e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Ο πιστός δεν φοβάται την κακοπάθεια και την ταλαιπωρία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 27ης Ιουλίου 2014
 (Β’ Τιμοθ. β’, 1-10)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Απόστολος Παύλος, απευθυνόμενος πατρικά στον μαθητή του Τιμόθεο, του δίνει σημαντικές συμβουλές για τη συνέχεια και την επιτυχία του έργου του. Τον ενθαρρύνει, του δίνει κουράγιο και τον επαινεί, διότι έμεινε πιστός στον δάσκαλό του στις δύσκολες στιγμές του, ενόσω άλλοι μαθητές του Παύλου, παρακινούμενοι από τα συμφέροντα και την φιλαυτία τους, τον εγκατέλειψαν σιδηροδέσμιο, φυλακισμένο, διωκόμενο και έφυγαν. Ο Τιμόθεος, λοιπόν, πρέπει να αντλεί κουράγιο και δύναμη από τη χάρη του ίδιου του Ιησού Χριστού, τους δε θησαυρούς της αλήθειας που διδάχτηκε να τους διαφυλάττει άγρυπνα και πιστά, μεταδίδοντάς τους ακούραστα στους άλλους ανθρώπους και αδελφούς, δημιουργώντας έτσι άξιους διαδόχους, όπως και ο ίδιος είναι διάδοχος πνευματικός του Αποστόλου Παύλου.
            Ο πιστός δεν φοβάται την κακοπάθεια και την ταλαιπωρία, αλλά ως πιστός στρατιώτης βάζει στην άκρη κάθε άνεση σωματική και μέριμνα οικογενειακή και βιοτική και αφοσιώνεται στο καθήκον του με αυταπάρνηση. Το ίδιο κάνει και ο αθλητής, που αγωνίζεται για να κερδίσει το χρυσό στεφάνι της νίκης, παλεύοντας νόμιμα και έντιμα.
            Ο εργάτης του Χριστού πρέπει να απολαμβάνει τόσο την πρέπουσα υπόληψη και τιμή των άλλων, όσο και τα αναγκαία υλικά μέσα συντήρησής του, διότι δεν είμαστε εμείς οι χριστιανοί ανθρωποκτόνοι και σωματοκτόνοι, αλλά κατανοούμε και τις νόμιμες υλικές ανάγκες, χωρίς βέβαια καταχρήσεις, υλιστικό πνεύμα και υπερβολές. Ο Θεός δίνει σύνεση και σοφία σε κάθε κληρικό, αλλά και κάθε αγωνιστή πιστό, για να κατανοήσει, αλλά και να μεταδώσει, τις θείες αλήθειες σε άλλους.
            Πρότυπο και ύψιστο παράδειγμα είναι και θα είναι πάντοτε ο Ιησούς Χριστός από την γενιά του Δαυΐδ, του οποίου ο λόγος «ου δέδεται», δεν μπορεί δηλαδή να περιοριστεί και να δεθεί, όπως πιστεύουν όλοι αυτοί που αλυσόδεσαν σαν κακούργο τον Παύλο, νομίζοντας ότι έτσι θα δέσουν και τον λόγο του Ευαγγελίου. Τρανταχτή απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι ότι το Ευαγγέλιο ούτε τότε εμποδίστηκε από τους ασεβείς διώκτες του, αλλά και σήμερα επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και του οποίου ακούραστοι και ειλικρινείς εργάτες χρειάζεται όλοι μας να είμαστε, για να οδηγηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον δρόμο της σωτηρίας. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: