e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Χουρχουλίδι Ζακύνθου

 Πρωί Νέας Τετάρτης, 23ης Απριλίου 2014 
































Τετάρτη της Διακαινησίμου, ημέρα κατά την οποία η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, το Νυχθημερόν εκκλησιάστηκε στον ενοριακό ναό του Αγίου Γεωργίου Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, μια μικρή ενορία κοντά στο Μπανάτο, όπου εφημερεύει ο νέος ιερέας Νικόλαος Γουσέτης. Την καθιερωμένη τους επίσημη πανήγυρη οι Χουρχουλιδιώτες κάνουν πατροπαράδοτα την Δευτέρα του Πάσχα, εάν όμως η μνήμη του Αγίου είναι άλλη μέρα (όπως εφέτος), τότε πραγματοποιείται θεία Λειτουργία, χωρίς περαιτέρω πανηγυρικές εκδηλώσεις. 

Σήμερα συλλειτούργησαν ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο π. Νικόλαος Γουσέτης, εκκλησιάστηκαν αρκετοί ενορίτες και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όλοι σχεδόν μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων, εφαρμόζοντας την ορθόδοξη ευλαβή συνήθεια περί καθημερινής θείας Κοινωνίας κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. 

Ο π. Παναγιώτης επεσήμανε στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τα εξής: 

"Ο άγιος Γεώργιος υπήρξε ένας αναστάσιμος άνθρωπος. Στοιχήθηκε στην παράταξη του Κυρίου Ιησού και γνώρισε ο ίδιος και πάθος και ανάσταση. Η ανάσταση αυτή σημαίνει την διαρκή παρουσία του, ως ηγιασμένου ανθρώπου, πλάι στον νικήσαντα το κράτος του Θανάτου και αναστάντα εκ νεκρών Χριστό. 
          Τι αξιολογότερο βραβείο θα μπορούσε ο άνθρωπος να ποθήσει; Απέκτησε την αιωνιότητα, διότι ομολόγησε δημοσίως Εσταυρωμένο και Αναστάντα. Εμείς, άραγε, κατά πόσον Τον ομολογούμε, όταν μάλιστα δεν καλούμαστε -όπως ο άγιος Γεώργιος- να σκορπίσουμε το αίμα μας για Εκείνον; Η απάντηση ας δοθεί από τον καθένα μας στον εαυτό του, επιποθώντας την αποκατάσταση της παλαιότητάς μας διά του φωτός του Κενού Τάφου!"

Αξιοσημείωτο είναι ότι καθ΄ όλη τη θεία Λειτουργία περιΐπτατο στην ουρανία του ναού ένα χελιδόνι. Ο Επίτροπος μάς ενημέρωσε ότι αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια μέρα!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια: