μπορεί να λάβουν λάθος μηνύματα και να επιστρέψουν στην ειδωλολατρία. Γι’ αυτό οτιδήποτε (όσο ασήμαντο και να είναι) σκανδαλίζει τον συνάνθρωπό του, οφείλει κάθε πιστός να το αποφεύγει, γιατί διαφορετικά θα είναι υπεύθυνος για την απώλεια της σωτηρίας του αδελφού του.
            Μεγάλη, λοιπόν, η ευθύνη του κάθε πιστού, αν εξαιτίας του παρασυρθεί στον κατήφορο της αμαρτίας κάποιος άλλος άνθρωπος. Ο καλός λόγος, η καλή συμβουλή, το καλό παράδειγμα μπορούν να στηρίξουν στην πίστη και τον άλλο συνάνθρωπο. Η απερισκεψία, το κακό παράδειγμα, η αστοχία, οδηγούν σε πνευματικά ναυάγια. Καλύτερα, λέει ο Κύριος, να αυτοκτονήσει κάποιος και να καταποντιστεί στη θάλασσα, παρά να σκανδαλίσει τον πλησίον του, γιατί τότε και η τιμωρία του θα είναι αιώνια.
            Αυτό, αγαπητοί μου, ας έχουμε υπόψη μας όλοι και ας συναισθανθούμε την ευθύνη απέναντι στο Θεό, στον εαυτό μας και τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: