e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η Ρωσική Εκκλησία ευλογεί τα όπλα κατά Ομοδόξων;

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου / Ιδιωτική Οδός


Η Εκκλησία (παρ)ακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι σχισματικοί αποκτούν πλέον κεντρικό ρόλο, ενώ η Ουκρανική Εκκλησία, που υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, είναι μάλλον στη... γωνία. Τις εξελίξεις δεν μπορεί, καθώς φαίνεται, να ελέγξει η Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν... "αήττητη".

Στην δραματική έκκληση του Τοποτηρητή του Θρόνου του Κιέβου Μητροπολίτη Ονουφρίου για διατήρηση της ακεραιότητας, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος απάντησε, μεταξύ άλλων: "Η Εκκλησία δεν παίρνει την μια η την άλλη πλευρά στον πολιτικό αγώνα. Το καθήκον της Εκκλησίας είναι η προστασία των πιστών των οποίων η ζωή έχει τεθεί σε κίνδυνο".

Όμως αυτή η δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική Ρώσων Κληρικών, οι οποίοι τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Κριμαία, "ευλογούν" τα ρωσικά όπλα! Τέτοιες ενέργειες, όσο κι αν είναι μεμονωμένες, διεγείρουν το ανθρωπιστικό -ίσως και το θρησκευτικό- αίσθημα πιστών και απίστων, γύρω από τη στάση της Εκκλησίας στον πόλεμο.


Ήδη τις τελευταίες μέρες κατακλύζεται το διαδίκτυο από ανάλογες εικόνες, ενώ ένα βίντεο όπου Ρώσος ιερέας "ευλογεί" πυρηνικό βλήμα Topol-M, χαρακτηρίζεται από ΜΜΕ ως "βίντεο-σοκ". Το θεολογικό ζήτημα που αναπόφευκτα ανακύπτει είναι η "ευλογία των όπλων" για πόλεμο έναντι ποίων; Των ομοδόξων αδελφών! Ορθόδοξοι εναντίον ορθοδόξων! Φυσικά κάθε "ευλογία όπλων" είναι μείζον θεολογικό θέμα, αλλά εδώ τα πράγματα είναι πιο κραυγαλέα, αφού δεν πρόκειται για εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο, ούτε για αμυντικό, αλλά για προστασία των ρωσικών συμφερόντων.

Η εικόνα του Χριστού δίπλα στο πυρηνικό όπλο και ο αγιασμός τού πυρηνικού από τον ιερέα, συνιστά τεράστια θεολογική πρόκληση.

Μπορεί να υπάρξει δικαιολόγηση μιας τέτοιας πράξης; Η σύνταξη με το κράτος -εν προκειμένω της Ρωσικής Εκκλησίας με τον Πούτιν - ώς πού μπορεί να φτάσει;

Αλήθεια, πώς ερμηνεύεται η φράση του Πατριάρχη Κυρίλλου: "Η Εκκλησία δεν παίρνει την μια η την άλλη πλευρά στον πολιτικό αγώνα. Το καθήκον της Εκκλησίας είναι η προστασία των πιστών των οποίων η ζωή έχει τεθεί σε κίνδυνο".

Πάντως η ευλόγηση των πυρηνικών εκ μέρους Ρώσων ιερέων μόνο "προστασία των πιστών" δεν συνιστά...


Ο Δωδώνης Χρυσόστομος κατά τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του π. Κιλίφη: "Ο Τιμόθεος ήταν ο ακοίμητος φύλακας της Μονής Πεντέλης" [+video]

  Σήμερα στη Μονή Πεντέλης  
Ανταπόκριση: Σπύρος Παπαγεωργίου
Σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου 2014, τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού πατρός Τιμοθεόυ Κιλίφη. Πλήθος κόσμου από όλη την Αττική πλημμύρισαν το Καθολικό και το προάυλειο της Ιεράς Μονής για να προσκυνήσουν το σκήνωμά του. Της Νεκρώσιμης Ακολουθίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης, ο οποίος τον γνωρίζει από 40ετίας, όταν και διετέλεσε Ηγούμενος της Μονής. Συγχοροστάτησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κορωνείας Παντελεήμων, Λεύκης Ευμένιος, ο Καθηγούμενος της Μονής Θερμοπυλών Ιωάννης και πλήθος πατέρων της Μονής.

Ο κ. Χρυσόστομος στο σύντομο αποχαιρετηστήριο λόγο του είπε: "Ο Τιμόθεος ήταν ο ακοίμητος φύλακας της Μονής. Σφράγισε με την παρουσία του και τον λόγο του τη σύγχρονη ιστορία της Μονής Πεντέλης. Ο π. Τιμόθεος διέθετε πλουσιοπάροχα την αγάπη και την ελεημοσύνη προς τον συνάνθρωπο και προς πάσα κατεύθυνση. Είχε εξαλείψει από το ανθρώπινο καθετί το υποκριτικό. Ήταν ατόφιος και δυνατός και πάντα εξέπεμπε αισιοδοξία. Θα σε θυμάμαι πάντα, μέχρι την κοινή Ανάσταση". Στο σημείο που λύγισε ήταν, όταν συγκινησιακά φορτισμένος μετέφερε στον μακαριστό π. Τιμόθεο, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του Επισκόπου Μοζαμβίκης Ιωάννη, που είχε διατελέσει μοναχός στην Μονής Πεντέλης.

«Αισθάνομαι ότι γράφουμε τον επίλογο ενός από τα πολλά βιβλία του π.Τιμόθεου, του βιβλίου της ζωής του», ήταν τα αποχαιρετιστήρια λόγια του Ηγουμένου της Μονής Πεντέλης. Ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών θυμήθηκε την εκκλησιαστική πορεία του μακαριστού, τις επισκέψεις του και την ποιμαντική του δράση στα νυχτερινά σχολεία, την ενασχόλησή του με τη νεότητα και την δράση για τη ζωή, την αγάπη και τη λατρεία του για το Πεντελικό όρος.

O Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελήμων, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου, διαβίβασε και τα συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και ανέφερε: «Όταν ο ήλιος δύει και όχι όταν μεσουρανεί λέμε ότι βασιλεύει. Και ο άνθρωπος του Θεού όταν φεύγει από αυτή τη ζωή, βασιλεύει. Προγεύεται δηλαδή, τα αγαθά της βασιλεία του Θεού, αυτό πιστεύουμε και ευχόμεθα για τον αδελφό μας Τιμόθεο».


Συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB 2014 του Βερολίνου
Μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στο Βερολίνο (Γερμανία) Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για να λάβει μέρος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITΒ 2014 (4-10/3/2014).
            Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Πρόεδρο, τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο, Γραμματέα, τον κ. Βασίλειο Τζέρπο, Μέλος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
            Στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), ανάμεσα στους Έλληνες συνεκθέτες και σε ειδικό χώρο θα φιλοξενηθούν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες διά του Συνοδικού Γραφείου, ανταποκρινόμενες στο σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου, θα διαθέσουν ξενόγλωσσο οπτικοακουστικό υλικό των Ιερών Μονών και Ιερών Προσκυνημάτων τους.
            Η Έκθεση αυτή, της οποίας τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις παγκοσμίως και την μεγαλύτερη και πλέον σημαντική στον ευρωπαϊκό χώρο.
            Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραμείνει στο Βερολίνο μέχρι και την ημέρα λήξης των εργασιών της Εκθέσεως, την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014. Κατά την διάρκεια της παραμονής της στο Βερολίνο, τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έχουν συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη Γερμανίας κ.  Αυγουστίνο, ο οποίος θα μεταβεί στο Βερολίνο από την έδρα της Μητροπόλεως Γερμανίας, Βόννη, για τον λόγο αυτό.