e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Στην εχθρότητα και στην κακία απαντούσε με συγχώρεση και αγάπη

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 17ης Αυγούστου 2014
(Α’ Κορινθ. δ’, 9-16)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Κανένα έργο ανθρώπινο δεν θα μπορέσει να συγκριθεί ποτέ με το μέγα και σωτηριώδες έργο των Αποστόλων. Αυτοί, σε μια ανθρωπότητα σκοτισμένη και υπόδουλη στην αμαρτία, σπαραγμένη από έριδες, συμφέροντα και ακολασίες, ήλθαν να προσφέρουν γαλήνη, αγάπη, ενότητα, αυταπάρνηση, ταπεινότητα, χαρά, συμφιλίωση και αλληλεγγύη.
            Θα περίμενε κανείς για τους λόγους αυτούς, οι άνθρωποι να τους υποδεχτούν με ευγνωμοσύνη και χαρά. Να τους αποδώσουν τιμές και σεβασμό. Όμως, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Πάρα πολλοί άνθρωποι τους φέρθηκαν άδικα και βάναυσα. Τους συκοφάντησαν και τους κυνήγησαν με σκαιότητα. Τους βασάνισαν και τους θανάτωσαν με σκληρότητα πρωτοφανή. Όμως οι Άγιοι Απόστολοι αντέταξαν σε αυτές τις διώξεις, την αγαθοσύνη, την καλοσύνη, την αγάπη και την μεγαλοψυχία. Το ίδιο και οι διάδοχοί τους μέσα στους αιώνες. Έδειξαν κουράγιο και ανοχή τέτοια που εξέπληξαν πολλές φορές ακόμη και τους ίδιους τους εχθρούς τους.
Ο Κύριός μας, εξάλλου, το προείπε: «ἐν τῷ κόσμῳ θλίψιν ἔξετε» (Ιωάν. ιστ’, 33). Θα έχετε δηλαδή θλίψεις και στεναχώριες και εδώ δεν θα επρόκειτο για τις συνηθισμένες θλίψεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν και υφίστανται οι άνθρωποι. Δεν θα επρόκειτο μόνο να νιώσουν την φτώχεια, τον πόνο, την εγκατάλειψη, την αρρώστια και άλλες συμφορές της καθημερινής ζωής που όλοι καθημερινά υποφέρουμε. Θα ήταν πρόβατα ανάμεσα σε λυσσώδεις και εκδικητικούς λύκους. Οι ασεβείς άνθρωποι θα εξεγείρονταν με μίσος και μανία εναντίον τους σπρωγμένοι από την πώρωση, την πλάνη και την εμπάθειά τους. Θα τους συκοφαντούσαν, θα τους ειρωνεύονταν, θα τους εξύβριζαν χυδαία, θα τους βασάνιζαν, θα τους δίκαζαν, θα τους φυλάκιζαν και πολλές φορές θα τους θανάτωναν φρικτά. Αρχή θλιβερή έκανε σε όλα αυτά ο ίδιος ο λαός των Εβραίων συμπατριωτών του Ιησού, ο οποίος οδήγησε στο φρικτό μαρτύριο τον Διδάσκαλο της Αλήθειας.
Όμως αυτός «λοιδορούμενος οὐκ ἀντελοιδώρει» (Α’ Πετρ. β’, 23). Στην εχθρότητα και στην κακία απαντούσε με συγχώρεση και αγάπη: «Ἄφες αὐτοῖς, ου γάρ οἴδασι τί ποιοῦσι». Αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν οι Απόστολοι, οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της Εκκλησίας μας και αυτό οφείλουμε και εμείς να μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε και να είμεθα σίγουροι ότι η πραγματική νίκη θα είναι δική μας. Γένοιτο!

Το πρώτο segno της επικείμενης εορτής του Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου

Η πρώτη ειδοποίηση για το θερινό πανηγύρι του Αγίου Διονυσίου πραγματοποιήθηκε -κατά το έθος- μιαν ακριβώς εβδομάδα πριν την εορτή, απόψε στις 8.20 ακριβώς! Με το καλό του Αγίου μας και του χρόνου!!!