e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ο Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος στο Μπανάτο







Με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα το δειλινό (22α Μαΐου 2014) στην Ενορία μας έναν αρχαίο φίλο και συμφοιτητή, τον Αφρικανό Μητροπολίτη Μουάνζας κ. Ιερώνυμο Μουζέι, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Συνοδευόταν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου Διονύσιο Δ΄, ο οποίος τον φιλοξενεί αυτές τις ημέρες στο νησί μας. Σημειωτέον ότι και με τον Μητροπολίτη μας συνδέεται φιλικά ο κ. Ιερώνυμος, δεδομένου ότι ο κ. Διονύσιος, ως Αρχιμανδρίτης, εκτελούσε εφημεριακά καθήκοντα στον ναό του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, στον Καρέα, όπου όλοι εκεί, κατά την διάρκεια των σπουδών μας, διαμέναμε! 

Κατά την αποψινή επίσκεψή του στην Ενορία μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μουάνζας προσκύνησε στον Ναό της Παναγούλας μας, θαυμάζοντας τόσο την εφέστια εικόνα της Θεομήτορος, όσο και την αναγεννησιακή τέχνη, με την οποίαν έχει διακοσμηθεί ο ναός.












Προσκυνηματική επίσκεψη έκανε, εξάλλου, ο κ. Ιερώνυμος στον ναό της Φανερωμένης μας, όπου διάφοροι περίοικοι έσπευσαν να ασπασθούν με έκδηλο σεβασμό το χέρι των δύο Μητροπολιτών. Εδώ μάλιστα έγινε και η μαγνητοσκόπηση μιας μικρής συνέντευξης, για λογαριασμό του Νυχθημερόν, την οποία πρόκειται να δημοσιεύσουμε μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία της. 
Ακολούθησε δείπνο στο σπίτι του Εφημερίου, όπου οι δύο Μητροπολίτες ευλόγησαν με την καλοσύνη τους την οικογένειά μας. 
π. Π. Καποδίστριας

Who is Who

Ο Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ιερώνυμος γεννήθηκε τη 18η Μαρτίου 1962 στο Bulopa, Busoga, Uganda. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1986-1991). Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές του Κανονικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1992-1996). Χειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1996 και Πρεσβύτερος το έτος 1996. Διετέλεσε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς Μητροπόλεως Καμπάλας (1996-1997) και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Επισκοπής Μπουκόμπας (1997-1999). Εξελέγη Επαρχιούχος Επίσκοπος Μπουκόμπας την 23η Νοεμβρίου 1999 και χειροτονήθηκε την 11η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους από τον αδικοχαμένο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρό Πέτρο Ζ΄. Την 23η Νοεμβρίου 2007 η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας ανυψώθηκε σε Μητρόπολη, υπό τον τίτλο Μουάνζας. 
Έδρα του, η Μπουκόμπα της Τανζανίας.


2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, Χριστὸς Ἀνέστη!

Μικρὸς ὁ κόσμος!
Μόλις πρὶν λίγο καιρό, λάβαμε γράμμα του.
Τὸ πρῶτο βιβλίο μας στὰ Σουαχίλι ἔφτασε στὴν Ἐπισκοπή του στὴν ἀρχή τοῦ χρόνου.
Θὰ μποροῦσες νὰ τοῦ δώσῃς τὰ σεβάσματά μας;

Papathanasiou Athanasios είπε...

π. Παναγιώτη, το λέω απερίφραστα! Ζηλεύω! Τη Μεγαλοβδομάδα και τη Διακαινήσιμο του 2004 έζησα, μαζί με την Ελένη, στην επαρχία του (νυν) μητροπολίτη Ιερώνυμου και είχα την απίστευτη, ανυπέρβητη εμπειρία (ευλογία αληθινή) να διδάξω στο σεμινάριο, στο χωριό Κασίκιζι της Τανζανίας. Ο μητροπολίτης είναι μια ελπίδα για μια αληθινή αφρικανική Ορθοδοξία. Είναι πάμπολλα όσα μπορούν και πρέπει να λεχθούν... Αλλά σταματώ. Ζητώ συγγνώμην! Παρασύρθηκα σε φλυαρία...