e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Οι Άγγελοι παραστέκονται με αγάπη και διακονούν τον άνθρωπο

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Β’ Νηστειών 
16ης Μαρτίου 2014 
(Εβρ. α’   10-β΄  3)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης


Πολλές φορές γίνεται λόγος στην Αγία Γραφή για τους Αγγέλους. Οι Άγγελοι παρουσιάζονται να υμνολογούν τον Θεό, να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, να τους υπηρετούν και να τους περιβάλλουν με αγάπη.
Είναι πνεύματα, δεν έχουν δηλαδή σώμα υλικό και φθαρτό. Δεν  τους επηρεάζουν οι καιρικές μεταβολές και δεν έχουν ανάγκη ενδύσεως και τροφής. Μπορούν να μετακινούνται ταχύτατα από το ένα μέρος στο άλλο, σε όλη την  Δημιουργία.
Πολλές φορές, όμως, όταν το ζητήσει ο Θεός –για το καλό των ανθρώπων- τους συναντάμε, κατεβαίνουν στη γη, περπατούν, τρώνε και συνομιλούν με τους ανθρώπους, λαμβάνοντας διάφορες μορφές, όπως π.χ. στον Αβραάμ, στον Λωτ, στον Τωβία. Ταύτα πάντα όμως αποτελούν ανθρωπομορφικές εκφράσεις, ενώ -όπως προειπώθηκε- στην πραγματικότητα είναι ασώματα όντα.
Ο ιερός Δαμασκηνός λέει ότι οι Άγγελοι έχουν «φύση λογική, νοερή και αυτεξούσια, όχι φυσικά αθάνατη, αλλά κατά χάριν». Είναι ταχύτατοι, όχι όμως και πανταχού παρόντες, γιατί αυτό είναι ιδιότητα μόνο του Θεού, ο οποίος είναι «ὁ πανταχοῦ παρών καί τά πάντα πληρῶν».
Οι Άγγελοι, εξάλλου, δημιουργήθηκαν αγαθοί, δίκαιοι και άγιοι. Υμνούν τον Θεό διαρκώς και θαυμάζουν τα έργα, την σοφία και την αγάπη Του.
Ο Προφήτης Ησαΐας είδε τους Αγγέλους να πετούν γύρω από τον θρόνο του Θεού, ψάλλοντας «Ἅγιος, Ἅγιος, Ἅγιος Κύριος Σαβαώθ».
Οι Άγγελοι, λοιπόν, είναι λειτουργικά πνεύματα. Παραστέκονται με αγάπη και διακονούν τον άνθρωπο. Τον περιφρουρούν από κάθε κίνδυνο, απαλύνουν τον πόνο  του πιο πολύ από κάθε πιστό γήινο σύντροφο, οικείο και φίλο και συνηγορούν γι’ αυτόν στον Θεό.
Κατά συνέπειαν, ας φροντίσουμε να επωφεληθούμε από την σωτήρια και ευεργετική παρουσία τους για το δικό μας καλό! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: