e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Η β΄ στάση των Χαιρετισμών στην Παναγούλα Μπανάτου [+video]

   Βράδυ 14ης Μαρτίου 2014  Πολλοί Ενορίτες μας και διάφοροι άλλοι Ζακυνθινοί, που ευλαβούνται την Κυρά την Παναγούλα μας, προσήλθαν απόψε στον περικαλλή ναό της, εδώ στο Μπανάτο, για να Της απευθύνουν, μαζί με τον Εφημέριο και τους Ιεροψάλτες, τα «Χαίρε» της β΄ στάσης του Ακάθιστου  Ύμνου.

Ωραία απέδωσαν τον Κανόνα και τα λοιπά μελίσματα τής βραδιάς οι καλλίφωνοι Ψάλτες του ναού μας Δημήτρης Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, βοηθούμενοι από μέλη της Χορωδίας «Το όνειρο του παιδιού».

Στο τέλος της ιερής και κατανυκτικής Ακολουθίας, ομιλώντας ο π. Παναγιώτης προς τους εκκλησιαζόμενους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες σκέψεις περί των Χαιρετισμών:
«Αγαπητοί μου, χαιρετίζοντας κάθε Παρασκευή της Μεγάλης Σαρακοστής την Παναγία Μητέρα μας, Της λέμε τόσα και τόσα ΧΑΙΡΕ! Στην πραγματικότητα Την καλούμε να έχει Χαρά! Μα είναι δυνατόν, εμείς να Την προσκαλούμε να χαίρει;;; Η Παναγία είναι, όχι μόνον η αιτία της Χαράς τού κόσμου και της ίδιας της ζωής μας, αλλά και η Μάνα της Χαράς, δηλαδή του Θεανθρώπου! Τότε, λοιπόν, γιατί Της λέμε ΧΑΙΡΕ;
Τούτο συμβαίνει, φίλοι μου, διότι η Παναγία, καθώς ατενίζουμε την ωραία μορφή Της στο κέντρο της σύναξής μας, μπορεί να λειτουργήσει ως καθρέφτης δικός μας, καθρέφτης της ανθρώπινης φύσης μας. Κοιτάζοντας ευλαβικά το πρόσωπο Εκείνης θωρούμε τον εαυτό μας δυνητικά δεδοξασμένον και τον (προ)καλούμε να έχει -ή ν' αποκτήσει, αν δεν έχει- Χαρά, εξαιτίας της ζωντανής συνάφειάς μας με τον Κύριο της Δόξας. Πρώτους μεγέθους υπόδειγμα, η Παναγία, η οποία υπήρξε άνθρωπος, ένας από εμάς τους χοϊκούς και πεπερασμένους, αλλά που αξιώθηκε να κατακλυσθεί από την θεότητα και να χωρέσει εντός της υπάρξεώς Της ο Αχώρητος. Εμείς, ως άνθρωποι, διατηρούμε έκτοτε το δικαίωμα -πάντα με τις πρεσβείες και τις μεσιτείες Της- να κατακλυζόμαστε, αν το επιθυμούμε, από το πυρ των θείων ενεργειών και να καθιστάμεθα (ή, καλύτερα θα λέγαμε, να απο-καθιστάμεθα) ως αυθεντικοί πολίτες του Ουρανού, στην περιωπή των κληρονόμων του Θεού και συγκληρονόμων Χριστού! 
          Αυτή είναι η ευχή και η προσευχή μου, για όλους μας, άξιοι δε να ολοκληρώσουμε τον προκείμενο αγώνα προς την συνάντηση με τον Αναστησόμενο! Γένοιτο!»

Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος ξεναγεί στον τόπο της Βαπτίσεως του Χριστού / Baptism Site - Bethabara, Jordan


Οι φίλοι αναγνώστες μας γνωρίζουν τα καθέκαστα του πρόσφατου -πολύ ενδιαφέροντος- ταξιδιού μας στην πανέμορφη χώρα της Ιορδανίας. Όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις μας μπορείτε να τις ξαναδείτε ΕΔΩ

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα απόσπασμα από ένα παλαιότερο επεισόδιο της επιτυχημένης και αγαπητής στο κοινό εκπομπής "Αληθινά σενάρια" της -πάλαι ποτέ- ΕΤ3. Σε αυτό μιλά στην κάμερα, ξεναγώντας υπέροχα και γλαφυρά τους τηλεθεατές, ο άξιος, ευπροσήγορος και σεβαστός μας Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος (του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων), συμπαραστατούμενος από τον σεμνό και αγαπητό μας Πρωτοπρεσβύτερο Πέτρο - Butros M. Janho, εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Αμμάν της Ιορδανίας. 

Η μαγνητοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην ανατολική όχθη του Ιορδάνη, εκεί όπου παραδίδεται ότι βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός. Αξίζει να περιηγηθείτε κι εσείς, μαζί μας, στους ιερούς αυτούς τόπους!Συμμετοχή του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014 της Μόσχας

Tην προσεχή Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014, Αντιπροσωπεία του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος μεταβαίνει στη Μόσχα (Ρωσία), προκειμένου να συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ 2014 (18-23 Μαρτίου 2014).
            Η Αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδο - Γραμματέα, Βασίλειο Τζέρπο - Μέλος και Χρήστο Πετρέα - Ειδικό Επιστημονικό Σύμβουλο του Συνοδικού Γραφείου.
            Στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στην Διεθνή αυτή Έκθεση, ανάμεσα στους λοιπούς Έλληνες συνεκθέτες και σε ειδικό χώρο θα φιλοξενηθούν οι Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίες δια του Συνοδικού Γραφείου, ανταποκρινόμενες στο σχετικό αίτημα της Ιεράς Συνόδου, θα διαθέσουν ξενόγλωσσο οπτικοακουστικό υλικό των Μονών και Προσκυνημάτων τους.
            Η Έκθεση αυτή, της οποίας τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις παγκοσμίως, συγκεντρώνει δε έντονο το ελληνικό ενδιαφέρον αφ᾽ ενός μεν λόγω του μεγάλου αριθμού Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πατρίδα μας, αφ᾽ ετέρου δε λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που αυτοί επιδεικνύουν για τα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματά της.
            Η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παραμείνει στη Μόσχα μέχρι και την ημέρα λήξης των εργασιών της Εκθέσεως (23.3.2014). Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής της, τα μέλη της Αντιπροσωπείας θα έχουν συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο, την Πρέσβυ της Ελλάδος στη Μόσχα κ. Δανάη-Μαγδαληνή Κουμανάκου, καθώς και με τον Επίσκοπο Ποντόλσκ κ. Τύχωνα, Πρόεδρο του Προσκυνηματικού Κέντρου του Πατριαρχείου της Ρωσίας.

Η Ορθοδοξία στα νησιά Fiji


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας κ. Αμφιλόχιος γράφει σχετικά με την Ιεραποστολή στα τόσο μακρινά για εμάς Νησιά Φίτζι 

Όπως παντού έτσι και εδώ στους Αντίποδες, η ζωή κυλά με τους ίδιους περίπου ρυθμούς. Με τον πανάγαθο Θεό να ανατέλλει τον ήλιο του επί πονηρούς και αγαθούς και να βρέχει επί δικαίους και αδίκους και με τους κατοικούντας και διαφεντεύοντας τη γη, από τους οποίους άλλοι Τον ευχαριστούν και Τον δοξάζουν και άλλοι Τον αρνούνται και Τον βλασφημούν.

Το μήνυμα της Ορθοδοξίας μεταδίδεται με αυξανόμενους ρυθμούς. Η Ορθοδοξία είναι η γλυκιά και μοναδική ελπίδα των καιρών μας.

Στα Φίτζι και γενικότερα στα νησιά της Ωκεανίας η φτώχεια συμβαδίζει με την απλότητα και την αληθινή ανθρωπιά της ζωής. Οι ιθαγενείς ζουν όπως θέλει ο Θεός και δεν αντιστρατεύονται στους νόμους Του, όπως το κάνουν οι δήθεν πολιτισμένοι της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Στα νησιά Φίτζι με τη χάρη του Θεού η Ορθοδοξία προχωρεί αργά αλλά σταθερά. Το κτίριο του ορφανοτροφείου στο Σαουένι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, έχει τελειώσει και σύντομα θα γίνουν τα εγκαίνια και θα αρχίσει να λειτουργεί προς μεγάλη χαρά των φτωχών Φιτζιανών και όλων εκείνων που βοήθησαν για να γίνει το θεάρεστο αυτό έργο.

Στο ίδιο οικόπεδο που αγοράστηκε με χρήματα της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, τέθηκαν τα θεμέλια και σε λίγες εβδομάδες θα συνεχιστεί, Θεού θέλοντος, η ανέγερση της εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, που θα είναι ο επίσημος Ναός μας.

Το κόστος θα φθάσει γύρω στις 120.000 FJ$ (δηλαδή περίπου 47.000 €). Ξεκινάμε με την ελπίδα ότι θα τελειώσει και το έργο αυτό και θα αξιωθούμε να τελέσουμε την πρώτη Θεία Λειτουργία και να ψάλουμε τον ωραίο Τριαδικό ύμνο «Ὑμνήσωμεν πάντες θεοπρεπῶς, ἅσμασιν ἐνθέοις, τόν Πατέρα καί τόν Υἱόν, καί Πνεῦμα τό θεῖον, τρισυπόστατον κράτος, τήν μίαν Βασιλείαν, καί Κυριότητα».

Στην πορεία των έργων αυτών υπάρχουν, όπως είναι φυσικό, και δυσκολίες και αναστολές είτε από την φύση (συνεχείς βροχο-πτώσεις), είτε από ανθρώπους (ανειλικρίνειες, αδεξιότητες κ.λπ.).

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω πρώτα την Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής και στη συνέχεια όλους τους γνωστούς και αγνώστους συνδρομητές, οι οποίοι εβοήθησαν και θα βοηθήσουν στα ιερά έργα που γίνονται στα ωραία νησιά των Φίτζι και με τα οποία δοξάζεται ο Χριστός και η Εκκλησία Του αλλά και Ορθόδοξη Ελλάδα μας.

Ο Δημιουργός και Πλάστης του κόσμου, που έστειλε τον Μονογενή του Υιό στον κόσμο για να φωτίσει και να σώσει τον κόσμο ας μας αξιώνει, αν και αδύνατοι και αμαρτωλοί, να μην Τον λησμονούμε ούτε να Τον πικραίνουμε με την αχαριστία μας αλλά πάντοτε να Τον ευχαριστούμε και να Τον δοξολογούμε πρωί και βράδυ και κάθε ώρα και στιγμή όπως το πράττουν τα ζώα και τα πουλιά και όλη η άλογη κτίση στη γη αλλά και οι Άγγελοι και τα πνεύματα των δικαίων στους ουρανούς.

† Ὁ Νέας Ζηλανδίας Αμφιλόχιος