e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Η πανήγυρις των ιδρυτών της Εκκλησίας της Κέρκυρας αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου

Φωτογραφίες αφ' εσπέρας και ανήμερα της εορτής: Χριστίνα Καλλιαρίδου 


Στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Αποστόλων Ιάσονος και Σωσιπάτρου εορτάστηκε χθες, 29 Απριλίου 2015, η μνήμη των αγίων, των ιδρυτών της Εκκλησίας της Κέρκυρας. Στον πανηγυρίζοντα Ναό λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο κήρυγμά του προς τους πολυπληθείς πιστούς, ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι οι απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος υπήρξαν μαθητές του Αποστόλου Παύλου και ακόλουθοί του. Και οι δύο ήρθαν στην Κέρκυρα, η οποία τότε ήταν τόπος ειδωλολατρίας και ζούσε στο πνευματικό σκοτάδι. Επικεφαλής του τόπου ήταν ο βασιλιάς Κερκυλίνος, λάτρης των ειδώλων και αυτοθεοποιημένη προσωπικότητα.

Οι απόστολοι είχαν ως προτεραιότητα τη λατρεία του Θεού που φώτισε τους ανθρώπους. Είχαν ως προτεραιότητα την διδασκαλία για τον Αναστημένο Χριστό, που οδήγησε τους ανθρώπους στην πίστη. Ο Κερκυλίνος δεν άντεξε να βλέπει το οικοδόμημα του ειδωλολατρικού πολιτισμού να καταρρέει και προκήρυξε διωγμό εις βάρος των αποστόλων, με αποτέλεσμα να μαρτυρήσουν τόσο ο απόστολος Σωσίπατρος όσο και η κόρη του βασιλιά, η αγία Κερκύρα, αλλά και άλλοι, όπως οι δεσμοφύλακες των αποστόλων. Όμως η πίστη δε νικήθηκε και τότε άλλαξε η Κέρκυρα. Βασίλεψε το φως του Χριστού και οι άνθρωποι αγιάστηκαν.

Οι άγιοι μάς διδάσκουν σήμερα να υπερασπιζόμαστε την πίστη μας σε κάθε εποχή. Να διατηρούμε ζωντανή την μνήμη τους. Να αφυπνιζόμαστε πνευματικά από τον λήθαργο της ύλης, των σύγχρονων ειδώλων, της πλεονεξίας, της μέριμνας, της φιληδονίας, της διάλυσης των οικογενειών, της χλιαρότητας στην πίστη. Μας δίδεται σήμερα η δυνατότητα της αναθεώρησης της ζωής μας, του εντοπισμού και της επαναβίωσης της πνευματικής παρακαταθήκης και της απάντησης σύμφωνα με τα διδάγματα των αγίων στα διλήμματα του κόσμου. Να προτιμήσουμε την ζωή και την Ανάσταση και όχι το κακό και τον θάνατο. Την αλήθεια και όχι το ψεύδος. Την πορεία κατά Θεόν και όχι τις μορφές της ειδωλολατρίας.

Η πανήγυρις των Αγίων ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης 28 Απριλίου, με την τέλεση πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο τον Σεβασμιώτατο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς. Έγινε μάλιστα και λιτανεία της εικόνας των Αγίων, με τη συμμετοχή και Φιλαρμονικής.

Το εορταστικό Ψαλτήρι εκόσμησε η "Ιόνιος Αρμονία", υπό την διεύθυνση του Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ευσταθίου Μακρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: