e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκινητική η αποψινή δράση του Κέντρου Λόγου «Αληθώς», η αφιερωμένη στους Δασκάλους - Τιμήθηκε η παλαίμαχη Δασκάλα Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση

Η 2η σύναξη του δ΄ κύκλου «Αληθώς», που πραγματοποιήθηκε απόψε το δειλινό, στο επάνω πλάτωμα της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τα είχε όλα! Λόγο, μουσική, χορό και κυρίως δάκρυα συγκίνησης!
Τον απουσιάζοντα Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄ εκπροσώπησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σπουργίτης, Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου των Ξένων, από πλευράς δε πολιτικών αρχόντων παρών ήταν ο νέος Πρόεδρος Μπανάτου κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης. Στο πλήθος των προσελθόντων διακρίναμε αρκετούς ανθρώπους της Εκπαίδευσης (εν ενεργεία και συνταξιούχους), της Λογοτεχνίας και της Τέχνης.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Δασκάλους εν γένει, για το έργο των οποίων μίλησε εμπεριστατωμένα η φιλόλογος, ερευνήτρια και συγγραφέας κ. Μαρία Ρουκανά-Αμπελά, με θέμα: «Ο ρόλος του δασκάλου στην διαμόρφωση των κοινωνιών, άλλοτε και τώρα». Η διακεκριμένη ομιλήτρια καταχειροκροτήθηκε, διότι με συντομία, εκ βαθέων και εκ πείρας αναφέρθηκε στο πώς ο δάσκαλος καταθέτει διαχρονικά με αυταπάρνηση την ψυχή του στον βωμό της ψυχοπνευματικής μόρφωσης των παιδιών, που τους εμπιστεύονται οι εκάστοτε κοινωνίες, προσφέροντάς του το «ευ ζην»!
Στη συνέχεια ο υπεύθυνος του «Αληθώς», Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, παρουσίασε συνοπτικά, αλλά με επάρκεια, τον πολυκύμαντο βίο και την ουσιαστική προσφορά στην Εκπαίδευση της παλαίμαχης δασκάλας κ. Αικατερίνη Αβούρη-Κουρτέση, η οποία είναι εξέχουσα προσωπικότητα του Μπανάτου. Στη συνέχεια, της δωρήθηκε από τον π. Σπουργίτη μια εικόνα της Θεομήτορος εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου και από τον π. Καποδίστρια της απονεμήθηκε τιμητικό δίπλωμα εκ μέρους του Μορφωτικού Κέντρου. Αμέσως μετά, η τιμηθείσα έλαβε τον λόγο κι ευχαρίστησε δι’ ολίγων κατασυγκινημένη! Όλοι οι παριστάμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μ’ ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα!  
Ακολούθως, ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Μπανάτου και γνωστός καλλιτέχνης της Ζακύνθου κ. Δημήτρης Κάνδηλας, συνοδευόμενος από καλούς συνεργάτες του, αφιέρωσε στην δασκάλα του ορισμένες ποιοτικές μουσικές στιγμές, που έτερψαν όλους!
Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από μαθητές του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος «Υακίνθη», του οποίου εκπαιδευτής είναι ο έγκριτος δάσκαλος κ. Νίκος Αρβανιτάκης!
Οι συντελεστές του Μορφωτικού Κέντρου ευχαριστούν για μιαν ακόμη φορά όλους όσοι μόχθησαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, για την αρτίωση και αυτής της εκδήλωσής του, αλλά και όσους προσήλθαν, τιμώντας την πολιτισμική προσπάθειά του!

Στιγμές από το Αρχιερατικό Συλλείτουργο επί τη λήξει της ΙΓ΄ Συναντήσεως της Μικτής Επιτροπής του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, στο Αμμάν της Ιορδανίας / قداس عيد ميلاد والدة إلاله


Σήμερα το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Κυρίου, στο Αμμάν της Ιορδανίας, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου. Κατ' αυτή την ημέρα -σύμφωνα με το ιουλιανό ημερολόγιο- εορτάζεται το Γενέσιο της Θεοτόκου.

The Liturgy today after the meeting of the Orthodox Church and the Roman Catholic Church for the Theologian Dialogue which took place in Jordan with the blessing of Patriarch Theofilos the Third


القداس الأحتفالي صباح اليوم الأحد ٢١ أيلول ٢٠١٤ ( ٨ أيلول شرقي ) بمناسبة
عيد ميلاد والدة الإله الفائقة القداسة في كنيسة دخول السيد إلى الهيكل - 
الصويفية في مدينة عمان الزاهرة 

ترأٍس خدمة القداس الإلهي المتروبوليت خريسوستوموس والميتروبوليت فينذكتوس والأسقف ديمتريوس وبمشاركة الكهنة الزائرين من الكنائس الأرثوذكسية وكهنة كنيسة دخول السيد إلى الهيكل المشتركين في لقاء الحوار بين الكنيسة الأرثوذكسية والكنيسة الكاثوليكية.

تصوير : مارك بطرس جنحو

Camera man : Mark Butros Michel Janho / Amman -Jordan