e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου το εξ Ιθάκης "Ημερολόγιον 2015"

Με χαρά και πνευματική ευχαρίστηση λαμβάνουμε κάθε χρόνο τα ημερολόγια (τοίχου και τσέπης) από την πολυφίλητη Ιθάκη, έκδοση του καλού εκκλησιαστικού περιοδικού του νησιού Ο Παπουλάκης. Κάθε χρόνο, λοιπόν, όλο και κάτι νέο μάς επιφυλλάσσει η δραστήρια εκδότρια συντακτική ομάδα, φροντίζοντας -το κατά δύναμιν- στην πνευματική οικοδομή των αποδεκτών τού κόπου τους. 

Για το 2015, το ημερολόγιο τσέπης είναι ζακυνθινοπρεπές. Είναι αφιερωμένο, όπως ακριβώς αναφέρει εισαγωγικά, "στην τιμή του εν Αγίοις Πατρός ημών Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού τού εν Ζακύνθω στο νησί της Ιθάκης"

Το εμπροσθόφυλλο κοσμεί μια ενδιαφέρουσα κι εκφραστική εικόνα του Αγίου της Συγγνώμης από το τέμπλο του ομωνύμου Ναού στον οικισμό Αγίου Ιωάννου Λεύκης Ιθάκης, το δε οπισθόφυλλο μια φωτογραφία του εν λόγω Ναού του Αγίου στη Λεύκη. Οι φωτογραφίες είναι του Γεωργίου Θ. Δελλαπόρτα, ενώ για την έκδοση φρόντισαν οι: π. Θεοδόσιος Ι. Δενδρινός, Κωνσταντίνος Π. Κανέλλος και Λουΐζα Γ. Δόριζα

Το βασικό κείμενο του Ημερολογίου (σσ. 28-37) είναι του π. Παναγιώτη Καποδίστρια, αφορά στον βίο και την πολιτεία του Αγίου Διονυσίου και προέρχεται από το βιβλίο του ίδιου, Ζακυνθινοί Επίσκοποι στον Κόσμο, εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, Ζάκυνθος 2004, σσ. 97-104.

Το ανά χείρας Ημερολόγιο 2015 διανθίζεται, εξάλλου, από τροπάρια προερχόμενα από τον ζακυνθινό υμνογραφικό πλούτο για τον Άγιο Διονύσιο.

π. Π. Κ.

1 σχόλιο:

π. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ είπε...

Πάτερ μου αγαπητέ και αδελφέ μου, θερμά ευχαριστούμε για την δημοσίευση. Βοήθειά μας ο Άγιος.