e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Για την εκδημία του Ηλία Θωμά

Σήμερα το απομεσήμερο, ημέρα των Φώτων, στο Ναό της Παναγούλας μας, εψάλη η νεκρώσιμη ακολουθία για τον πρόωρα κοιμηθέντα ενορίτη του Μπανάτου και Καθηγητή Μουσικής πάμπολλων Ζακυνθινών ΗΛΙΑ ΘΩΜΑ

Ο 64χρονος συμπολίτης μας, γεννημένος στην Αθήνα το 1949, έζησε την τελευταία εικοσαετία στη Ζάκυνθο, απέκτησε σπιτικό στα Μετόχια του Μπανάτου, όπου κατοικούσε με την ευγενική σύζυγό του την Ευγενία και τις δύο καλές κόρες του, την Άννα και τη Μαρία. Δίδαξε καθ' όλο αυτό το διάστημα στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου, από την ίδρυσή του ώς την συνταξιοδότησή του, το 2008, γαλουχώντας μουσικά εκατοντάδες νέους της Ζακύνθου. Παράλληλα εργάστηκε για την οργάνωση ευάριθμων μουσικών σχημάτων (Χορωδιών, Μαντολινάτας), ενώ υπηρέτησε και το Ψαλτήρι σε διάφορους ναούς της τοπικής Μητροπόλεως. 

Σήμερα το απομεσήμερο πλήθη Ζακυνθινών συμμετείχαν στο πένθος της Οικογένειας Θωμά, στο ναό της Παναγούλας μας και από εκεί στο Κεντρικό Κοιμητήριο της πόλης, όπου ετάφη. Νεκρολογίες εκφώνησαν ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο πρώην Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου κ. Νίκος Κεφαλληνός, εκπρόσωπος της Μαντολινάτας Ζακύνθου, εκπρόσωπος των συνταξιωτών του στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή -όπου είχε φοιτήσει- και εκπρόσωπος της Οικογένειας. 

Η πιο συγκινητική όμως στιγμή ήταν, όταν, μετά το "Δι' ευχών", 13μελής όμιλος Μουσικών (συναδέλφων και μαθητών του) με τα μουσικά όργανά τους περιστοίχισαν τη σορό του και απέδωσαν συγκλονιστικά τον "Εξαγνισμό", μια σπαρακτική σύνθεση του Δημήτρη Λάγιου, από τον δίσκο του "Ρωγμές" [δείτε το σχετικό βίντεο]. 

Κλείνουμε την αναφορά μας στην εκδημία του ΗΛΙΑ ΘΩΜΑ, με ένα μικρό απόσπασμα από τον επικήδειο του π. Παναγιώτη Καποδίστρια: "Αν η Μουσική είναι μια άλλη έκφανση της Φωτεινότητας, δεν είναι αμελητέο το ότι ένας Μουσικός απέρχεται προς το Φως της Αιωνιότητας την ημέρα των Φώτων! Αυτό το παραμυθητικό Φως είναι που συνέχει τις καρδιές όλων μας, την ώρα που ο Ηλίας επιστρέφει στη γη εξ ής ελήφθη".[Ρεπορτάζ και κάμερα: Βαλάντης Δρογγίτης]

Φωτεινά Θεοφάνια 2014 στο Μπανάτο

 Σήμερα το πρωί στην Παναγούλα 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

 


Θεοφάνια 2014 στο Ponte dei Greci της Βενετίας [φωτογραφίες + video]


Τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014, στη Βενετία, από την Γέφυρα των Ελλήνων, έγινε με κάθε λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια η τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο Αγιασμός των Υδάτων, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου απʼ όλη την περιοχή. Το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων στον Μητροπολιτικό και ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, στην οποία προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος.

Από πέρυσι, ιδιαίτερο στοιχείο της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού που ρίπτεται στη laguna της Γαληνοτάτης είναι ότι η ανάδυσή του γίνεται με το ιστορικό και μοναδικό μέσο μετακίνησης στη Βενετία, τη γόνδολα. Φέτος, τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε ο Στέφανος, μαθητής Γυμνασίου, του οποίου ο πατέρας είναι Ιταλός και η μητέρα από την Αθήνα. Μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, παρόντες στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό ήταν ο Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας Καθηγητής κ. Γεώργιος Πλουμίδης, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ιστορικής Κοινότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας με επικεφαλής τους Αντιπροέδρους ιατρό Ευστάθιο Τσουροπλή και φυσικό Δημήτριο Ζαφειρόπουλο.

Στο τέλος του Αγιασμού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεννάδιος, από την γέφυρα των Ελλήνων, απηύθυνε τις ευχές του σε όλο το εκκλησίασμα, μετέφερε δε και την σεπτή ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου.


Celebrazione del Grande Ajiasmòs nella Cattedrale Ortodossa di san Giorgio dei Greci a Venezia, presieduta da Sua Eminenza Rev.ma il Metropolita Gennadios, Arcivescovo Ortodosso d'Italia e Malta.

Πηγές: Amen.gr και Facebook