e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η Ορθοδοξία στα νησιά Fiji


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος γράφει σχετικά με την Ιεραποστολή στα τόσο μακρινά για εμάς Νησιά Φίτζι 

Όπως παντού έτσι και εδώ στους Αντίποδες, η ζωή κυλά με τους ίδιους περίπου ρυθμούς. Με τον πανάγαθο Θεό να ανατέλλει τον ήλιο του επί πονηρούς και αγαθούς και να βρέχει επί δικαίους και αδίκους και με τους κατοικούντας και διαφεντεύοντας τη γη, από τους οποίους άλλοι Τον ευχαριστούν και Τον δοξάζουν και άλλοι Τον αρνούνται και Τον βλασφημούν.

Το μήνυμα της Ορθοδοξίας μεταδίδεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Η Ορθοδοξία είναι η γλυκιά και μοναδική ελπίδα των καιρών μας.

Στα Φίτζι και γενικότερα στα νησιά της Ωκεανίας η φτώχεια συμβαδίζει με την απλότητα και την αληθινή ανθρωπιά της ζωής. Οι ιθαγενείς ζουν όπως θέλει ο Θεός και δεν αντιστρατεύονται στους νόμους Του, όπως το κάνουν οι δήθεν πολιτισμένοι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Στα νησιά Φίτζι με τη χάρη του Θεού η Ορθοδοξία προχωρεί αργά αλλά σταθερά. Το κτίριο του ορφανοτροφείου στο Σαουένι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έχει τελειώσει και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια και θα αρχίσει να λειτουργεί προς μεγάλη χαρά των φτωχών Φιτζιανών και όλων εκείνων που βοήθησαν για να γίνει το θεάρεστο αυτό έργο.

Στο ίδιο οικόπεδο που αγοράστηκε με χρήματα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, τέθηκαν τα θεμέλια και σε λίγες εβδομάδες θα συνεχιστεί, Θεού θέλοντος, η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, που θα είναι ο επίσημος Ναός μας.

Το κόστος θα φθάσει γύρω στις 120.000 FJ$ (δηλαδή περίπου 47.000 €). Ξεκινάμε με την ελπίδα ότι θα τελειώσει και το έργο αυτό και θα αξιωθούμε να τελέσουμε την πρώτη Θεία Λειτουργία και να ψάλουμε τον ωραίο Τριαδικό ύμνο «Ὑμνήσωμεν πάντες θεοπρεπῶς, ἅσμασιν ἐνθέοις, τόν Πατέρα καί τόν Υἱόν, καί Πνεῦμα τό θεῖον, τρισυπόστατον κράτος, τήν μίαν Βασιλείαν, καί Κυριότητα».

Στην πορεία των έργων αυτών υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, και δυσκολίες και αναστολές είτε από την φύση (συνεχείς βροχο-πτώσεις), είτε από ανθρώπους (ανειλικρίνειες, αδεξιότητες κ.λπ.).

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πρώτα την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και στη συνέχεια όλους τους γνωστούς και αγνώστους συνδρομητές, οι οποίοι εβοήθησαν και θα βοηθήσουν στα ιερά έργα που γίνονται στα ωραία νησιά των Φίτζι και με τα οποία δοξάζεται ο Χριστός και η Εκκλησία Του αλλά και Ορθόδοξη Ελλάδα μας.

Ο Δημιουργός και Πλάστης του κόσμου, που έστειλε τον Μονογενή του Υιό στον κόσμο για να φωτίσει και να σώσει τον κόσμο ας μας αξιώνει, αν και αδύνατοι και αμαρτωλοί, να μην Τον λησμονούμε ούτε να Τον πικραίνουμε με την αχαριστία μας αλλά πάντοτε να Τον ευχαριστούμε και να Τον δοξολογούμε πρωί και βράδυ και κάθε ώρα και στιγμή όπως το πράττουν τα ζώα και τα πουλιά και όλη η άλογη κτίση στη γη αλλά και οι Άγγελοι και τα πνεύματα των δικαίων στους ουρανούς.

† Ὁ Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος














1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

SHMERA MOLIS KSIPNISA APO ENAN EFIALTH ELEGA THN PROSEYXH MOY GIA TA NIPIA STHN KYPRO, ALLA EMATHA OTI SKOTWTHIKE SE ATYXIMA ENAS ETHNIKOS FROYROS. AYRIO GIA POION NA PW THN PROSEYXH MOY MOLIS KSIPNISO?